Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Borostyán az időkapus - Könyvbemutató Fraknó várában

2019.06.11

Fraknóban, az Esterházyak meseszép, és ellenség által soha be nem vett várában, csodás napsütésben, június 5.-én mutatták be az Esterházy Magyarország Alapítvány és a Móra Kiadó közös kiadásában a 90. Ünnepi Könyvhétre megjelenő, Borostyán, az időkapus című családi mesekönyvet.

 

_sad9834-meszaroszsolt.jpg

Fotó: Mészáros Zsolt

 

Sebestyén Gabriella, az Esterházy Magyarország Alapítvány részéről köszöntötte a vendégeket és ismertette a könyv megszületésének ötletét. A kultúrtörténeti kötet célja, hogy a felnőttek és a gyermekek a közösen eltöltött olvasás során ne csak jól érezzék magukat, hanem jobban megismerjék az Európa történelmére jelentős befolyást tevő Esterházy családot.

A mese megírására az ezen a területen nagy tapasztalattal rendelkező Molnár Krisztina Ritát kérte fel az Alapítvány, aki a szentendrei Skanzenről (Mákszem és Gubó) és Lillafüredről (A víz ösvénye) is írt már.

A bemutatón a fülszöveget jegyző Tóth Krisztina beszélgetett a Szépíró-díjas szerző Molnár Krisztina Ritával és a könyv illusztrátorával, a 2011-es Év Illusztrátora díjazottjával, Szalma Edittel.

A nem mindennapi történet egyik szereplője a belső udvar előtti folyosó plafonjára felfüggesztett - a valóságban is a várat 300 éve őrző - krokodil. Ő az, aki a különös Borostyán névre hallgat és csak a kiválasztottakkal beszélget, aki ezúttal a mese főszereplője, a nyolc éves Dóri. Borostyán avatja be az olvasót a négyszáz éves vár egykori urának, Esterházy Pál herceg életébe, kalandjaiba, és rajta keresztül a nagymúltú család történetébe, valamint a korabeli szokásokba, mindezt minden korosztály számára szórakoztatóan, mellőzve a didaktikus hangnemet.

A bemutató után a 8-12 éves korosztály számára meghirdetett ESTÖRI Junior Alkotói Verseny győzteseit díjazták, immár másodszor, amelyet kétszázötven pályázatból választott ki a zsűri, melynek tagjai: Esterházy Marcell médiaművész, Erdeiné Krobák Edit rajz-és vizuális kultúra pedagógus, Vas katalin, a Móra Kiadó vezetője és Lonovics Zoltán, a Móra Kiadó művészeti vezetője.

Az ESTÖRI Junior Alkotói Pályázat témája a könyv három fejezetének illusztrálása volt, s a győztes pályaművekből a könyvbemutató után kiállítás nyílt a várban.

A míves kivitelű kultúrtörténeti meseregényt jó szívvel ajánlom gyermekeknek és szüleiknek egyaránt. Keressék bátran a június 13-án induló 90. Ünnepi Könyvhéten, a Duna-korzón, a Móra Kiadó standján. Remélem, hogy a könyv elolvasása után sokan kedvet kapnak az ellenség által soha be nem vett, impozáns fraknói vár felkeresésére, ugyanis az ott látható használati tárgyak, festmények, a bútorok, és Európa második legnagyobb fegyvergyűjteménye is eredeti pompájában csodálhatók meg a Budapesttől mindössze három és fél órára található történelmi épületben.

Székely Ágota