Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Díjeső a XII.Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztiválon

2018.01.15

Véget ért a grandiózus XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál, amely egyben a modern cirkuszművészet 250 éves évfordulóját ünneplő nemzetközi ünnepségsorozat nyitóeseménye volt. 2018. január 14-én, a 19 órakor kezdődő utolsó előadás fináléja után, kiosztották a legjobbaknak járó díjakat.

 

cirkfesztgala.jpg

 

Az előadás, a többszörös fesztiváldíjas Richter Flórián, és fia Kevin a világon egyedülálló, húsz lóval bemutatott postakocsi számával vette kezdetét, mellyel Philip Astley, a modern cirkusz megalapítója, és a múlt tradíciói előtt tisztelegtek, majd a Rippel Akadémia bámulatos levegőben bemutatott erőemelő produkciója következett. A világ legjobb artistáinak zászlós bevonulása után, Stanislav Vysotskyi mutatta be elképesztő ügyességről tett tanúbizonyságot labdazsonglőr számában. Az ukrán Duo Feeling romantikus gurtni számát a tradicionális bohócmesterségből merítő orosz trió, a Without Socks vidám pillanatai követték, majd Ádám és Benjámin mutatta be kínai rúd számában a fiatal magyar artistákra jellemző szakmai elhivatottságot és tehetséget. A francia-kubai Duo Solis lélegzetelállító  handstand produkcióját, a mongol tradíciókat megelevenítő Nomuna csoport bámulatos szaltókat felvonultató deszka száma követte.

A szünet után a Chinese National Acrobatic Troupe, direkt erre a fesztiválra készült esernyő száma, majd az orosz Group Gallea levegő számával emlékeztetett a cirkuszművészet egyik fontos társadalmi üzenetére, a bizalomra. Andrejs Fjodorvs Lettországból varázslatos galamb számával az ember és állat harmonikus kapcsolatáról mesélt, az orosz Duo Funcoholicsk kínai rúd száma után, a magyar Vellai Krisztina mutatta be káprázatos tissue produkcióját. Az est utolsó fellépője a Chinese National Acrobatic Troupe volt látványos diabolo számukkal.

A díjátadó ceremónia a Newcomer Show harmadik helyezettjének kihirdetésével vette kezdetét, melyet Carmen Rodin és Rafael Perez-Malo Stinga adott át a Golden Piramidnak. A második helyezett Vellai Krisztina lett, akinek Eötvös Tibor, a magyar Artistaművészek és Cirkuszi Dolgozók Szakszervezetének elnöke adta át a fiatal tehetségeknek járó díjat. A kategória  első helyezettje a magyar High5 lett, akiket Szente Vajk rendező, és Szabó László tüntetett ki.

A Special Award of Firebird Production Különdíját nyert, Fekete Péter által rendezett Lyrical Circus Late Night Show harmadik helyezettje a Duo Romance lett, akik Mága Zoltán világhírű hegedűművésztől és Helmut Grosscurth-tól, a második helyezett Aliona Klimovich, pedig Eric Zholzhaksynovtól, az Asztanai Nagycirkusz igazgatójától és Dér Ágnestől, az M5 csatorna igazgatójától vette át a díjat. Az első helyezett Xtreme Brothers-t Tayisia Kornilova és Marius Gabriel Lazurca tüntette ki.

 A magyar cirkuszigazgatók zsűrijétől a Lyrical Show-ban nyújtott teljesítményéért a Duo Romance, a Newcomer Show-ban debütált cirkuszigazgatók gyermekei, a Next Generation, a magyar cirkuszigazgatók zsűrijének különdíját pedig a Without Socks kapta.

A XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál bronz helyezéssel jutalmazta Stanislav Wysotskyt, a Gallea Group-ot, a Duo Solyst, valamint a magyar Ádámot és Benjámint.

Andrejs Fjodorovs-nak Elisa van der Meijden és Frank Keller, a Duo Funcoholicsk-nak Kristóf István, a Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál alapítója és Paul Bernard, a Roncalli Cirkusz igazgatója, a Without Socksnak pedig Peter Dubinsky, a Firebird Production tulajdonosa és Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz cirkuszsszakmai vezetője nyújtotta át az ezüst díjat.

Budapest Grand Prix Különdíjat vehetett át Richter Flórián és Richter Kevin Román Sándortól, az ExperiDance Production alapítójától és Szalay-Bobrovinczky Alexandra főpolgármester-helyettes asszonytól.

A CECA Különdíját a Rippel Akadémia nyerte el, amit Hunyadi Mátyás Arkantól és Szabó Tünde államtitkár asszonytól vettek át.

A mongol Nomuna csoport és a kínai a Chinese National Acrobatic Troupe nyerte a rangos fesztivált, a díjakat Endrész László, a Blackpool Tower Circus igazgatója, Eugene Chaplin, a zsűri elnöke, Szabó Tünde és Szalay-Bobrovinczky Alexandra nyújtotta át.

 

cirkfesztgala1.jpg

 

Az egy hetes XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál kísérőprogramjaival nem csak szórakoztatta a közönséget, hanem fontos társadalmi üzeneteket közvetített, mint a bizalom, összetartás, a közösség ereje, az akaraterő, kitartás, egymás elfogadása, esélyegyenlőség valamint a hagyományok és a múlt tisztelete, ami nélkül jövőt építeni nem lehet.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: https://www.fnc.hu/hirek/cirkuszkultura/item/1235-dijeso-a-xii-budapest-nemzetkozi-cirkuszfesztival-galajan

Fotók: Urbán Ádám