Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Magyar érdemrend Lovagkeresztjével és Érdemes Művész kitüntetéssel díjazták a cirkuszművészet jeles képviselőit

2019.03.13

Március 15-e alkalmából ma állami kitüntetéseket és művészeti díjakat adott át a Várkert Bazárban Dr. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Több neves artistaművész is részesült a rangos elismerésekben.

 

cirkuszmuveszek-kitunt.jpg

Ezen az alkalmon ünnepélyes keretek között Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott Axt László, Jászai-díjas artistaművész és Eötvös Tibor artistaművész, az Eötvös Cirkusz alapítója. Az előző, Főnix – Tűzcirkusz előadásunkat rendező Rippel Brothers tagjait, Rippel Ferenc és Rippel Viktor artistaművészeket pedig Érdemes Művész elismeréssel tüntették ki.

Axt László feleségével, Eötvös Ibolyával a Duo Axt tagjaiként trapézszámukkal kápráztatták el világszerte a legnevesebb cirkuszokban közönségüket. 1989-ben első helyezést értek el a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Egy ideig A Három Axt néven lépett fel feleségével és lányával, Axt Elizabeth-tel, majd apa és lánya 1994-től 1996-ig Duo Axt néven adott elő amíg abbahagyta az aktív munkát.

Eötvös Tibor cirkuszi kocsiban született, édesapja a világhírű zenebohóc, Eötvös Gábor, akivel hatévesen lépett először porondra egy zenei produkcióban. Később az Állami Artistaképző Intézetben zsonglőrként diplomázott. Feleségével, Kovács Katival együtt léptek fel egy rúd dobó produkcióban, melynek tagjai voltak még ifj. Eötvös Gábor és felesége, Kati. Ez a szám hatalmas sikert aratott az 1978-as Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. Az egyik dél-amerikai turnéjuk során gerincsérülést szenvedett, melynek folyományaként nem tudott többé részt venni a produkcióban. Miután hazaérkezett, a Fővárosi Nagycirkusz művészeti titkára lett, a felesége pedig műsorvezető. Később a MACIVA Művészeti Osztályának osztályvezető helyettese, majd igazgatóhelyettes lett. 1993-ban hívta életre az új Eötvös Cirkuszt, jelenleg a Magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók elnökeként harcol a cirkuszművészetben dolgozók érdekeiért.

A Hortobágyi Károly- és többszörös fesztiváldíjas és Guinness-rekorder Rippel fivéreket szüleik már hároméves koruktól képezték, később gyermekként szertornászok lettek és sorban nyerték a versenyeket. Diploma után 1990-ben egyéves szerződést kaptak az akkori Szovjetunióba, ahol lovaszsoké produkcióval és saját akrobatikus kaszkadőr számukkal léptek fel – orosz artistakollégáik segítségével itt kezdték el lefektetni a Rippel Brothers produkció alapjait, az akkor ritkaságszámba menő páros kézenálló-számot. 2009-ben létrehozták a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémiát, jelenleg két iskolájuk van, több mint ezer tanulóval, akiknek átörökítik a méltán világhírű magyar cirkuszművészetet.

 

cirkuszmuveszek-kitunt-2.jpg

 

Forrás: fnc.hu