Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fergeteges időutazás a régi-és világzene segítségével

2018.12.13

2018. december 7-én, az A38 Hajó adott otthont a Vágtázó Csodaszarvas népzenei zenekar hagyománnyá vált karácsonyi nagykoncertjének. Előzenekarként a Szelindek Régi-Világzene Forgatag lépett fel, előttük pedig Hoppál Mihály tartott előadást Művész a sámánban, sámán a művészben címmel.

 

fergeteges-idoutazas-a-regi-es-vilagzene-segitsegevel-borito.jpg

 

A Szelindek Régi-Világzene Forgatag zenekar 2010-ben alakult Török Vidor vezetésével. Céljuk az európai és az ázsiai térségek –elsősorban a Kárpátok, Magyarország, Lengyelország, a Balkán és Törökország - középkori zenéinek reprodukálása és az eredeti hangzás visszaadása történelmi hangszerek segítségével. A külföldön is rendszeresen fellépő, tapasztalt zenészek hegedűn, dobokon, tamburinon, kobozon, darbukán, tekerőlanton, dudán és zurnán játszanak, zenéjüket tradicionális énekes dallamok egészítik ki. Általuk az A38 Hajó közönsége igazi időutazást tett a világokban és korokban, amit a koncert végén egy közönséget bevonó körtánccal zártak.

 

fergeteges-idoutazas-a-regi-es-vilagzene-segitsegevel-szelindek.jpg

 

A kellemes hangulatba jött teltházassá dagadt közönség legnagyobb örömére pontosan kezdett az 1975 és 2001 között fennálló Vágtázó Halottkémek utódja, a 2005-ben megalakult Vágtázó Csodaszarvas. Amint belekezdtek a vad, világzenei ritmusokba, a hangulat azonnal a tetőfokára hágott. Ámulattal figyeltem Grandpierre Attila énekest, aki itthon és külföldön egyaránt több generáció ikonja, és 67 évesen, korát meghazudtolva végigugrálta a két órás nagykoncertet, miközben transzba ejtette a húsz és hetven év közötti közönség minden tagját. Miközben sodródtam és elvesztem a magasan kvalifikált zenészek nyújtotta hihetetlen őserőt létrehozó, korhű hangszerek nyújtotta zenei kavalkádban, megjelentek előttem a sztyeppén lovagló őseink és mondáink, láttam a sámánok szertartásait, hun őseink csatáit és együtt repültem a sólymokkal. Sajnos az A38 amúgy legendásan jó hangosítása ellenére most hiba csúszott a rendszerbe, ugyanis a fontos jelentéstartalommal bíró dalszövegekből alig lehetett érteni valamit, de a zene, az extatikus hangulat és Grandpierre Attila mágikus színpadi jelenléte kárpótoltak ezért a hiányosságért.

 

fergeteges-3-idoutazas-a-regi-es-vilagzene-segitsegevel.jpg

 

Az elemi erejű energiákat létrehozó koncert után hazafelé azon gondolkodtam, hogy Grandpierre Attila micsoda kincs nemcsak a magyar nemzet, de az egész világ számára: neves fizikus és csillagász, fő természettudományi és kutatási területein – a naptevékenység eredete, a világegyetem élő természete, a világegyetem élő természete, komplexitás-elmélet, nemegyensúlyi termodinamika, elméleti biológia, a fizika, a biológia és a pszichológia első elvének egységes elmélete, az élet komplexitási mérőszámainak elmélete, a természettudomány egységes elméletének megalapozása - nívós szaklapokban több mint háromszázötven tanulmánya és hat könyve jelent meg. Emellett őstörténeti kutató, szakértője a Kárpát-medencei és az eurázsiai síkság népei őstörténelmének és műveltségtörténelmének, az őskor tudományának, a székelyek őstörténetének, közreműködik ősi ünnepeink és művészetünk feltárásában. Ezekben a témákban több mint ötven tanulmánya és öt könyve jelent meg. Tudományos munkássága mellett a Vágtázó Halottkémek zenekar frontembereként itthon és külföldön is hatalmas sikereket ért el annak ellenére, hogy a hetvenes évek végén és a nyolcvanas évek elején az akkori rendőrség állandó zaklatásainak volt kitéve és a szocializmusban az első számú közellenségnek tartották.

Szekáry Zsuzsanna