Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A varieté műfaj újjászületése Budapesten

2018.01.12

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál városszerte várja programjaival a klasszikus-és újcirkuszi, valamint a hozzájuk kapcsolódó társművészetek kedvelőit. 2018. január 11-én a Várkert Bazár adott otthont a 19 órakor kezdődő Várkert Varieté című műsornak, melyben a hazánkban az utóbbi két évtizedben méltánytalanul elhanyagolt varieté műsorok produkciói elevenedtek meg.

 

variete.jpg

 

A cirkusz és a varieték világa mindig összefonódott, Budapesten is számtalan ilyen hely létezett –Maxim Varieté, Savoy, Kék Macska, Béke Orpheum, Keringő, Nirvána bár, Tavasz bár- ahol a hazai és nemzetközi cirkuszi szakma krémje szórakoztatta a közönséget. A zenés, táncos, énekes, bűvész, komikus és artista produkciók tőlünk nyugatabbra még mindig nagy sikerrel és telt házzal mennek, de sajnos hazánkban ez a műfaj kikopni látszott. Ezt a minőségi és könnyed szórakozási lehetőséget elevenítette fel, hozta vissza csupa díjnyertes művésszel Vásárhelyi István, az est szellemi atyja. és producere. 

 

varie1.jpg

A teltházas műsor házigazdájának szerepére Kőhalmi Ferenc bűvész, a Bűvész Európa Bajnokság bronzérmese tökéletes választásnak bizonyult, mert nem csak a közönséget bevonó bűvésztrükkjei, hanem frappáns és humoros átvezető szövegei már önmagukban is kitöltöttek volna egy egész estés műsort, amire bármikor beülnék. Galambos Ferenc, a Bűvész Világbajnokság III. helyezettje mikromágiával, vagyis a közeli apró trükkök varázsával ejtette ámulatba a nézőket, akik még fel sem ocsúdtak, de már is egy elképesztően pörgős produkcióval termett a színpadon Rob Alton, a Cirque du Soleil artistája, aki nem mellesleg BMX flatland világbajnok. A vagány, és laza akrobatikus elemekkel tűzdelt BMX biciklivel végrehajtott produkció után Kőhalmi Ferenc a közönség bevonásával szórakoztatott kártya trükkjeivel.

 

varie3.jpg

 

Ami ezután következett, nehéz szavakba önteni, mert a Grand Prix-díjas Méhes Csabát egyszerűen látni kell! A komikus és pantomimművész, a „Die Forelle, pisztrángötös című etűdjét adta elő. Nem szeretnék nagy szavakkal dobálózni, de alakítása a mozgás-és az előadóművészet csúcsa volt. Előadásában nem csak effektezésre, de éneklésre is használta a hangját, mimikája, tánc-és zongoratudása mellett mesteri szintre fejlesztett, pantomimra épülő mozgását a publikum rengeteg nevetéssel és vastapssal hálálta meg.

 

varie2.jpg

 

A szünet után a Richter és az Eötvös cirkuszi dinasztiák tagjai, Sebastian és Krisztina quick change dance, vagyis gyorsöltöző produkciójukkal kápráztatták el a közönséget, amelyért az International Circusfestival Ensedei-n Bronz díjjal jutalmazták őket. A cirkuszokban megszokott varázslatos levegőszámról, pedig a Cirque du Demain Special Prize díjas artistája, Andrea Alton gondoskodott.

 

Galambos Ferenc minden fellépésén megtanít egy trükköt a közönségnek, amely ezúttal egy kötéltrükk volt, majd egy indiai homoktrükkel igézte meg az álmélkodó nézőket. Utána ismét Méhes Csaba lépett a színpadra ezúttal egy fakír szerepében, hogy a pantomim-tradíciók eszköztárát használva bemutassa-és ugyanakkor ki is karikírozza- a fakírok trükkjeit. A következő produkcióban megelevenedtek az aranytestű titánok a Bronz Bohóc-díjas Golden Power erőemelő duónak köszönhetően. Látványos produkciójuk a cirkuszművészetre jellemző erőn, kitartáson, bizalmon és összefogáson alapult.

 

A rendkívül szórakoztató est, a közönség bevonásával karmesterré avanzsált Méhes Csabával zárult, aki a közönséget próbálta szinfónikus tapszenekarrá alakítani. Remélem, hogy hazánkban ismét rendszeresen lesznek a színház és a cirkuszművészet között helyet foglaló varieté műsorok, mert ilyen minőségi, laza és könnyed szórakozásban rég volt részem.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: http://www.prae.hu/article/10209-a-variete-ujjaszuletese-budapesten/

Fotók: Vámos Zoltán (Fővárosi Nagycirkusz)