Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Pro Cultura Hungarica díjjal tüntették ki Erdész Lászlót

2018.01.10

erdesz.jpg

 

A január 8. és 14. között tartott XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai megnyitóján, január 9-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Pro Cultura Hungarica díjjal tüntette ki Erdész Lászlót, a legrangosabb angliai Blackpool Tower Circus igazgatóját, a magyar cirkusz-és artistaművészet népszerűsítéséért, a cirkuszi hagyományok megőrzéséért, és a fiatal tehetségek támogatásáért.

 

Balog Zoltán e szavakkal köszöntötte a művész urat a Fővárosi Nagycirkuszban: „Endrész László artistaművész egy régi magyar artistacsalád hatodik generációjának a tagja, immár huszonhét éve igazgatja a legrégebbi brit Blackpool Tower Circust, ami idén ünnepli százhuszonnégy éves fennállását. Rengeteget tesz azért, hogy a magyar eredetű cirkuszművészet hagyományaival megismertesse a közönséget. 2018 a család éve, ezért érdemes megemlíteni, hogy két fia, a család hetedik generációja sem tér le erről a nagyszerű pályáról. Azt szeretnénk, ha minél több ilyen hírneves család lenne Magyarországon, nem csak a cirkuszi szakmában, hanem másutt is apáról fiúra, anyáról lányra szállnának azok a nagyszerű hivatások, és az a csodálatos művészet, amit mi magyarok meg tudunk mutatni. Ezt szeretnénk elismerni Endrész László munkájával, isten éltesse, gratulálok!”

 

Majd Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója vette át a szót először magyarul, majd angolul: Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a magyar kultúra értékeinek külhoni megismertetésében és terjesztésében, valamint a magyar nemzet és más nemzetek kulturális kapcsolatainak gazdagításában szerzett elévülhetetlen érdemeinek elismeréseként Pro Hungarica díjat adományoz.

 

Endrész László a tapstól nehezen szóhoz jutva, a következő szavakkal köszönte meg az elismerő díjat: Hölgyeim és Uraim, kedves közönségünk, kollégák, barátok, honfitársak! Ötvennyolc évvel ezelőtt, ebben a manézsban, körülbelül éjfélkor került ránk a sor, hogy gyakoroljuk a számainkat abban a reményben, hogy valamikor külföldre járó magyar artisták legyünk. A sok munkának és a kitartásnak meglett a gyümölcse, tizenhat éves korom óta jártam a világot, mint artista, és ahogy a miniszter úr mondta, huszonhét éve vagyok a Blackpool Tower Circus igazgatója. Hogy mit jelent nekem ez a díj? Ezt a magyar szókincsem nem tudja kifejezni. Miniszter úr, Fekete Péter, Magyarország, nagyon szépen köszönöm!

 

Endrész László 1945. április 22-én született anyai ágon a Schlingloff cirkuszi dinasztiába, édesapja privát családból származott, katolikus papnak készült. A háború utáni nehéz körülmények, majd az államosítás minden artista családot nehéz helyzetbe hozott, amiből az egyetlen kiutat az 1954-ben megalakult Magyar Cirkusz és Varieté jelentette, ahol családja is munkát kapott. Miután sikeres felvételi vizsgát tett az Állami Artistaképző Intézetben, szívizomgyulladást kapott, ami kétségessé tette a cirkuszi pályáját. Akaraterejével végül legyőzte a betegséget, és bátyjával a kertükben felállított, saját készítésű rekvizitjükön begyakorolták levegő fliegende számukat, melyet először édesapjuk mutatott be Magyarországon 1920-ban. Ezzel a produkcióval tették le artistavizsgájukat, majd hivatásos artistaként sorra kapták a felkéréseket a világ minden tájáról.

 

Angliában ismerte meg a Fosset cirkuszi dinasztiából származó feleségét, akitől két fia született, akik elismert bohócok Mr. Boo és Mooki néven. Endrész László először műsorokat rendezett, majd hivatásos impresszárió vizsgát tett, mellyel munkához segítette a tehetséges artistákat a különböző cirkuszoknál. 1980-ban Londonban megalapította saját ügynökségét, majd felkérték a legrangosabb brit cirkusz igazgatójának. Emellett aktívan részt vesz az Európai Cirkuszművészeti Szövetség munkájában, és rendszeresen zsűrizik elismert nemzetközi cirkuszfesztiválokon.

 

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: https://www.fnc.hu/hirek/cirkuszkultura/item/1204-pro-cultura-hungarica-dijjal-tuntettek-ki-erdesz-laszlot