Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Fővárosi Nagycirkuszban veszi kezdetét a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó

2019.02.05

2019. február 5-én, a Nemzeti Színházban tartották a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóját. A VI. MITEM Fesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban veszi kezdetét a Slava’s Snowshow-val. Április 11. és május 5. között négy helyszínen, tizennégy ország, huszonhárom produkcióját láthatják a nézők.

 

mitem-borito.jpg

 

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára kijelentette, hogy a MITEM Fesztivál Magyarország kulturális életében elmúlt fél évtizedének egyik legfontosabb csúcsteljesítménye. ”Friss, hagyományokra építő, nemzetközi és hazai jellegű, színházi és egyben összkulturális. Ehhez szükség volt egy jó színházi vezetőre Vidnyánszki Attila személyében, a magyar kulturális élet együttműködésére és a kulturális kormányzat jelentős támogatására. „- mondta a kulturális államtitkár.

Vidnyánszki Attila, a MITEM Fesztivál megálmodója és a Nemzeti Színház igazgatója kiemelte a visszatérő vendégeket, akiknek jelenléte rendkívül fontos a kölcsönös visszajelzések miatt is. A visszatérő vendégek között találjuk az orosz Vahtangov Állami Színházat, amely Csehov Ványa bácsi című darabját mutatja be, valamint az Odin Teatret, ami az Ártatlanok trilógiájában három különböző darabot mutat be. Emellett szakmai konferenciát is tartanak az Odin Teatret munkájáról. Vidnyánszki Attila ismertette, hogy az idei fesztivál mottója Madách Imrétől származik, akinek az Ember tragédiája című darabját mutatják meg a világnak, ami most is aktuális abból a szempontból, hogy cselekedeteinkkel hova mozdítjuk el a világ, a közösségünk és a nemzetünk sorsát. A Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy hisz benne, hogy a színházban a legkomolyabb kérdésekben kell beszélniük.

A Nemzeti Színház előadásai közül David Doiasvili rendező Tartuffe-jét, Silviu Purcarete Meggyeskertjét, Szász János Caligula helytartója rendezését, ifj. Vidnyánszky Attila Woyzeckjét, Zsótér Sándor A gömbfejűek és a csúcsfejűek előadását tekinthetik meg. Egy határon túli magyar előadást is műsorra tűztek a szervezők, a komáromi Jókai Színház Dosztojevszkij: A félkegyelmű című produkcióját, Huba Martin rendezésében. Michael Thalheimer, a Berliner Ensemble színház rendezője Tennessee Willimas klasszikusát, a Vágy villamosa című művet állítja színpadra, de ukrán, szerb, litván, magyar, kazah, dán, portugál, cseh, francia és svéd együttesek is érkeznek magas színvonalú produkciókkal.

 

 Fekete Péter beszédében rávilágított, hogy a MITEM-nek tradicionálisan része, hogy kitekint a klasszikus színházi műfajokon túlra, hiszen a fesztiválon megjelenik a tánc, a mozgásművészet és a különleges előadások. Ezért új helyszíneket keres, és az előadások stílusához és szükségleteihez adekvált helyszínt választ. Nagy boldogság volt a kulturáért felelős államtitkár számára, amikor Vidnyánszky Attila felvetette, hogy hozzák el Magyarországra a Slava’s Snowshow-t, amit a Fővárosi Nagycirkusz vezetősége és társulata örömmel fogadott. Szlava Polunyin előadása visszavezeti a nézőket a gyermeki álmokhoz, de ehhez a Fővárosi Nagycirkuszban új technikai rendszert kell beépíteni és át kell építeni a manézst és a nézőteret. Húsz éve utazik a világban a produkció, amelyet a lelkes rajongói a világ minden tájáról követik országról országra, hogy újra és újra elmerüljenek az álmok és a képzelet csodás birodalmában, amely minden korosztály számára, nemtől, bőrszíntől, ideológiai hovatartozástól, társadalmi státusztól függetlenül maradandó élményt nyújt. A Slava’s Snowshow-t április 11-én és 12-én este fél kilenctől, április 13-án és 14-én délután három órától és este fél kilenctől tekinthetik meg az érdeklődők.

A MITEM Fesztivál részletes programjáról a www.mitem.hu weboldalon tájékozódhatnak.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: fnc.hu