Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Főnix – Tűzcirkusz sajtótájékoztató

2019.01.15

A Fővárosi Nagycirkusz január 19-én induló Főnix – Tűzcirkusz című előadásról tartottak sajtótájékoztatót 2019. január 15-én, a Fővárosi Nagycirkusz manézsában, amelyen beszédet mondott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, ifj. Simet László többszörös cirkuszfesztivál-díjas artistaművész, a világhírű, Guinnes-rekorder Rippel Brothers –Rippel Ferenc és Rippel Viktor – és Moussa Ahmed, a műsor koreográfusa.

 

fonix-sajtotajekoztato-borito.jpg

 

Január 19-től a jég és a víz után, most a tűz elemre épülő, különleges, misztikus, innovatív műsort mutat be a Fővárosi Nagycirkusz, amelyben a Diaz Brothers gaucho-tánc produkcióján kívül csak magyar világsztárok lépnek fel.

A sajtótájékoztató a vulkánná avanzsált manézsban az Anima Prizma látványos tűzzsonglőr produkciójával vette kezdetét, majd Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg az eseményt. Fekete Péter felidézte, hogy amikor felkérték a kulturális államtitkári posztra és a minisztériumba tette át a székhelyét, azt a stratégiai döntést hozták, hogy a magyar artistavilág legnevesebb képviselőit kérik fel, hogy rendezői tevékenységükkel segítsék a Fővárosi Nagycirkusz munkáját. A projekt tavalyi sikerei után nagy öröm, hogy ennek a műsornak a rendezését a Rippel Brothers vállalta el, továbbá örömét fejezte ki, hogy az a több mint két éve tartó jó együttműködés, amely a Fővárosi Nagycirkusz és a Rippel Akadémia, mint felnövekvő új generáció között kialakult, az ebben a műsorban ismét megjelenik. A kultúráért felelős államtitkár felhívta a figyelmet, hogy a magyar artisták világszinten az élvonalba tartoznak, és a rengeteg külföldi fellépésük mellett nagy megtiszteltetés, ha néha hazahívhatjuk őket, hogy a magyar közönség is találkozhasson velük. Kivételes alkalom, hogy a Főnix – Tűzcirkusz című műsorban egy kivétellel csak magyar artistaművészek lépnek fel, akik fellépéseikkel folyamatosan hírnevet szereznek Magyarországnak. Példaként a többszörös cirkuszfesztivál-díjas ifj. Simet Lászlót, a műsor egyik sztárját hozta fel, aki a Londoni Olimpia záróeseményén a stadion felett kifeszített kötélen végigmenve kápráztatta el a világot.

 

fonix-sajtotajekoztato-peter.jpg

 

Rippel Viktor beszédében felelevenítette, hogy már harminc éve vannak jelen a porondon és mögötte is, aminek hála sok tapasztalatot gyűjtöttek, amit rendezőként és fellépőként is kamatoztatnak a műsorban. Rippel Ferenc rávilágított, hogy a cirkusz örök, szerethető és nemzetközi nyelvezettel bír. Az artisták évekig, évtizedekig készülnek, hogy bemutassák tudásukat a közönségnek, ami abban a pár percben összpontosul, amit majd a műsorban láthatnak. A fellépők válogatásakor fontos szempont volt, hogy megmutassák a magyar artisták erejét és sokszínűségét. „A tűz, mint őselem szerepel az ember életében, a tűz megszelídítése tett minket azzá, akik ma vagyunk. Ezt a tüzet próbáljuk belevarázsolni a műsorba az artistaművészet szépségével.” Rippel Ferenc beszéde végén felkonferálta a Rippel Akadémia A Főnix – Tűzcirkuszban is fellépő 10-11 éves hallgatóit, a Tűzangyalokat, akik a jövő generációjának tudását mutatták be tissue-n, akik a szórakoztatás mellett jövőképet is vázolnak a fiataloknak.

 

fonix-sajtotajekoztato-rippelek.jpg

 

Ifj. Simet László két produkcióval tér vissza a Fővárosi Nagycirkuszba. Mint mondta, minden magyar artistának örömteli pillanat itt fellépni, számára különösen fontos, mert itt nőtt fel és leste el az idősebb artisták tudását. Kötéltáncosként ismeri a világ, de ebben a műsorban a repertoárjának egy másik szegmensét mutatja be, az egyik a motor, amellyel a Paralimpia  záróünnepségén lépett fel egy háromszáz méter hosszú drótkötélen, negyven méter magasban. Ezt a produkciót láthatja a kisebb méretben a Főnix – Tűzcirkusz műsorban a hazai közönség. A másik a méltán halálkeréknek nevezett szám, amit utoljára hat éve láthatott a közönség Budapesten.

A Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckarának impozáns bemutatója után Maka Gyula konferanszié a műsor koreográfusát, a Junior Prima-díjas táncművészt, Moussa Ahmedet szólította a porondra.” Amikor beléptem ide, azt éreztem, hogy megérkeztem egy olyan közegbe, ahol a hagyomány és az innováció ugyanúgy jelen van, ahogy az én életemben a folklór. Ha valami minél régebbi, de kellőképpen vigyázunk rá, annak az ereje megsokszorozódik. Többféle tűz létezik, a fizikai tűz mellett nagyon fontos a belső tűz, a lélek tüze, ahogy a magas ingerküszöböt is tüzes mozgással tudjuk átlépni. Nagy boldogság, hogy a nemzeti folklór örökségünk helyet kaphat a Fővárosi Nagycirkuszban, de nagy felelősség is, hogy miként vegyítjük és tálaljuk.”- vélekedett a táncművész.

 

fonix-sajtotajekoztato-lovas.jpg

 

Tavaly márciusban a Fővárosi Nagycirkusz manézsában Richter Kevin lovas postaszámával Guinnes-rekordot állított fel, aki ebben a műsorban lovasakrobata csoportjával egy vadonatúj produkcióval fogja elkápráztatni a közönséget, amelyből ízelítőt is adtak a jelenlévőknek, valamint fellép majd egzotikus teve és zebra produkciójával is. A január 19-től március 10-ig látható Főnix – Tűzcirkusz című klasszikus cirkuszi előadásban a már említett művészek mellett fellép Nagy Molnár Dávid illuzionista, Jerabek Csenge és Faludi Szilvia görkorcsolya számmal, Faludi Szilvia egy lélekemelő levegő-karika számmal, a Rippel Brothers pedig egy látványos erőemelő produkcióval.

Szekáry Zsuzsanna

Forrás: fnc.hu