Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Családbarát kikapcsolódás a Vajdahunyadvárban

2018.05.20

2018. május 19. és 21. között hatodik alkalommal kerül megrendezésre a Miénk a vár! elnevezésű országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál a budapesti Vajdahunyadvárban és a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. A díjmentesen látogatható, sokszínű programokhoz a Fővárosi Nagycirkusz és a Baross Imre Artistaképző Szakgimnázium is csatlakozott.

 

mienk-a-var2.jpg

 

Élményekben gazdag, családi szórakozást kínál a Miénk a vár! Országos hagyományőrző és kulturális várfesztivál, ahol a látogatók az ingyenes programokon megismerkedhetnek a hazai várainkhoz kapcsolódó kulturális és történelmi hagyományokkal. 10 órától 18 óráig hagyományőrző tábor, viselet-és fegyverbemutatók, színpadi programok, bábszínház, felvonulások, társasjátékok, középkori könykészítés, arcfestés, planterátirum, rajzfilmkészítés, játszóház, ugrálóvár, múzeumpedagógiai foglalkozások és ismeretterjesztő programok várják a kicsiket és nagyokat egyaránt. A Hadtörténeti Intézet és Múzeum 170 éves Magyar Honvédséget bemutató kiállítása és történelmi váraink- például Siklós, Eger, Sárospatak, Visegrád, Jurisics vár, Sümegi vár, Gyulai vár-kiállításain rengeteg érdekesség és turisztikai információ várja az érdeklődőket.

 

A Vajdahunyadvár udvarán neves kézművesek-fazekasok, bőrdíszművesek, ékszer- csont-és szaru készítők, cukrászok, fafaragók, báb-és ruhakészítők-kínálják portékáikat. Aki megéhezne nem csak édességekkel, hanem ínycsiklandozó ételekkel enyhítheti az éhségét.

 

A színpadon magas szintű néptáncbemutatók, népzenei programok, régizene, bábszínház, lovagi felvonulások, vásári komédiák és cirkuszi bemutatók váltják egymást. Külön ki kell emelnem a Rajnai László által vezetett Lovagi Játékot, ugyanis ennyire élvezhető, interaktív komédiát régen láttam: a közönség kortól függetlenül dőlt a nevetéstől, vagy épp az ámulattól. A humor mellett artista számok is színesítették a produkciót, melyben feltűnt a Fővárosi Nagycirkusz nagy sikerrel futó összeművészeti produkciójából, a Lúdas Matyi a cirkuszban című műsorból is ismert Rezván Nikolett óriáskígyójával, melyet a legbátrabb lurkók megsimogathattak, aki pedig a nyakába merte venni, bátorságáért lovai kitüntetésben részesült.

 

Szombaton a Magyar Mezőgazdasági Múzeum nagytermében a Baross Imre Artistaképző Szakgimnázium tehetséges diákjai varázsolták el a közönséget drótegyensúlyozó, hullahopp és páros akrobata produkcióikkal, amelyet Rezván Nikolett mókás, interaktív kutyabemutatója követett.

 

mienk-a-var.jpg

 

A családbarát rendezvényről a Fővárosi Nagycirkusz sem maradhat ki, hiszen a nemzeti előadó-művészeti intézmény színvonalas műsoraival az egész család számára kiemelkedő szórakoztató és kulturális élményeket kínál. A rendezvény mindhárom napján, a Jáki-kápolna előtt áll a cirkusz hatalmas, háromkerekű trike járműve, amin Bóta Melinda artista lép fel drótkötél egyensúlyozó számával. Érdemes az arra járóknak próbára tenniük a szerencséjüket, ugyanis a szerencsekerék megforgatásával nem csak ajándékokat, hanem ingyen jegyet is nyerhetnek a Fővárosi Nagycirkusz egyedülálló vízi cirkuszi előadására, az Atlantic Fly- Nagy Cirkuszi Utazás című műsorára.

 

Szekáry Zsuzsanna

Forrás: www.fnc.hu