Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Nagy sikert aratott a Magyar költészet napján rendezett első irodalmi fashion show

2018.04.19

A meglepő performanszairól is ismert költő, Viola Szandra gondolt egy nagyot: 2018. április 11-én a Hungarikum Élményházban elismert művészek közreműködésével tető alá hozta az ország első irodalmi fashion show-ját.

 

ir-fas.jpg

Fotó:Trigo Neo Straden

 

Viola Szandra  2017-ben, a Könyvhéten útjára indította az országos „Viselj verset!” kampányt, amelyben lemosható verstetoválásokat tervezett; a kollekció a 2017-es év legmenőbb kollekciójaként debütált.  A szokatlan performanszairól is ismert költő ezúttal, a „Viselj verset!” mozgalom második állomásaként, április 11-én minden eddiginél látványosabb irodalomnépszerűsítő akciót szervezett: egy különleges irodalmi fashion show-t. A kezdeményezéséhez olyan kiváló művészek csatlakoztak, mint Xantus Barbara, Lázár Balázs, Tallián Mariann, Sipos Judit, H. Varga Tamás, Blaskó Borbála és Pindroch Csaba. (az erről készült interjút itt olvashatjátok: http://www.kultbumm.hu/cikkek/interju/-evek-ota-szerettem-volna-egy----versdivatbemutatot----rendezni--interju-viola-szandra-koltovel.html)

 

ir-fas2.jpg

Fotó:Trigo Neo Straden

 

A ruhák tervezésében és megvalósításában Rakovics Borbála Luca jelmeztervező segített a költőnőnek. A barokk kort idéző, idézetekkel ellátott, újrahasznosított anyagokból előállított ruhadarabokban és kiegészítőkben nemcsak végigvonultak a színészek, hanem olyan nagy költőink műveit szavalták el, József Attila, Karinthy Frigyes, Csokonai Vitéz Mihály, Radnóti Miklós, Ady Endre, Nagy László, Weöres Sándor, Pilinszky János, Kosztolányi Dezső, Vörös István, Lackfi János, Varró Dániel, Ladik Katalin és Orbán János Dénes, akiknek soraiból egy rendhagyó dramaturgia mentén építették fel a versszínházat. Csak kapkodtuk a fejünket az újabb és újabb ötletes ruhaköltemények és profi színészi alakítások láttán. Blaskó Borbála táncművész előadása pedig külön fűszert adott az összművészeti estnek.

 

                             ir-fas3.jpg      ir-fas-4.jpg

 

A teltházas divatbemutatóval egybekötött versszínház után Viola Szandra izgalmas kérdésekkel bombázta Szabó Borbálát és Nényei Pált a kötelező olvasmányok megszerettetésével, az irodalomtanítás lehetőségeivel kapcsolatban, de terítékre került az is, hogy mennyire határozza meg az ember identitását az aktuálisan viselt ruhája. Szabó Borbála a kötelező olvasmányok kapcsán felolvasta nemrég megjelent szórakoztató novelláját, amely a Ricsi és a rohadalom címet viseli.

 

Barátnőmmel kíváncsisággal vegyes izgalommal ültünk be az eseményre, amely végig lekötött, profi és élvezetes kulturális programot nyújtott. Egy kiváló irodalomnépszerűsítő előadáson vettünk részt, amelyre máskor is örömmel beülnénk.

 

Szekáry Zsuzsanna