Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Elképesztő sikerrel bontott szárnyakat a Főnix

2019.01.20

Elsöprő sikerrel debütált 2019. január 19-én a Fővárosi Nagycirkusz legújabb műsora, a Főnix - Tűzcirkusz. A világszínvonalú produkciókat hosszú percekig tartó vastapssal jutalmazta a teltházas közönség.

 

 

fonix-borito.jpg

 

A műsor rendezői a világhírű, többszörös Guinnes-rekorder Rippel Brothers –Rippel Ferenc és Rippel Viktor – innovatív, Magyarországon soha nem látott klasszikus cirkuszi műsort ígért, amelyben egy kivétellel csak magyar világsztárok lépnek fel. A jég és a víz után most a tűz elem köré épülő misztikus Főnix - Tűzcirkusz első különlegessége már a műsor kezdete előtt, a nézőtérre belépve azonnal szemet szúrt, ugyanis Otlecz Adrienn díszlettervező egy látványos vulkánná alakította a manézst és környékét. Pál Dániel Levente dramaturg kerettörténete szerint, a Tűzvarázsló (Maka Gyula) tűzből megteremti a világot, de mégsem leli azt a belső tüzet, amely boldoggá tudná tenni, ezért útra kel, hogy megtalálja a boldogság és a szerelem Főnix madarát (Gábor Anita). Világokon átívelő útján a műsor humorfaktorát szolgáltató ügyefogyott Varázslótanonca (Vass Szilárd színművész) kíséri el.

 

fonix-1.jpg

 

A műsor előtt Graeser József, a Fővárosi Nagycirkusz szakmai vezetője felkonferálta a Rippel Brotherst, akik köszönetet mondtak a műsor fellépőinek és a Fővárosi Nagycirkusz szakembereinek, majd Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár jelentkezett be élőben a Monte-carloi Nemzetközi Cirkuszfesztiválról.

Az előadás első fellépői, az Anima Prizma tűzzsonglőr csoport az emberiség és a tűz ősi kapcsolatát jelenítette meg látványos, többször visszatérő produkcióiban. Felocsúdni sem volt idő az ámulatból, mert máris felbőgött a motor a magasban. Nehéz lenne felsorolni, hogy a Cirque du Soleil világhírű fellépője, ifj. Simet László hány nemzetközi cirkuszfesztiválon aratott sikereket, amelyekkel öregbítette a magyar cirkuszművészet hírnevét, ezért nagy izgalom lett úrrá rajtam, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban élőben láthatom, ahogy ferde dróton motorral végigszáguld, miközben Leskó Boglárkával félelmetes trükköket hajt végre. A Tűzvarázsló és a Főnix CD minőségű énekes duettje után Richter Kevin lépett a porondra egzotikus teve és zebra számával, majd a TwirlinGirls - Jerabek Csenge és Faludi Szilvia – pörgette fel a hangulatot görkorcsolya számával. A világbajnok Nagy Molnár Dávid illuzionista bámulatos és humoros műsora után a Rippel Akadémia csupán 10 és 11 éves Tűzangyalai egy profi tissue produkciót mutattak be. Öröm volt látni, hogy ezek a fiatal tehetségek máris példaképként szolgálnak a kortársaik számára. Az Anima Prizma csoport újabb lehengerlő tűztánca után Faludi Szilvia kecses levegő-karika számával varázsolt el, majd a Richter Kevin lovas akrobata-csoport robbant be a manézsba. Richter Kevin tavaly, március 3-án, Magyar Lovas Posta című produkciójával egyszerre húsz lóval lépett fel, amellyel Giunnes- rekordot döntött, most pedig lovas akrobata-csoportjával mutatta meg, hogy milyen a kiváló artistaművész felmenőitől eltanult magas szintű lovas akrobatika és magyar virtus, amit a közönség hatalmas ovációval hálált meg. Nagy Molnár Dávid újabb mágikus és misztikus bűvészprodukciója után a Rippel Brothers következett, akik nemcsak a rendezésbe, de FLOW handstand számukba is beletették az artistapályán eltöltött több, mint harminc év tapasztalatát és szakértelmét. Látványos produkciójukban a bizalom, az erő és az egyensúly kapta a főszerepet. Az argentin Diaz-Brothers gaucho-tánca igazi kuriózum a magyar közönség számára, akik látványos és precíz produkcióban varázsolták elénk a dél-amerikai néptáncon alapuló precíz és lendületes mozdulatsorokat. Az izgalmas műsort ifj. Simet László méltán halálkeréknek elnevezett produkciója zárta. Az izgalom a tetőfokára hágott, ahogy a tapasztalt artistaművész a hatalmas, tüzes rekviziten bekötött szemmel, biztosítókötél nélkül egyensúlyozott.

 

fonix-2.jpg

 

A fergeteges műsort a Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckarának impozáns, magyar néptánc elemekkel tarkított táncbetétei színesítették, melynek koreográfiája a Junior Prima-díjas táncművésznek, Moussa Ahmednek köszönhetően jött létre. Mindenképpen ki kell emelnem még Polyák Eszter jelmeztervező ötletes ruhakölteményeit, valamint a Fővárosi Nagycirkusz magasan kvalifikált zenekarát, amely élő zenével emelte az est fényét. Nagyon nehéz szavakkal visszaadni a különleges tűzeffektekkel, pirotechnikai eszközökkel, fény-és vizuális technikákkal, valamint elképesztő produkciókkal teletűzdelt előadást, mert ezt egyszerűen látni kell.

 

fonix-3.jpg

 

A március 10-ig megtekinthető Főnix - Tűzcirkusz egy igazán látványos, különleges és innovatív műsor, amely az egész család számára maradandó élményt nyújt, ezért kár lenne kihagyni a megtekintését.

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

 

Forrás: fnc.hu