Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„Fogyatékosnak lenni nem jelenti azt, vesztesnek lenni"

2018.02.23

2018. február 22-én, az első Magyar Parasport Napját országszerte számos rendezvénnyel, konferenciával és iskolai programmal ünnepelték, melyhez örömmel csatlakozott a Fővárosi Nagycirkusz, mely aznap délutáni, Győztesek karneválja című előadását a parasportolók tiszteletére rendezte.

 

parasport.jpg

 

A Fővárosi Nagycirkusz morális tanítóhelyszín, a társadalmat összefogásra, bizalomra, akaraterőre és hitre neveli, emellett elfogadásra tanít, ahol nem számít a társadalmi státusz, a nemzetiség, a vallás és a bőrszín, hiszen az artista csoportokon belül akár két-három nemzetiség is van. Ami számít, a közösen elért munka gyümölcse. A Fővárosi Nagycirkusz elkötelezett támogatója fogyatékkal élő társainknak. Amellett, hogy akadálymentesített ülőhelyeket biztosít a nézőtéren, a cirkuszok közül a világon elsőként vezették be a vak és gyengénlátó társaink számára az audionarrált előadásokat, ezáltal is elősegítve esélyegyenlőségük megalapozását, és a társadalom szemléletmódjának átalakulását. Az úttörő audionarrált előadások alkalmával vendégeink megismerkednek és kipróbálhatják a műsorban használt rekviziteket, betekintést nyernek a trükkök lényegébe, majd az előadást mobil-audio rendszer segítségével percről percre közvetíti számukra egy narrátor. A Fővárosi Nagycirkusz kiemelten fontosnak tartja és hangsúlyozza, hogy a fogyatékkal élő társaink társadalmunk egyenlő értékű tagjai, akiket ugyanúgy megilletnek az alapvető emberi jogok, az elismerés és a magasszintű szórakozás. Ezért a Fővárosi Nagycirkusz örömmel csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság rendezvénysorozatához. Az előadás előtt Fekete Péter főigazgató köszöntötte a jelenlévőket.

 

 Egy tartalmas videobejátszás után Fekete Péter tolmácsolta a Fővárosi Nagycirkusz társulatának és Szabó Lászlónak, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökének üdvözletét. A főigazgató örömét fejezte ki a téli olimpián aznap aranyérmet nyert magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolyaváltó csapat győzelme iránt, mire a nézőtér egyöntetű éljenzésben tört ki. A Magyar Parasport Napján Fekete Péter szívből kívánta, hogy a téli olimpiát követő paralimpián is ehhez hasonló sikerekkel térjen haza az odaérkező csapatunk.

 

A főigazgató jókívánsága után, a közönség egy ergométeres versenyről készült rövidfilmet tekintett meg, ami által szembesült a parasportolókból sugárzó elképesztő akaraterővel és elszántsággal, erővel, büszkeséggel, örömmel, a végső határaik feszegetésével, ami oly jellemző a cirkuszművészetre is.

 

Körünkben köszönthettük a világbajnokságról most hazaért Polyák Norbertet és a világbajnok Nagy Ráhelt, valamint D. Kiss Zoltánt, Dudás Nikolász Márkót, Hegedűs Lászlót, Kranyák Zsuzsannát, Marsick Richárdot, Molnárné Tóth Juliannát, Watchou Koukau Sedric Roussel-t, akik mindannyian, ép társaik számára is példaértékű dolgokat visznek véghez, bebizonyítva, hogy az elképzelhetetlen megvalósítható.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás:https://www.fnc.hu/hirek/item/1342-fogyatekosnak-lenni-nem-jelenti-azt-vesztesnek-lenni