Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elhunyt Tahi Tóth László

2018.02.22

 

tahi-toth.jpg

Fotó: Vígszínház

 

74 éves korában, 2018. február 22-én elhunyt Tahi Tóth László Kossuth-és Jászai Mari díjas, Ajtay Nándor-emlékdíjas színész, szinkronszínész, Érdemes-és Kiváló művész. Agyműtétjét követően, kilenc hónapos kihagyás után, 2017. októberében tért vissza az életét jelentő színpadra. Halálhírét a Vígszínház facebook oldalán közölte a nyilvánossággal, akik saját halottjuknak tekintik a nagyszerű színművészt, akinek temetéséről később adnak tájékoztatást.

 

Tahi Tóth László 1944. január 23-án született Budapesten, 1966-ban végezte el a Színművészeti Főiskolát. Briliáns alakításait számos, kabaréban, színházi darabban láthatta a közönség, többek között A vörös postakocsiban, a Három nővérben, a Képzelt riportban, a Platonovban, A revizorban, a Vadkacsavadászatban- a televíziónézők pedig az Aranysárkányban, az Egri csillagokban, A Vörös grófnő I.II-ben, a Hatholdas rózsakertben, A kardban és még megannyi filmben és játékfilmben.

 

Olyan epikus rajz-és mesehősöknek kölcsönözte a hangját, mint a Vízipók csodapók Nagy békája, a Krisztofóró Treffhetese, a Kukori és Kotkoda című mesében a Magas betörő rókának adta a hangját, a Kérem a következőt! című rajzfilmben pedig Nyúl karaktere az ő hangján szólalt meg. Legismertebb szinkronszerepei talán a Harry Potter filmekből ismert Perselus Piton professzor, és a Kung Fu Panda című animációs mese Shi Fu Mestere, de rendszeresen ő adta Dustin Hoffmann és Pierre Richard magyarhangját.

 

Nyugodjon békében, igazán nagyszerű színészlegenda távozott közülünk.

 

KultBumm