Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elhunyt Little Richard a rock ’n’ roll egyik meghatározó alakja

2020.05.10

87 éves korában elhunyt Richard Wayne Penniman, művésznevén Little Richard, a rock ’n’ roll történetének egyik meghatározó alakja és úttörője, a Long Tall Sally, a Lucille, a Tutti Frutti és a Good Golly Miss Molly című dalok előadója.

 

little-richard-dead.jpg

Az idős Little Richard fellépés közben. Forrás: tvline.com

 

A zenész múlt hét szombaton, otthonában hunyt el két testvére és fia körében. Halálának okát egyelőre nem hozták nyilvánosságra, annyi tudható, hogy két hónapja beteg volt.

Az amerikai zenész Georgia államban született 1932 decemberében, egy mélyen vallásos, 12 gyerekes család harmadik gyermekeként. Apró termete miatt a családtagjai kezdték el először Lil' Richardnak szólítani. Korán megmutatkozó zenei tehetségét egy közeli templom kórusában kezdte kamatoztatni, de apja nem támogatta a zenei törekvéseit, sőt rendszeresen elverte, amikor rajtakapta, az anyja által viselt sminkben vagy ruháiban. A lelkész családfő 13 éves korában elzavarta otthonról a melegnek tartott fiút, aki ezt követően egy maconi fehér családnál talált menedéket.

Miután megnyert egy helyi tehetségkutatót, 19 éves korában leszerződtette az RCA lemezkiadó, de ekkor még nem tudta beváltani a kiadó hozzá fűzött reményeit. 1955-ben bombaként robbant a chicagói Specialty Recordsnál megjelentetett Tutti Frutti című dala, amely 2007-ben a Mojo világot megváltoztató dalokat rangsoroló százas listájának első helyét szerezte meg. Ez a dal az 1957-es bemutatkozó Here's Little Richard című albumának nyitószáma is volt. A 27 perces debütáló lemezt máig a könnyűzene történetének legfontosabb albumai között tartják számon: az ötvenedik helyet kapta meg a Rolling Stone minden idők 500 legjobb albumát felsorakoztató listáján.

 

 

1957-ben egészen váratlan döntést hozott, amikor a sikerei csúcsán hátat fordított a rock 'n' rollnak; prédikátornak állt és a gospel felé fordult. Ez alatt az időszak alatt az amúgy nyíltan homoszexuális zenész 1959-ben feleségül vette Ernestine Harvint, akivel örökbefogadtak egy kisfiút. Néhány év múlva azonban elváltak, és a zenész 1964-ben visszatért a rock 'n' roll műfajhoz, de már nem tudta visszaszerezni egykori népszerűségét.

 

 

Az előadóként a kétezres években is aktív Little Richard több legendássá vált zenészre gyakorolt hatást, például: James Brown, Otis Redding, Bob Dylan, Jimi Hendrix, David Bowie, Lou Reed, Elvis Costello, Elton John, Patti Smith, Rolling Stones, Beatles, AC/DC, Kinks, Creedence Clearwater Revival, Motörhead. 1968-ban a magyar Illés együttes nagysikerű Little Richard című dalát is ő ihlette.

 

 

KultBumm