Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Cirkuszi Világnap

2018.04.23

2007-ben hívta életre a Cirkuszművészeti Világszövetség (Fédération Mondiale du Cirque) az Európai Cirkusznapot, amely hamarosan akkora népszerűségre tett szert, hogy 2010 óta Cirkuszi Világnap néven, minden április harmadik szombatján világszerte megünneplik a sokszínű cirkuszművészet műfajtát. E jeles napot ünnepelve a Fővárosi Nagycirkusz Atlantic Fly-Nagy Cirkuszi Utazás című vízi cirkuszi előadásai közötti szünetekben változatos programokkal várta a cirkuszművészet rajongóit.

 

foka-donnert-m.jpg

 

2018-ban a modern kori cirkuszművészet 250. évfordulóját világszerte ünneplik, de elsőként a nemzetközi ünnepségsorozat Magyarországon vette kezdetét, a január 8. és 14. között megrendezésre került nagysikerű XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon. A cirkuszművészet már régen túllépte a puszta szórakoztatás határait: önálló, magas színvonalú művészeti ággá nőtte ki magát, amely egyenértékű az operával, a színház-és táncművészettel. A cirkuszművészet fennállása óta folyamatos kölcsönhatásban van a társművészetekkel, valamint hatást gyakorol az irodalomra és a képzőművészetekre is. Amellett, hogy szórakoztat, fontos tárdalami üzeneteket közvetít: összetartást, erőt, kitartást, egyenlőséget, alázatot, szorgalmat, felelősségtudatot. Magyarország élen jár a cirkusznemzetek között, magasszintű cirkuszi tradíciókkal bírunk, amelyek megőrzése és továbbfejlesztése közös ügyünk, hiszen a cirkuszművészet kiváló közvetítője a magyar kultúrának.

 

artista2.jpg

 

2018 a családok éve, a Fővárosi Nagycirkusz előadásai és programjai kitűnő kikapcsolódást nyújtanak az egész családnak az egészen kicsiktől kezdve az idős nagyszülőkig. 2018. április 21-én három teltházas előadást tartottak a Fővárosi Nagycirkuszban, a köztük lévő szünetekben pedig változatos programokkal szórakoztatták a nagyérdeműt. Délelőtt tíz órától a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola bohóc szakosztálya gondoskodott a felhőtlen jókedvről, miközben az iskola tehetséges ifjú artistanövendékei zsonglőr, kézegyensúlyozó, golyó és drótegyensúlyozó bemutatókat tartottak. A közönség soraiból az artisták segítségével néhány eszközt is kipróbálhattak a jelenlévők, akik közül a legfiatalabb korosztály bizonyult a legérdeklődőbbnek. Amilyen ügyességgel és kedvvel vették kézbe a rekviziteket, nem lepne meg, ha közülük többeket is viszontlátnánk tíz év múlva a manézsban.

 

artista.jpg

 

A cirkusz előtti téren az Atlantic Fly -Nagy Cirkuszi Utazás című vízi cirkuszi műsor állat sztárjaival is közelebbről megismerkedhettek a cirkuszművészet szerelmesei: Laura Urunova bájos kutyusaival és papagájaival, valamint Steven és Angela Pedersen kollégáival, a hím oroszlánfóka testvérpárral, a tizennyolc éves Scoobyval és Teddyvel, , akik tökéletesen szemléltették az ember és állat közötti harmonikus, jutalmazáson és szereteten alapuló kapcsolatot.

 

foka2.jpg

 

A játékos kedvűek próbára tehették szerencséjüket a szerencsekerék megforgatásával, mellyel hasznos ajándékokat nyerhettek, akik pedig a lufi hatogatás trükkjeire voltak kíváncsiak, elleshették Zozo mamától, az idős artistaművésztől, aki állandó fellépője a Fővárosi Nagycirkusz Lúdas Matyi a cirkuszban című nagysikerű, összeművészeti darabjának.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

 

Forrás: https://www.fnc.hu/hirek/item/1483-artistanovendekek-fokak-es-lufihajtogatas-a-fovarosi-nagycirkusz-elott-a-2018-as-cirkuszi-vilagnapon