Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Repülőcirkusz sajtótájékoztató

2019.04.17

Ma délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Fővárosi Nagycirkusz manézsában az április 20-án bemutatásra kerülő Repülőcirkusz című klasszikus cirkuszi műsor kapcsán. Az eseményen beszédet mondott a műsor rendezője, a világhírű gentleman zsonglőr Kristóf Krisztián, a műsor sztárjai Daris és Gianni Fumagalli, Szabó Réka, a Fővárosi Nagycirkusz állandó tánckarának táncos-koreográfusa és Graeser József, az intézmény cirkuszszakmai vezetője.

A sajtótájékoztató a Fővárosi Nagycirkusz hivatásos táncosokból álló tánckarának a nyári előadásban látható egyik látványos koreográfiájának bemutatójával vette kezdetét, majd a sajtó képviselői exkluzív ízelítőt kaptak a nyári műsorból: Daris és Gianni Fumagalli a Monte-carlói Nemzetközi Cirkuszfesztivál ezüst- és aranyérmes bohócai adtak elő egy legendássá vált passzázst. A bohóclegendák édesapjuktól tanulták a nevettetés művészetét, aki öt Federico Fellini filmben is szerepelt. Ezt követően a többszörös fesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat mutatta be akrobatikus golyószámát, majd Jana Posna – aki színes kutyáival többször is feltűnik a Tim Burton által rendezett Dumbó című hollywoodi szuperprodukcióban – lépett a porondra mókás kutyaszámával.

 

repc2.jpg

 

Kristóf Krisztián elmondása szerint azért döntött úgy, hogy ebből a három cirkuszi számból adnak ízelítőt, mert a klasszikus cirkuszművészet három alappillére az akrobatika, az állatos produkciók, valamint a humor képviselői, a bohócok. A Repülőcirkusz előadás a hagyományokhoz hű, tradicionális cirkuszművészetet képviselő műsor. Kristóf Krisztián mesélt arról is, hogy milyen megtisztelő volt a Dumbó című hollywoodi szuperprodukcióban részt venni cirkuszszakmai tanácsadóként és koreográfusként, valamint a cirkuszi jelenetek rendezőjeként. A film forgatása során nyert tapasztalataiból, valamint az ott megjelenített cirkuszok grandiózus aranykorából és varázslatából szeretne pillanatokat áthozni a Fővárosi Nagycirkusz porondjára. A műsor hasonló látványelemekkel, élőben jeleníti meg azokat az érzéseket, hangulatokat, melyeket esetleg a mozinézők kaphattak a film cirkuszi jeleneteit látva.

Daris Fumagalli elmondta, hogy először lépnek fel Magyarországon és nagy megtiszteltetés számukra, hogy a Fővárosi Nagycirkusz épületébe elhozhatják az olasz commedia dell’ arte-t. Gianni Fumagalli pedig felelevenítette, hogy hosszú pályafutásuk során sok kiváló magyar artistaművésszel dolgoztak együtt, többek között ezért is nagy öröm számukra, hogy magyar közönség előtt léphetnek fel, akikhez magyarul fognak szólni, ezért bőszen gyakorolják ezt a nehéz nyelvet.

 

repc3.jpg

 

Kristóf Krisztián ismertette a Fővárosi Nagycirkusz kilenc főből álló zenekara által kísért produkciókat: különleges meglepetés lesz a Repülőcirkusz címadó produkciója, Daniel Golla repülő attrakciója. A többszörös fesztivál győztes Mongol Cirkusz Társulat izgalmas ugrókötélszámmal és golyókon egyensúlyozó dobóakrobata produkcióval lép fel. A műsorban rúddobó akrobatákat is láthat a közönség, a Trio Dandy jelenleg a zsánerük legjobbjai: többféle hármas szaltós ugrást mutatnak be – biztonsági kötél és szivacs nélkül!

A Kijevi Cirkuszakadémia frissen végzett diákja, Lena Dolinskaya egy kifejezetten erre a műsorra koreografált levegőszámmal kápráztatja majd el a közönséget.

A magyar cirkuszművészet egyedüli képviselőiként a Trio Sárközi zsonglőr csoport lép fel, Oleg Spigin egyedülálló Washington-trapézszámának köszönhetően soha nem látott veszélyt és kockázatot élhet át a nagyérdemű. Az eredetileg a sportakrobatikából érkező Trio Arabey gúlaszámában pedig a nőiesség, a szépség és az erő dominál.

Szabó Réka táncos-koreográfus arról mesélt, hogy a tíz főből álló tánckar az 1920-as évek táncait, a charlestont és a swinget jeleníti meg. Mivel táncosként részt vett a Dumbó című filmben, ezért ihletet merített belőle a Repülőcirkusz koreográfiáihoz.

Graeser József felelevenítette, hogy az elmúlt években a Fővárosi Nagycirkusz pénztáraihoz többször ki kellett tenni a „minden jegy elkelt” táblát, ami talán annak is köszönhető, hogy az elmúlt időszak műsoraiba bevonták a társművészeteket is. Reményét fejezte ki, hogy az abszolút klasszikus cirkuszhoz visszakanyarodó Repülőcirkusz előadás is ugyanolyan sikeres és pozitív fogadtatásra talál, mint a korábbi műsorok.

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: fnc.hu