Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cie Defracto: Flaque-A mozgás újraértelmezése

2018.01.20

Bár 2018. január 14-én véget ért a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, de egy hozzá kapcsolódó off programot még megtekinthetnek január 18-án és 19-én a Trafó Kortárs Művészetek Házában.

 

cie.jpg

 

A francia három tagú Cie Defracto:Flaque című műsorával újcirkuszi előadást ígér, de le kell szögeznem, hogy ez nem az. Egy újcirkuszi előadás bővelkedik a különböző artista számokban, amiket mindenki számára érthető történet fűz össze, amihez illeszkednek a fellépők ruhái. Az élmény teljességéhez pedig a társművészeteket-színház, irodalom, tánc, ének, zene- hívják segítségül. Aki hasonló élményt várt a csütörtöki előadástól, annak bizony csalódnia kellett. A Flaque egy elvont, újszínházi darab, ahol a várt zsonglőr-élmény helyett vagy céltalanul dobálták a labdákat a térben, vagy egyetlen begyakorolt mozdulatsort mutattak be három labdával -becsületükre szóljon, hogy egyszerre- hosszú perceken át. A srácokat inkább nevezném ügyes kaszkadőröknek, a megszámlálhatatlan elesés és összerogyás kivitelezése miatt. A hol begyakorolt, hol improvizált előadás alatt különböző ritmikus zajok szolgáltak zenei aláfestésül, ami az egyik tag, David szerzeménye. Bár nem csak én, hanem a közönség javarésze nem értette, hogy általában mit szeretnének közölni, még is felfedeztem pár motívumot: az anyagi értékeknek tulajdonított túlzott ragaszkodás elengedését, a merev, komoly ember megtanítását a játékosságra, valamint az újra és újra elkövetett hibák, és azok kiküszöbölésére tett kísérleteket. A monotonitás megtörésére irányuló harc és az ellenszegülés a normál, elvárt dolgoktól, az önálló akarat, a bajtársiasság és az összetartás erejére hívta fel a figyelmet. A darab üresjárataiban figyelmeztetést véltem felfedezni, hogy meg kell állnunk az állandó rohanásban, hogy befelé forduljunk, szemlélődjünk és álmodozzunk. A fellépők többször alkalmazták a tükörjátékot, ami a cirkuszművészethez közelálló pantomim kezdetleges mozdulatait juttatta eszembe.

 

cie2.jpg

 

A Cie Defracto új és elvont műfajban játszik, ezért aki szereti az ilyen vonalon mozgó, modern színházat, annak tökéletes programot nyújt, de aki újcirkuszi élményre vágyik, annak a Fővárosi Nagycirkusz visszatérő darabját, a Lúdas Matyi a cirkuszban, vagy a szintén ott bemutatott Rómeó és Júliát, vagy Hegymegi Máté Egyenes labirintus című darabját ajánlom.

 

Szekáry Zsuzsanna