Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„Megismerni és tisztelni egymás kultúráját”

2018.06.30

A Közép-európai cirkuszművészeti kavalkád című cirkuszi-színházi műsorral vette kezdetét a hatodik VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó 2018. június 29-én, melyen beszédet mondott Fekete Péter, a darab rendezője és Magyarország kultúráért felelős államtitkára, Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, egyben a fesztivál fővédnöke, Pawel Lewandowski  lengyel miniszterhelyettes, Petra Smoliková cseh miniszterhelyettes asszony, L’ubica Lassáková szlovák kulturális miniszter asszony, Márk Kis Domonkos, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, a fesztivál alapítója és Fördős Attila, Vác polgármestere, a fesztivál védnöke. A műsorban Csehországból, Szlovákiából, Lengyelországból és Magyarországról érkező művészek egy különleges színházi-cirkuszi produkcióval tisztelegtek a leköszönő magyar elnökség előtt.

 

venegy-feszt-musor.jpg

 

Az ünnepélyes nyitó előadás Szakál László, a Fővárosi Nagycirkusz zenekarvezetőjének zongorajátékával, a tánckar közreműködésével és Bakalkina Maria handstand számával vette kezdetét, majd Maka Gyula, azt est házigazdája és a Fővárosi Nagycirkusz konferansziéja köszöntötte a jelenlévőket, majd felkonferálta az Operettszínház színésznőjét, Gubik Petrát, aki a Fővárosi Nagycirkusz zenekarának kíséretével a „Játssz még!” című dalt énekelte el.

 

A hangulatos nyitány után Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese mondott köszöntő beszédet, akit büszkeséggel tölt el, hogy a váci VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó, amely már hatodik alkalommal kerül megrendezésre, most a Visegrádi Együttműködés elnökségének egy kiemelt rendezvénye. Köszöntetét fejezte ki, hogy nem csak művészek, hanem a kulturális politikai vezetők is ellátogattak és közösen ünneplik a visegrádi országok összefogását és köszöntötte a gyermekotthonok résztvevőit. Rétvári Bence kitért rá, hogy az elmúlt évszázadok tanúsága szerint milyen kulturális és gazdasági erőt képviselnek a visegrádi országok, de fontos, hogy ez egy politikai erő is legyen Európán belül és a kultúránkat megfelelő módon reprezentáljuk. „A mai este bizonyítéka annak, hogy a különböző országokból érkező művészek világszínvonalat képviselnek, bízunk benne, hogy a következő generáció Európa életében a Visegrádi Együttműködésből kifolyólag, sokkal nagyobb befolyással lesz Európa történelmére, de ehhez az kell, hogy elhiggyük magunkról, hogy képesek és alkalmasak vagyunk rá.”-világított rá a parlamenti államtitkár.

 

venegy-feszt-beszedek.jpg

 

Sőber Márton, a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára köszöntő beszédében a fesztivál kezdetére emlékezett vissza, amelyet először 2013-ban, rendeztek meg, alig három hónappal a Váci Dunakanyar Színház megépítését követően. Örömét fejezte ki, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium az évek során támogatóként járulhatott hozzá a rendezvény igazi márkanévvé válásához és népszerűségének folyamatos növekedéséhez. Az ünnepség megnyitója egybeesik a Visegrádi Együttműködés magyar elnökségének lezárásával. Egyik fő céljuk a visegrádi országok kulturális együttműködésének ösztönzése, ami kedvező hátteret biztosít a négy ország politikai és gazdasági együttműködésének fejlesztéséhez. A helyettes államtitkár szavait Kis Domokos Márknak, munkatársainak, Vác polgármesterének címzett köszönetével és a következő mondattal zárta: „A Visegrádi Együttműködés már több, mint egy regionális lobbicsport, mert identitássá vált.”

 

Fördős Attila, Vác polgármestere a jelenlévők köszöntése után a Visegrádi Együttműködés történelmi hátterét idézte fel, majd felelevenítette, hogy Vác testvérvárosi kapcsolatot épített ki cseh és lengyel városokkal, közben megalakult a váci kőszínház és létrejött a fesztivál, amely beépült Vác kulturális hagyományaiba. A Visegrádi Együttműködést Alexandre Dumas: A három testőr című regényének jelmondatával fejezte ki: „Egy mindenkiért, mindenki egyért!”

