Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Élő-halottak közt járva-Body Kiállítás

2018.02.22

2018. február 15-én nyitotta meg kapuit Budapesten a világhírű Body Kiállítás, a Király utcai Komplexben. A pár évvel ezelőtt szintén a fővárosban rendezett hatalmas sikert és nagy visszhangot váltó kiállításról akkor lemaradtam, amikor Rómában jártam, szintén, de most semmi nem gátolhatott meg abban, hogy lélegzetelállító utazást tegyek az emberi test világában.

 

bodies-kiallitas.jpg

Fotó: Kálló Péter

 

Gunther von Hagens német anatómus professzor találta fel a plasztinációnak nevezett eljárást 1978-ban, aminek köszönhetően a preparátumok színtelenné, szagtalanná, higénikussá és időtállóvá válnak. Első kiállítását az emberi szobrokból és szervekből 1996-ban Japánban tartotta. Azóta járja folyton új darabokkal bővülve világkörüli útját, a tudományos és művészi szempontból egyedülálló tárlat.

 

gunther-von-hagens-body-worlds-exhibition-u4uld2eyxidl.jpg

Prof. Gunther von Hagens

 

A budapesti kiállítás 2018. június 17.-ig  várja az érdeklődőket több mint 2200 négyzetméteren, 1000 kiállítási tárggyal, 300 emberi preparátummal. Az első teremben az orvostudomány történetével ismerkedhetnek meg a látogatók, a történelem előtti időktől kezdve egészen a modern sebészeti eszközökig. Az iskolai programnak is tökéletes kiállításon betekintést nyerünk a Kre. 5000-3500 közötti időkben már alkalmazott koponyalékelés eljárásába, a Kre. 2000. körüli kínai orvoslásba, az ókori Egyiptomban alkalmazott mumifikálás műveletébe, a görög és római orvoslásba, az arab világ, a közép-és modernkor gyógyító metódusaiba, valamint megismerjük a magyar orvostudomány történelmi úttörőit.

 

Ezután szépen fokozatosan szembesítenek minket az emberi test lenyűgöző, összetett és bonyolult felépítésével. A csontrendszer látványa még nem is annyira meghökkentő, mert ahhoz úgymond hozzá vagyunk szokva az elterjedt művészi csontábrázolások és az iskolai szertárakban őrt álló csontvázaknak hála. De amikor az izmok, belső szervek, a légzés és keringés, az emésztőrendszer, az urogenitális részek, az agy és idegrendszer vagy a magzati fejlődés szakaszaival szembesülünk, már leesik az állunk, akkor is, ha rendelkezünk anatómiai ismeretekkel. Testünk minden apró szegletébe betekintést nyerünk, legyen az egy különálló gégeporc, szív, tüdő, szervrendszer, vagy egy teljes nagyságú félbevágott test. Minden prepatárumhoz tartozik magyar és angol nyelvű leírás, valamint minden galériához kivetítő, amelyeken digitális animációknak hála még több ismeretet sajátíthatunk el. Ha kérdések merülnének fel bennünk, készségesen állnak rendelkezésünkre a fehér köpenyes medikusok, akik mindenre tudják a választ.

 

bodies-kiallitas2.jpg

Fotó: Kálló Péter

 

A plasztinációs eljárás csodája az is, hogy nem csak szerveket, szervrendszereket, testeket, hanem bizonyos szervek artériás és vénás hálózatát is képes bemutatni a szerv nélkül. Egy általam „korall szobának” elnevezett sötét helyiségben világítottak a különböző szervek, -éhbél, here, léghólyagok, szív, fej-artériái, valamint a keringési rendszer teljes alakos artéria, véna és kapilláris hálózata. Már az is éppen elég bizarr, hogy szó szerint belenézhetünk valaha élt emberek testébe, de a magzati fejlődést bemutató szoba tárlata adja a legintenzívebb sokkot. Erre figyelmeztet egy kiírás, de kár lenne kihagyni a testközeli preparátumokat, amik az emberi élet keletkezését mutatják be az első héttől egészen a születésig, hiszen ilyet testközelből különben sosem láthatnánk, a televízió és a tudományos magazinok pedig nem adják vissza a közvetlen közelről látott élményt.

 

bodies3.jpg

Fotó: Kálló Péter

 

A Body Kiállítás a tudomány művészi szintre emelt bemutatása mellett elkötelezett az egészségmegőrzés mellett, mert igencsak elrettentő látvány a nem dohányzó és dohányos tüdő kontrasztja és a daganatos szervek. A kiállítás interaktív részeként pedig az orvostanhallgatók felügyelete mellett a látogatók kipróbálhatják egy bábun a szakszerű újraélszetést.

 

bodies-tudo.jpg

Fotó: Tuba Zoltán

 

Nem mondom, hogy nem sokkoló a tárlat, hiszen szokatlan belülről látni a testünket, de egyben felejthetetlen és lenyűgöző élményt nyújt, amit kár lenne kihagyni.

 

Szekáry Zsuzsanna