Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Atlantic Flight-Nagy cirkuszi utazás-sajtótájékoztató

2018.03.29

Atlantic Flight-Nagy cirkuszi utazás címmel, új műsorral jelentkezik a Fővárosi Nagycirkusz, melyet április 7.-től szeptember 9.-ig láthat a közönség. Ennek kapcsán tartottak sajtótájékoztatót 2018. március 29-én a Fővárosi Nagycirkuszban, melyen részt vett Fekete Péter miniszteri biztos, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója, Graeser József cirkusszakmai vezető, Axt Elizabeth artistaművész, Szakál László zenekarvezető és Varga László, a porondmunkások vezetője.

 

atlantic-flight-sajtotaj.jpg

 

Fekete Péter felidézte, hogy két évvel ezelőtt a Fővárosi Nagycirkusz hatalmas kísérletbe kezdett, hiszen az új cirkuszművészeti központ, amiről álmodunk, különleges poronddal kell, hogy rendelkezzen. Egy gombnyomásra lesüllyedő manézzsal, ami helyett egy vízzel teli medence, vagy egy jéggel borított manézs jelenik meg. Ahhoz, hogy ennek a működését megismerjék, két évvel ezelőtt egy vízicirkuszt építettek be a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. A műsor akkora sikerrel futott, hogy megdöntötte az elmúlt huszonöt év néző- és bevétel csúcsát. Hosszú tömött sorokban álltak a nézők, hogy bejussanak az előadásra. Ennek a műsornak a technikáját hívták vissza vadonatúj produkciókkal. A főigazgató tájékoztatta a jelenlévőket, hogy hétszáz különböző szelepből, tizennyolc méter magasságba fújja fel a számítógép vezérelt rendszer a tizenegyezer liter, + 27 Celsius fokos, vízzel elárasztott manézsból a vizet. Ez a vízi orgona adja a műsor keretét.  

 

Graeser József hozzátette, hogy az idei műsor technikája még jobb lett, és még több újdonságot tartogat a látvány élményének növelése érdekében. Olyan, a repüléshez és az utazáshoz köthető tematikát választottak a műsorhoz, ami a profi produkciókat még színesebbé teszi, ezért lett a címe Atlantic Flyght. A műsorban lesz bohóc,- gumiasztal,- levegő, -handstand, -trapéz, -zsonglőr, -erőemelő, -gyors öltöző-és bohóc szám, valamint fókák, papagájok és cicák. Graeser József kiemelte, hogy olyan műsorokat válogattak össze, amik méltók Közép-Európa egyetlen kőcirkuszának hírnevéhez. Reményét fejezte ki, hogy ahogy a két évvel ezelőtti műsorra az utolsó hónapban már nem lehetett jegyet kapni, úgy ez a műsoruk is ekkora sikerrel fut majd.

 

Axt Elizabeth artistaművész felvázolta, hogy egy kézegyensúlyozó és egy levegőszámmal lép majd fel, amiket kombinálnak és párosítanak egymással. Kolléganőjével a levegőben kezdenek különböző zuhanásokkal, forgásokkal, majd leereszkednek egy vízzel teli tartályba, így a földön, a levegőben és a vízben adja elő produkcióját.  Némi noszogatásra szerényen elmondta, hogy tavaly a Varsói Nemzetközi Cirkuszfesztiválon Arany és két Különdíjat nyert, majd Regensburgban egy karácsonyi gálán lépett fel három hónapig.

 

A Fővárosi Nagycirkusz egyik különlegessége, hogy állandó, nyolc tagú, rendkívül jó zenészekből álló zenekara van, amelynek vezetője Szakál László, aki a jelenleg futó Lúdas Matyi a cirkuszban című darab zeneszerzője. A zenekarvezető elmondta, hogy a következő műsorban egy más szintű feladat vár rájuk, ahol inkább a szórakoztatásra helyezik a hangsúlyt. Megosztotta továbbá, hogy számára nagyon különleges és érzékeny feladat élő zenével kísérni az állatszámokat.

 

Ezután Varga László, a porondmunkások vezetője mondta el, hogy nagy feladat lesz kezelni a négy kamion szállította tizenegyezer liter vizet, a hétszáz fúvókát, valamint a hidraulikus rendszert, és a több mint háromszáz méter hosszú csövet elhelyezni a manézsba. Amint hétfőn véget ér a Lúdas Matyi a cirkuszban című előadás, rögtön elkezdik a kipakolást, mert kedd reggel érkeznek a kamionok. Szerda éjszaka már próbálnak, az első összepróbára pedig pénteken kerül sor. Szombaton már bemutató, így feszített tempóban fognak dolgozni, de a Fővárosi Nagycirkusz profi csapata mindenre fel van készülve.

 

Fekete Péter miniszteri biztos emlékeztetett az évek óta tartó hagyományra, miszerint országszerte minden olyan általános iskolai tanuló, aki kitűnő eredménnyel zárja az évet, kap egy cirkuszjegyet, amihez ingyenes MÁV utazási kedvezményt kapnak, így megtekinthetik az Atlantic Flight-Nagy cirkuszi utazás című műsort.

 

A Fővárosi Nagycirkusz igazgatója kitért arra is, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban a klasszikus produkciók bemutatása mellett, egy megújulási folyamat keretében útkeresés zajlik, mégpedig a történetmesélő cirkusz, az újcirkusz elemeinek beemelése a klasszikus cirkuszba. Ennek eddig több lépcsője volt,  az első a Lúdas Matyi a cirkuszban című produkció, amely már negyedszerre tért vissza a Fővárosi Nagycirkusz műsorába. A következő a Rómeó és Júlia című darab volt, amely több héten át futott nagy sikerrel. Az Ágnes asszony egy kisebb projekt volt, amit a Baross Imre Artistaképző diákjai csináltak, hogy szemléltessék és közvetítsék a cirkuszművészet segítségével az érzelmeket és a gondolatokat. Fekete Péter kihangsúlyozta, hogy a cirkuszművészet nem egy idejétmúlt, ócska szórakoztatási forma, hanem az operával, a színház-és táncművészettel egyenrangú, az érzelmek és gondolatok kiváltására alkalmas művészeti ág.

 

A klasszikus cirkusz mellett elindult egy új út, a gondolatközlő, érzelmeket megmozgató cirkuszművészet. Ennek a folyamatnak egy nagyon fontos állomásához érkezett a Fővárosi Nagycirkusz, mert Kanadából sikerült elcsábítani a Cirque du Soleil egykori sztárját, Samuel Tétreault, a 7 Fingers formáció rendezőjét, aki jelenleg huszonöt artistaképzős diáknak ad workshopot a Művésztelepen. A workshop végén tizenöt tanulót választ ki, akikkel egy hónapig fog dolgozni, aminek gyümölcsét a Sziget Fesztiválon, egy darab keretében, egy héten keresztül tekinthet meg a közönség.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: https://www.fnc.hu/hirek/item/1418-beszamolo-az-atlantic-flight-nagy-cirkuszi-utazas-vizi-cirkusz-musor-sajtotajekoztatojarol