Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Az én Fridám

2018.08.22

Bevallom, álmomban sem gondoltam, hogy valaha lehetőségem nyílik Frida Kahlo képeit élőben látni. Számomra sokáig ismeretlenek voltak a művei, teljesen véletlenül került az életembe: varrás közben mindig filmeket szoktam „nézni”, de leginkább hallgatni. Néhány éve éppen a Salma Hayek főszereplésével készült film, a Frida (2002) volt a soros. Gondoltam magamban, na megnézem én ki ez a „uni-brow-os csaj”, majd nagyjából az első tíz perc után letettem a tűt és a cérnát és rátapadtam a képernyőre.

 

frida-film.jpg

Alfred Molina és Salma Hayek a Frida című filmben

 

Így robbant be Frida az életembe. A mozizást azonnal követte az interneten való kutakodás és be kell vallanom, azonnal magával ragadtak a képei. A legjobban az tetszett a művészetében, hogy tényleg belefestette az életét és az érzelmeit – örömöt, bánatot, csalódottságot, dühöt -a képeibe. Alkotásain tapinthatóvá válik a festék mögött az emberi lélek, amelyben bárki megtalálhatja önmagát vagy a hasonlóan átélt érzelmek bármelyikét. Két éve, amikor újra ecsetet ragadtam, nem tudtam nem Fridára gondolni. Amíg őt a balesete láncolta az ágyhoz és unaloműzésként kezdett el festeni, addig nekem az ízületeim gyulladtak be. Szörnyen unatkoztam, nem tudtam varrni, végül a kötésbe dugott ecsettel kezdtem el festeni. Hálás vagyok, hogy megismerhettem a történetét, mert sok erőt adott az elszántsága a gyógyulási időszakom alatt. Így érthető, hogy amióta meghallottam, hogy lesz Magyarországon is kiállítása, tűkön ülve vártam, hogy élőben is megcsodálhassam a műveit.

 

festos.jpg

Gyulladt ízületekkel a Frida inspirálta kép alkotása közben

 

Izgatottan indultunk el Zsuzsi barátnőmmel a Magyar Nemzeti Galéria „C” épületéhez, majd „alig” 40 perc várakozás után be is jutottunk. (Ugyanitt megjegyezném, hogy érdemes időben elindulni, vagy online jegyet váltani, ugyanis van egy napi keret és ha kifogynak délután 5 óra után már nem biztos, hogy lesz jegy) Már az első terem is igéretes volt, Frida hatalmas fotója a Vouge-ból nézett le ránk, illetve egyből egy ikonikus festménye is ránk kacsintott bal oldalról. Tovább haladva a folyosón, egy idővonalon megismerkedhettünk a festőnő életének fontosabb állomásaival, melyeket a róla és a hozzá legközelebb állók fotói illusztráltak.

 

frida-nemzeti-galeria.jpg

 

 

frida-kiall1-jo.jpg

 

A kiállítás nagyon ízlésesen volt elrendezve, tetszettek az erőteljes színű falak, az olykor libabőrös érzést adó idézetek és az aprócska történetek a képek mellett. Néhány eredeti mexikói szobrocska is ránk mosolyogott útközben. Az utolsó szobában megnéztünk egy rövid ismeretterjesztő filmet a festőnő életéről, illetve egy felvételt, ami az otthonában készült róla és a férjéről. Számomra mindig furcsa volt, ahogyan a férjéhez, Diego Rivera-hoz viszonyult, hiszen elég viharos volt a kapcsolatuk, de a videón tényleg rengeteg szeretet és törődés áradt mindkettőjükből. Még mielőtt kiléphettünk volna a Frida-bűvöletből, még azt is megtudhattuk milyen magyar vonatkozásai voltak Fridának. Bár kicsit felnevettem, mert mi magyarok hajlamosak vagyunk magyarosítani mindent, a „Jézus magyar volt” internetes mém jutott eszembe, de amikor megláttam, hogy tényleg magyarul írt levelet egy magyar szeretőjének, valahogy nagyon megérintett. Olyan kicsi ország vagyunk a világban és soha nem gondoltam volna, hogy van bármiféle kapcsolat Magyarország és Frida, valamint ezáltal köztem. Pedig a bejáratnál olvasott idézete éppen erről szól:

 

fridakiall2-jo.jpg

Frida és Diego

 

„Régen azt hittem, én vagyok a legfurcsább ember a földön, de azután arra gondoltam, hogy csak létezik valaki más is, aki hasonlóan különcnek és tökéletlennek érzi magát, mint én. Elképzelem őt, és az merül fel bennem, hogy valahol ő is most éppen rám gondol”

 

frida-a-tzorott-oszlop.jpg

A törött oszlop

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

 A tárlat nemcsak egy kiállítás volt, hanem barangolás Frida Kahlo lelkében melynek végén önmagunk pillantott vissza ránk. Én magam is ezt vallom a művészetem ars poetikájaként. Valaki alkot valamit több ezer kilométerre tőlem, és amikor a kezembe veszem, libabőrös leszek, mert annyira a szívemhez szól. Mintha csak nekem írta volna. Mintha Frida mindannyiunknak festett volna egy képet.

 

Vőneki Adrienn