Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Idén is díjazták a színházi háttérszakmák legkiemelkedőbb képviselőit

2018.12.12

2018. december 10-én, kilencedik alkalommal került megrendezésre a Magyar Teátrum Díjátadó Gála a Nemzeti Színház nagyszínpadán, a Magyar Teátrumi Társaság 10 éves fennállása alkalmából rendezett jubileumi közgyűlés után. A változatos műsorban felléptek a Fővárosi Nagycirkusz Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban előadásának artistaművészei is.

 

teatrumigaladijatado-borito.jpg

 

A Magyar Teátrumi Társaság a 2010-ben alapított Magyar Teátrum Díjjal a színházi háttérszakmákat és azok legkiválóbb, színházművészet iránt elkötelezett dolgozóit ismeri el erkölcsi és anyagi értelemben. A díjra jelölés legalább két, állami díjjal elismert neves színházi szakember, és a jelölő színház igazgatójának együttes javaslata alapján történhet.

A Magyar Teátrumi Társaság elismerésben részesítette Szalontai Gabriellát, a József Attila Színház kelléktárvezetőjét; Bajkó Györgyöt, a székesfehérvári Vörösmarty Színház műszaki vezetőjét; Hordós Andrást, a Vígszínház kelléktárvezetőjét; Ifj. Taraczközy Zoltánt, a kecskeméti Katona József Színház hangtárvezetőjét; Pallagi Mihályt, a Nemzeti Színház világosító tárvezetőjét; és Petrovszki Árpádot, a Békéscsabai Jókai Színház szabótárvezetőjét.
 

A Nemzetiségi különdíjat a Magyarországi Szerb Színház szcenikusa, Prágai Tibor Tivadar kapta, a Határon túli különdíjban Erdélyi Zoltán, a Komáromi Jókai Színház színpadmestere részesült. 

 

teatrumi-gala-divatbemut-joo.jpg

Fotó: színház.org.


Az összművészeti gálaesten első alkalommal adták át a kivételes színészi pályákat elismerő Magyar Teátrum Életműdíjat, amelyet Csernus Mariann Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő vehetett át, aki köszönő beszédében felidézte, hogy a színészi pályán való elindulásában milyen nagy szerepet töltött be Weöres Sándor és felesége Károlyi Amy, akikkel életük végéig tartó szoros barátságot ápolt. A költő tiszteletére elszavalta egy versét, majd a színművésznő gazdag pályáját felállva tapsolta meg a közönség.
A művésznőnek a díjat a Magyar Teátrum Díj alapítója és ötletgazdája, Fekete Péter Jászai Mari-díjas rendező és az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára adta át, aki felidézte, hogy nyolc évvel ezelőtt Lant János műhelyében egy csapágyból kivett golyót aranyoztak be, amelyet aztán egy aranyművestől vattába burkolva hoztak el. Ahogy a golyók egymáshoz érve forgatják a csapágyat, ugyanúgy óvatosan kell bánni az értékes díjazottakkal is, akik a díj megjelenésére utalva hasonlóan forgatják majd a színházuk kerekét. A kultúráért felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy a kilencedik alkalommal átadott elismerésekkel neves színészek és rendezők köszönik meg a sikereiket azoknak, akik egész évben mögöttük állnak, és lehetővé teszik, hogy ők a fényben állhassanak.

 

teatrumigaladijatado.jpg

Fotó: Nemzeti Színház


Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója és a Magyar Teátrumi Társaság elnöke beszédében kihangsúlyozta, hogy a díjjal azokat a háttérben dolgozó embereket ismerik el és ünneplik, akik nélkül nem volna színház, hiszen egy-egy színházi előadás létrejöttéhez nyolcvan szakma közös munkájára van szükség.

Idén ötödik alkalommal adták át a Magyar Teátrumi Társaság díjaival együtt a Magyar Színháztechnikai Szövetség által alapított életműdíjat, a Magyar Állami Operaház első mérnökéről elnevezett Tolnay Pál-díjat, amellyel a vezető műszaki személyiségek tevékenységét ismerik el. A bronzplakettet Molnár Tamás, a Győri Nemzeti Színház műszaki vezetője vette át.

 A Magyar Színháztechnikai Szövetség elnöksége idén első alkalommal adta át a Proscaenium Emlékgyűrűt, amelyet Rétfalvi János nyugalmazott főmérnök érdemelt ki több, mint három évtizedes lelkiismeretes szolgálatáért és a Magyar Színháztechnikai Szövetségben való aktív munkájáért.

A díjátadások között színvonalas produkciók szórakoztatták a közönséget: a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Marosmenti cigány csingerálás és ritmusjáték táncelőadásával lépett színpadra, rendhagyó divatbemutatót tartottak az egykori Bánk bán, a Csongor és Tünde, valamint Az ember tragédiájának akkori jelmezeiben a mai előadások művészei. A Békéscsabai Jókai Színház az Egyedül nem megy című dallal, a Pesti Magyar Színiakadémia növendékei pedig a Sun City – a Holnap Tali! című musicalből előadott részlettel kedveskedtek a jelenlévőknek. A Nemzeti Színház színészzenekara három dalt adott elő.

Az előadó-művészetek eme jeles eseményén a színházzal és a társművészetekkel összefonódó cirkuszművészet is helyet kapott, amit a Fővárosi Nagycirkusz Szikramanók – Karácsonyi kaland a cirkuszban című téli előadásában fellépő etióp Black Lions akrobata csoport képviselt hand voltige produkciójával.

 

teatrumi-gala-cirkuszi.jpg

 

Szekáry Zsuzsanna