Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kulisszatitkok a SLAVA'S SNOWSHOW-ról és Slava Poluninról

2019.03.05

2019. március 5-én, a Nemzeti Színházban tartották a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóját. A VI. MITEM Fesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban veszi kezdetét a SLAVA’S SNOWSHOW-val, amelyet hat alkalommal, április 11. és 14. között tekinthet meg a közönség. A világhírű produkcióról Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja és Kozma András árultak el izgalmas részleteket.

 

kulisszatitkok-a-slavas-snowshow-rol-bor.jpg

A sajtótájékoztató a Baross Imre Artistaképző Intézet bohócosztályának előadásával vette kezdetét, majd Pál Dániel Levente avatta be a jelenlévőket a SLAVA’S SNOWSHOWkulisszatitkaiba. Miről álmodik egy bohóc, hogyan lehet azt a benzinmotort beüzemelni, amely a műsor egyik leglátványosabb jelenetéhez, a hóviharhoz szükségeltetik. Előadásonként hárommillió, a hat előadás alatt tizennyolcmillió konfettit és kilencvenhatezer színes buborékot használnak fel.

A Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja arról is tájékoztatott, hogy a huszonegyedik század egyik leghíresebb bohóca két tisztséget szeret viselni, az egyik a Bolondok Akadémiájának alapító és örökös elnöke, ami arról szól, hogy aki belép az akadémiára, csak bolondozzon, álmodozzon, kergesse a fantáziáit és utazzon vissza a gyermekkora mesevilágába. A másik cím az Andersen oroszországi nagykövete, amit a dán királynő adományozott számára. Pál Dániel Levente párhuzamot vont Slava Polunin és Tarkovszkij orosz filmrendező között, hiszen valahol ugyanazt csinálta a két híres művész: visszamentek a saját gyermekkorukba és annak nosztalgiájából, álmaiból, meséiből, varázslataiból hoztak elő egy olyan dolgot, mint Slava Polunin a SLAVA’S SNOWSHOW-t, ami minden szimbólumával 1993 óta bárhol a világon lenyűgözi az embereket. Ezért nagyszerű, hogy a Fővárosi Nagycirkusz és a MITEM Fesztivál el tudta hozni Magyarországra Slava Polunint és bohócait. Az előadás lényege, hogy a néző, aki beül az előadásra, gyermekké változzon, és a végén, ha működik az előadó és a néző közötti metafizikai hatás, a nézők szeméből örömkönnyek potyogjanak.

 

kulisszatitkok-a-slavas-snowshow-rol-2.jpg

 

Kozma András felelevenítette, hogy a MITEM szervezői a kezdetektől arra törekednek, hogy tágítsák a műfaji kereteket. Többször meg szerették volna hívni Slava Polunint, mert a SLAVA’S SNOWSHOW a világ egyik legizgalmasabb színpadi előadása, egy olyan reveláció, amit minden korosztálynak látnia kell. Slava Polunin húsz előadása közül a SLAVA’S SNOWSHOW futotta be a legnagyobb karriert, amely olyan klasszikus előadássá vált, amely mind az öt kontinenst bejárta és Kelet-Európában először a mostani MITEM Fesztivál keretében jelenik meg. A SLAVA’S SNOWSHOW olyan felszabadító hatással van az emberekre, amit nem lehet megmagyarázni.

Kozma András emlékeztetett rá, hogy Oleg Zsukovszkij rendező újfajta lírai humorba ágyazott metafizikai színháza is Slava Poluninból gyökerezik, amelynek a lényege, hogy próbáljuk a pozitív és humoros mozzanatokat megélni életünk minden pillanatában. Április 12-én személyesen is beszélgetni fog Poluninnal Bozsik Ivett társaságában, aki nagyon sokat merített a mester művészetéből. Kozma András a világhírű bohóc munkamódszerével kapcsolatban megjegyezte, hogy a mester közvetlenül az előadás előtt mondja meg, hogy ki melyik szerepet fogja játszani, mert számára az a legizgalmasabb, amikor nem tudják előre, hogy mi fog történni, ezért senki sem rutinból lép fel a színpadra.

 

kulisszatitkok-a-slavas-snowshow-rol-3.jpg

 

Nagyjából egy hét alatt elkelt a jegyek nagy része a MITEM Fesztivál előadásaira, de amire még jegyet válthatnak a nézők, az a Kurafiak, a Coriolanus, a Saigon és korlátozott számban a Fővárosi Nagycirkuszban hat alkalommal látható SLAVA’S SNOWSHOW-ra.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

 

Forrás: fnc.hu