Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A lenyűgöző Bory-vár

2018.10.08

Székesfehérvár kertvárosában, az Öreghegy városrészben áll a világszerte egyedülálló Bory-vár, amelyet évente turisták ezrei keresnek fel. Régóta terveztem, hogy ellátogatok a Guinnes Rekordok Könyvében is szereplő, impozáns várba, amely azért került a rekorderek közé, mert ez a világ legnagyobb olyan épületegyüttese, amelyet egy kéz alkotott és tervezett meg.

 

     1.jpg     2.jpg

 

Bory Jenő (1879-1959) igazi polihisztor volt: építész, festő és szobrász, aki 1912-ben vette meg az akkor még külvárosi szőlős telket, amin akkor még csak egy borospince és egy présház állt. A présházat még abban az évben lakássá alakította, amely fölé műtermet épített. A különleges épületet 1923-ban kezdte el építeni, amelyen egészen haláláig dolgozott, viszont az utómunkálatok 1964-ig tartottak. Az épületegyüttes 1934-ben lett országosan ismert, amikor kapuit a látogatók előtt is megnyitották, akiket személyesen a vár ura vezetett körbe. A kazamatáktól a legmagasabb toronyig harminc méter magasságú, páratlan épületegyüttes ma már múzeumként működik, melyben Bory Jenő festményei, szobrai, felesége Komócsin Ilona (1885-1974) festőművész, valamint kortársaik –Székely Bertalan, Karlovszky Bertalan, Csók István, Körösfői-Kriesch Aladár, Márk Lajos, Bosznai Péter, Szüle Péter, Márton Ferenc, Iványi-Grünwald Béla, Haranghy Jenő, Fadrusz János, Rakssányi Dezső, Zala György, Stróbl Alajos, Danó János, Ligeti Miklós –alkotásaiban gyönyörködhet a látogató.

 

4.jpg

 

 

Megérkezve a Máriavölgy 54. szám alá, egészen lenyűgöző látványt nyújtanak a családi házak közül kibukkanó tornyok és a hangulatos előkert. A látogató egy egészen más világba csöppen, megelevenednek a régi korok és legendák, melyért csupán 1500 forintot –ez a teljes árú jegy-  kérnek az izgatott időutazóktól. Van itt minden, ami egy hangulatos vár vagy kastély alapkelléke: kovácsoltvas kapu, tornyok, várkapu, alsókert, rózsakert, körbefutó, százoszlopos folyosók, melyeket a történelem nagyjainak szobrai őriznek, várfalak szintén történelmi személyiségekkel, kerengő, és az árkádsor középső szárnyában a várkápolna, a hitvesi szeretet szent helye, melynek freskódíszes apszisában foglal helyet Bory Jenő hitveséről mintázott szobra. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy a székesfehérvári Tádzs Mahal-ként is emlegetik a betonból készült, hét toronyból, harminc helyiségből és három műteremből álló épületegyüttest.

 

5.jpg     6.jpg

 

Hosszasan ecsetelhetném még az önálló műalkotásként számon tartott épületet és a benne található műalkotások leírását, de úgy gondolom, hogy teljesen felesleges, mert ezt egyszerűen látni kell! Személyesen kell bebarangolni minden romantikus zugát és elmerülni az atmoszférájában. Fotózásokhoz, esküvőkhöz, páros vagy családi programnak is tökéletes helyszín, amely emléket állít a hitvesi szeretetnek, a művészi szabadságnak és az álmoknak.

 

7.jpg

 

Fotók és szöveg: Szekáry Zsuzsanna