Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Látványos megnyitóval vette kezdetét a VI. MITEM Fesztivál

2019.04.12

Tegnap este hét órakor a Fővárosi Nagycirkusz épülete előtt tartották a VI. Madách Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) hivatalos megnyitóját, amelyen beszédet mondott Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, valamint átadásra kerültek a Hevesi Sándor-díjak. Fél kilenctől pedig elkezdődött a fesztivál nyitóelőadása, a SLAVA’S SNOWSHOW.

 

mitemmegnyi4.jpg

A megnyitó a Nemzeti Színház Zenekarának pörgős, világzenei muzsikájával és a Fővárosi Nagycirkusz következő műsorában, a Repülőcirkuszban látható Lena Dolinskaya kecses levegőkarika produkciójával vette kezdetét. Vidnyánszky Attila kifejtette, hogy igazán nagy ünnep, hogy hatodik alkalommal kerül megrendezésre a MITEM Fesztivál, ami idén rendhagyó módon a Fővárosi Nagycirkusszal közös gondolkodás mentén indult el. Felelevenítette, hogy hat évvel ezelőtt lefektették azokat a működőképes alapelveket, amelyek mentén felépül a fesztivál. A színházak, amelyek a fesztiválra érkeznek, nagyon komolyan veszik a küldetésüket, hogy jobbá tegyék a világot.

A Nemzeti Színház igazgatója köszönetét fejezte ki a munkatársai felé, amiért elutaztak szerte a világba és kiváló darabokat válogattak, hogy kialakuljon az idei remek felhozatal. Vidnyánszky Attila kiemelte a minisztérium támogatásának fontosságát, amely nélkül nem lehetne felépíteni egy ilyen komoly fesztivált. Az idei találkozó gerincét olyan színházak adják, amelyek előadásaikban hagyományainkkal, múltunkkal és annak újraértelmezésének lehetőségeivel foglalkoznak.

– Ez a mai este különleges, mert munkatársaimmal biztosak vagyunk benne, hogy Slava Polunin előadása szebbé és jobbá teszi a világot és minket is – hangsúlyozta Vidnyánszky Attila.

 

mitem-megny2.jpg

 

Fekete Péter szokás szerint különleges kultúrkinccsel kedveskedett az egybegyűlteknek. Tegnap a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumból hozta el a gépészmérnök, fizikus, matematikus, az űrhajózás úttörőjeként számon tartott Kármán Tódor nyolcvanadik születésnapja alkalmából készített interjú hanganyagának egy részletét. A kultúráért felelős államtitkár felelevenítette, hogy a MITEM-et Vidnyánszky Attila és alkotóstábja alapította 2014-ben azért, hogy a világ számos országából meghívott társulatok megtöltsék a színházi termeket.

Fekete Péter fontosnak tartja a rendezvény elnevezésében a találkozó szót, mert nem versengésről van szó, hanem egy bemutatkozási lehetőségről. Ez a színházi találkozó kettős céllal jött létre: nyitás a világ felé, megismerkedni az európai- és a világszínház új mozgásirányaival, szándékaival és tendenciáival és egyúttal jelzés a világ felé, hogy mi is a legjobbak között tudunk és akarunk lenni. Az eddig eltelt öt évben harminckét országból kilencven társulat több mint száz előadása volt látható.

– A művészet közös érdek, célja egy és oszthatatlan kell, hogy legyen: a minden szempontból korrekt minőség, amit a közönség felé tud közvetíteni. – világított rá Fekete Péter.

 

mitem-megyn3.jpg

 

Ezután a közönség a Gironai Cirkuszfesztivál győztes produkcióját tekinthette meg a Mongol Cirkusz Társulattól, akik fellépnek majd a Fővárosi Nagycirkusz nyári műsorában, a Repülőcirkuszban.

A Hevesi Sándor-díjakat minden évben három olyan művész kapja, akik nagyon sokat tettek a magyar színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért. A díjat Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, Lakos Anna, a Nemzetközi Színház Intézet magyar központjának elnöke és a díjakat odaítélő kuratórium tagjai Ragány Misa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője, Zalán János, a Pesti Magyar Színház igazgatója és Novák János, a Kolibri Színház igazgatója adta át Kulcsár Editnek, a Nemzeti Színház dramaturgjának, Angelus István táncpedagógus-koreográfusnak és Szabó K. István rendezőnek.

Az ünnepélyes megnyitó a Szűcs Nellivel kiegészült Nemzeti Színház Zenekarának és a Baross Imre Artistaképző Intézet felnőtt bohócosztályának közös produkciójával ért véget, Fekete Péter és Vidnyánszky Attila pedig közösen felhúzták a nemzeti előadó-művészeti intézmény elé a MITEM zászlaját.

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: fnc.hu