Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Repülősikola-Elsősök Csodaországban sajtótájékoztató

2018.09.05

Elsősök a Repülőiskolában-szeptember első hetében elsős osztályokat lát vendégül a Fővárosi Nagycirkusz, melynek kapcsán 2018. szeptember 5-én sajtótájékoztatót tartottak a nemzeti előadó-művészeti intézményben, amelyen részt vett Fekete Péter az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, Donnert Márta a Jövő Cirkusza Alapítvány elnöke, Murad Abdullaev producer, Greifenstein János az előadás rendezője, Kardos Kata a MACIVA Nonprofit Kft. cirkuszpedagógiai koordinátora és Freinwald Éva az Emberi Erőforrások Minisztériumának szakképesítési programfejlesztési és vizsgaszervezési referense.

 

repuloisk-sajtotaj-profil.jpg

 

Kardos Kata elmondta, hogy közel két éve foglalkoznak azzal a Fővárosi Nagycirkuszban, hogyan lehet a felnövekvő nemzedék oktatását, nevelését, összekapcsolni a megújuló cirkuszvilággal. A mai nap is egy ilyen kísérleti program, ami reményeik szerint hagyománnyá válik. Azok a gyerekek, akik elkezdik az iskolát, egy különleges élethelyzetbe kerülnek, és ebben a nagy lépés megtételében szeretnének segítséget nyújtani nemcsak számukra, de a pedagógusoknak és a szülőknek is. Ezért az előadással egy olyan környezetet és helyzetet szeretnének mutatni a gyermekeknek, amelyben lehetőség nyílik barátkozni és kapcsolatokat teremteni. Kardos Kata köszönetét fejezte ki a pedagógusok felé, akik felismerték, hogy egy osztályközösség kialakulásához szükség van azokra az együtt megélt élményekre, amikre vissza lehet emlékezni és beszélni róluk. A cirkuszpedagógiai koordinátor emlékeztetett, hogy a Fővárosi Nagycirkusznak nem ez az egyetlen pedagógiai programja, ugyanis elkötelezettek aziránt, hogy egy olyan generáció nőjön fel, amelynek tagjai nyitottak lesznek a kultúra és a cirkuszművészet felé. Két éve tartanak olyan tananyag alapú órákat általános és középiskolás diákok számára, amelyek a gyakorlatban, játékosan segítik az iskolában elsajátított anyagok bevésődését. Tartottak már fizika, kémia, környezetismeret, biológia, matematika, irodalom és testnevelés órákat a cirkusz manézsában. Eddig több mint ötven rendhagyó órát tartottak és bizodalmát fejezte ki, hogy ezzel egy olyan újítást indítanak el, -nemcsak hazánkban, de világszerte is-, amellyel rávilágítanak a gyakorlatias oktatás és tudás megszerzésére. Kardos Kata felhívta a figyelmet, hogy majd a Fővárosi Nagycirkuszban október első két hetében játszott darabokkal is elsősorban az iskolásokat hivatottak megszólítani, amik amellett, hogy kapcsolódnak a tananyaghoz, elindít bennük egyfajta új gondolkodást.

 

repuloisk-sajtotaj-1.jpg

 

Donnert Márta örömét fejezte ki, hogy a Jövő Cirkusza Alapítvány és a Fővárosi Nagycirkusz együttműködésének köszönhetően létrejött Atlantic Flight- Repülőiskola című darabbal azt a generációt célozzák meg, amely a legfogékonyabb a cirkuszművészetre, annak megszeretésére és esetleges tanulására, hiszen az elnöksége alatt működő alapítvány célja elsősorban az, hogy minél szélesebb körben népszerűsítsék a cirkuszművészetet.

Greifenstein János az egyébként műsoron lévő, átalakított előadás rendezője elmondta, hogy a hónapok óta sikeresen futó Atlantic Flight-Nagy Cirkuszi Utazás című műsor tökéletes lehetőséget biztosított arra, hogy ebben a programban alkalmazzák azokat a cirkuszi zsánereket, amelyek már beváltak. Cirkuszi alkotótársaival átgondolták, hogyan lehetne áthangolni a meglévő műsort arra, hogy az iskolakezdés ne egy félelmetes esemény, hanem egy nagy kaland, egy csapatépítő tréning legyen a gyermekek számára.

 

repuloisk-sajtotaj-3.jpg

 

Fekete Péter emlékeztetett, hogy ahogy a Családok éve programsorozat is mutatja, hogy mennyire fontos a kulturális kormányzatnak, hogy a gyermeket nevelő szülők és pedagógusok jó munkakörülmények között, vidáman, céltudatosan indíthassák el az ifjak életét. A szeptember az iskolakezdésről szól, ezért civil szervezetek és intézmények sorakoznak fel, hogy támogassák ezt a közös célt. Boldogságának adott hangot, hogy a Fővárosi Nagycirkusz, mint nemzeti előadó-művészeti intézmény is beállt ebbe a sorba és kitalált egy olyan programot, amely kifejezetten az elsős gyerekek csapatépítését kívánja segíteni. A kultúráért felelős államtitkár elmondta, hogy ez a program az oroszországi Izsevszkben már tíz éve sikerrel fut és tőlük leste el a Fővárosi Nagycirkusz vezetősége ezt a projektet.

 

repuloisk-sajtotaj-2.jpg

 

Murad Abdullaev producer megosztva tapasztalatait elmondta, hogy azt a párhuzamot vonták le, amikor kitalálták ezt a programot Izsevszkben, hogy az első nap az iskolában egy új élet és a tudás megszerzése felé tett első lépés és a cirkuszművészetben minden benne van, ami az életünket jellemzi, mint például az egyensúly, az egymásra figyelés, a bizalom vagy a pontosság. Ezek olyan üzenetek, amelyek átszövik az életünket. Izsevszkben immár tradícióvá vált, hogy minden elsős gyermek az iskolakezdés előtt először cirkuszba megy.

 

Fekete Péter kiemelte a Fővárosi Nagycirkusz valamennyi pedagógiai programjának fontosságát, majd felidézte az egy hónappal ezelőtti Vénégyek elnöki posztjának átadásakor történt találkozását a többi ország kulturális vezetőivel, amikor átnézték az elmúlt fél év közös kulturális céljait és tetteit, valamint felvázolták a jövőbeli együtt megvalósítani kívánt terveiket. A kultúráért felelős államtitkár örömét fejezte ki, hogy a szomszédos országok elismerték Magyarország Közép-Európában egyedülálló cirkuszművészeti vezető szerepét, valamint támogatásukról biztosították ama álom megvalósítását, hogy Magyarországon épüljön fel az egész Közép-Európát felölelő cirkuszművészeti központ, amely módszertani központként is funkcionál majd.

 

Szekáry Zsuzsanna

Fotók: Urbán Ádám

Forrás: www.fnc.hu