Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Jaguárbébik születtek a Nyíregyházi Állatparkban

2017.12.26

jaguar2jo.jpg     jaguarnagyjoo.jpg

 

Az egy hónapos kis nőstények bár ikrek, bundájuk különböző színű, egyiküknek sárga, a másiknak fekete bundája van, köszönhetően a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengésének, bár a fajtára jellemző sötét foltok így is észrevehetőek. A kölykök egy hónapos korukban estek át az első orvosi vizsgálaton, és megkapták egyedi azonosítójukat is. Fekete bundájú anyjuknak ez volt az első vemhessége, de remekül gondjukat viseli. Jelenleg még anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan áttérnek a ragadozóknak való táplálékra.

 

jaguarjoo.jpg

 

A jaguár (Panthera onca), a Közép-és Dél amerikai trópusi és szubtrópusi területek csúcsragadozója, az Újvilág legnagyobb és legerősebb macskaféléje. Megjelenésében a leopárdhoz hasonlít, de alkata robosztusabb Óvilági rokonánál. Egyedei magányosan élnek, az utódok gondozása a hímeknél jóval kisebb testalkatú nőstények feladata. Leginkább az esőerdőt részesíti előnyben, de megtalálható a tengerpartokon, mocsaras területeken és az erdőközeli füves részeken is. Általában vízközelben él, remekül úszik, de a fáramászásban és az aljnövényzetben való kúszásban is jeleskedik. Harapása olyan erős, hogy gond nélkül áttöri a teknősök páncélját, valamint a krokodilok és az emlősök koponyáját. Ezzel a tigris és az oroszlán után, a jaguár büszkélkedhet a legnagyobb harapási erővel a nagymacskák között, amire szüksége is van, mert akár 300 kilogramm súlyú zsákmányállatok is szerepelnek az étlapján. Kulcsfaj, mert megakadályozza a növényevő állatok túlszaporodását, ezáltal egészséges egyensúlyt teremt élőhelyén.

 

A Természetvédelmi Világszövetség ( IUCN) a mérsékelten fenyegetett fajok közé sorolja, de félő, hogy ez a nemes ragadozó eltűnhet természetes élőhelyeiről az egyre szűkülő és feldarabolódó élőhelyei és a gyönyörű bundájáért folyó vadászat miatt. A Washingtoni Egyezmény ugyan tiltja az állatokkal vagy a testrészeikkel folytatott kereskedelmet, de ez sajnos nem nyújt elegendő védelmet számukra.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Fotók: MTI/Balázs Attila