Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Mit ehetünk és mit nem újévkor?-népi babonák

2018.01.01

A karácsonyi ételfogyasztási szokások családonként és régiónként eltérőek lehetnek, vannak akik töltött káposztára, mások szárnyasokra, halételekre, vagy egzotikus különlegességekre esküsznek. De az újév első napjára vonatkozó népi babonák országszerte, és a határokon túl is tartják magukat, melyek a gazdagság, bőség elősegítésében játszanak szerepet.

 

Mely ételeket fogyasszuk őseink szerint?

 

Lencse, borsó, bab: együnk belőlük minél többet, mert a pénzérmékre hasonlító alakjuknak köszönhetően bevonzzuk-megesszük a pénzt. Ez ezoterikus szempontból is egyfajta pénzmágia. Ezek a hüvelyes termések emellett nagyon gazdagok vitaminokban, rostokban és ásványi anyagokban.

A káposztáról szintén úgy tartják, hogy pénzt hoz a házhoz, és az alkohol által megterhelt kavargó gyomornak is jót tesz, magas C-vitamin tartalma pedig energiával tölti fel a szervezetünket.

A malacot bármilyen formában fogyaszthatjuk, hiszen ez az állat a szerencse jelképe. 

 

malacjo.jpg

 

Mely ételeket nem ajánlatos fogyasztanunk, ha szerencsések akarunk lenni a jövő évben?

 

A halak bár nagyon gazdagok vitaminokban és aminosavakban, de ha megesszük őket, elúszik a szerencsénk.

A szárnyasok sem megfelelő választás, mert a babona szerint elkaparják a szerencsét.

A vadak elfutnak a szerencsével, a rákok pedig mivel visszafelé haladnak, szintén nem bizonyulnak szerencsés választásnak.

 

Szekáry Zsuzsanna