 

A köszöntő beszédek után ismét a cirkuszművészeté volt a főszerep, a XI. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál Bronz Pierrot-díjas művészei, a Silver Power ejtette ámulatba a közönséget, majd Pawel Lewandowski lengyel miniszterhelyettes tartotta meg beszédét az anyanyelvén, majd a Fővárosi Nagycirkusz Atlantic Flight-Nagy Cirkuszi Utazás című vízi cirkuszi műsor sztárjai, Laura Urunova és bájos kutyusai léptek színpadra. Petra Smolíková miniszterhelyettes asszony cseh nyelven elhangzó beszéde után honfitársa, Andrea Navratil levegőszáma következett. A szlovák kulturális miniszter, L’ubica Lassáková anyanyelvű köszöntő beszéde után, az országok együttműködését szimbolizáló golyó-egyensúlyozó produkciót mutatott be Robert Berki szlovák és Eötvös Krisztofer magyar artista, majd Rafael Walusz lengyel illuzionista ejtette ámulatba a közönséget. A lenyűgöző produkciók után, Maka Gyula, Fekete Péter kulturális államtitkárt szólította a színpadra.

 

venegy-feszt-musor-2.jpg

 

Fekete Péter megosztotta azon gondolatait, hogy miért van szükség ilyen találkozókra, mit lehet tanulni belőlük és hogy viszik előre a világot. A szlovák miniszterhelyettes asszony szavain elgondolkodva, miszerint „A kultúra áthidal akadályokat és a kultúrához néha nem kellenek szavak”, félretéve előre megírt beszédét, a Silver Power produkciójára utalt, amelyben benne volt a tisztelet, a férfi-női viszony, a megbízhatóság, a bizalom, az egyensúly és az összefogás ereje. A szlovák és magyar produkcióban pedig benne volt minden vidámság, izgalom, veszély, minden, ami egy úton való elindulást kísér, mielőtt a végére érünk. Majd a dekorációra illesztett négy táblára mutatott, amik a négy országról szólnak és elmondta, hogy ezek a képek nem a mai eseményre, hanem másfél évvel ezelőtt készültek, „mert mi így élünk, megismerjük és tanulunk a szomszédaink kultúrájából.” Ezután a színpadra szólította a másik három ország kulturális vezetőjét, hogy aláírjanak egy megállapodást, amely alatt a Fővárosi Nagycirkusz zenekara szolgáltatta a kellemes háttérzenét. A dokumentumok aláírása után Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár sikeres évet kívánt Szlovákiának, az Európai Unió következő vezető országának és a miniszter asszonynak, Vác városának pedig megköszönte a befogadást.

 

venegy-feszt-peter.jpg

 

venegy-feszt-alairas.jpg

 

Serebrennikov Iurii, a Fővárosi Nagycirkusz Atlantic Flight-Nagy Cirkuszi Utazás című vízi cirkuszi műsorának zsonglőre után Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója, a fesztivál alapítója és igazgatója lépett a színpadra. „ A ma este többszörösen is rendhagyó, ugyanis az a megtiszteltetés ért minket, hogy a Visegrádi Együttműködés kulturális miniszterei nálunk üléseztek, amiért köszönetet mondott Fekete Péter államtitkárnak, hogy ekkora bizalommal éltek a rendezvényük felé. Kis Domonkos Márk régóta dédelgetett álma valósult meg, mert a nyitóünnepségnek helyt adó cirkuszi sátorban kerülnek megrendezésre a színházi darabok, ugyanis a Váci Dunakanyar Színházban felújítási munkálatok zajlanak, amiért külön köszönetet mondott Rétvári Bence államtitkár úrnak. Továbbá köszönetét fejezte ki a fesztivállal kapcsolatos gördülékeny munkáért Vác városának és polgármesterének, valamint a támogató minisztériumoknak és a szponzoráló világcégeknek.

 

A VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó ünnepélyes nyitó előadása a Hortobágyi Károly-díjas cirkuszművész, Axt Elizabeth különleges trapéz számával ért véget.

 

venegy-feszt-elizabeth.jpg

 

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

Forrás: www.fnc.hu