Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elhunyt Andy Vajna

2019.01.20

Életének 75. évében, hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, producer és üzletember.

 

andy-vajna-foto-pozsonyi-zita.jpg

Fotó: Pozsonyi Zita

 

Andy Vajna kalandos életutat járt be: 1956-ban, 12 évesen menekült el a forradalom miatt Kanadába, családjával Los Angelesben találkozott újra. Később a Kaliforniai Egyetem mozgókép tanszékén dolgozott, majd Hongkongban létrehozta fodrász és paróka készítő vállalkozását, aztán saját mozit vezetett. 1970-ben Mario Kassarral létrehozták Carolo Pictures nevű cégüket, amely hamarosan az egyik legnagyobb filmforgalmazó vállalattá fejlődött. 1982-ben életre hívta az Amerikai Filmpiackutató Társulást, melynek elnöke lett és ebben az évben a Csendestárs című alkotással kezdődött el a produceri pályája.

A nemzetközi és a magyar filmgyártás meghatározó alakjához olyan sikerfilmek fűződnek, mint például a Terminátor és a Rambo filmek, az Evita, a Szabadság, szerelem, a Jákob lajtorjája, a Miniszter félrelép, a Saul fia, a Kincsem, a Testről és lélekről, a Vörös zsaru, a Total Recall, a Dredd bíró, az Elemi ösztön I-II,a Skarlát betű vagy az Én a kém.

Magyarságát mindig megőrizve, 2011-ben történt kormánybiztosi beiktatása előtt is rengeteget tett a magyar filmipar felvirágoztatásáért.

Isten nyugosztalja.

KultBumm