Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

SLAVA'S SNOWSHOW - Varázslatos utazás a gyermekkorba

2019.04.12

Tegnap este a VI. MITEM Fesztivál a SLAVA’S SNOWSHOW című előadással vette kezdetét a Fővárosi Nagycirkuszban, amelynek nézőterét direkt erre az előadásra alakították át. A színházi találkozó szervezőinek nagy álma vált valóra azzal, hogy az 1993 óta világszerte nagy sikerrel játszott, a színház és a cirkuszművészet metszéspontján lévő darabot először elhozhatták Magyarországra. Azt ígérték, hogy elképesztő és varázslatos utazásban lesz részünk. Igazat mondtak? Cikkünkből kiderül.

 

slava5.jpg

Suhanó mozgású, furcsa, egyforma kinézetű, de mégis oly különböző mókás zöld figurák egy sárga bohóccal az élen mutatták be a legendás bohóc, Slava Polunin gyermekkorának álomképeiből és hangulataiból összeállított előadást. A képzett artisták a klasszikus bohóctréfák mellett nemcsak a gyermekkorba nyúltak vissza, hanem a felnőtt élet tragikomikumát is bemutatták.

Az előadás nemcsak Slava Polunin, hanem a saját gyermekkorunkba is visszarepít. Egy világba, ahol lepkehálóval pillangókat és színes buborékokat foghatunk, sétálhatunk egy nagy buborékban, lehetünk a vad tengert megzabolázó hajóskapitányok, hosszan haldokló, nyilakkal átlőtt drámai hősök és belebújhatunk különböző személyiségek bőrébe. Egy pillanatra testet öltenek a megfoghatatlan, alaktalan szörnyek, akik éjjel jönnek elő, majd a közönség egy hatalmas pókhálóba keveredik, ami, noha látványnak sem utolsó, a mondanivalója még fontosabb: ne ess pánikba, a legnehezebb helyzetből is van kiút, ha együtt keresitek a megoldást.

 

slava2.jpg

 

Slava Polunin bohócai a szünetben sem tétlenkedtek, folyamatosan szórakoztatták a jókedvű közönséget, majd az előadás második felét a közösségi közlekedésből fakadó nehézségek kifigurázásával kezdték: utazás egy tömött vonaton, majd az esernyőjükkel közveszélyesen haladó gyalogosokat imitálták, akik a lecsorgó vizet előszeretettel öntötték másokra, így a közönség sem maradt szárazon. A SLAVA’S SNOWSHOW a legjobb értelemben véve a legőrültebb és legpimaszabb show, amit valaha láttam! A fellépők folyamatosan reagáltak a közönség minden apró rezdülésükre, általam eddig soha nem tapasztalt összhangot alakítottak ki velük, így pillanatok alatt elérték azt is, hogy a produkcióikhoz a nézők adják a pontos hangeffekteket.

 

slava3.jpg

 

A SLAVA’S SNOWSHOW jelenetei gyorsan váltják egymást, ismét a gyermekkorunkban találjuk magunkat, amikor a pantomim elemeit is felhasználó előadók egymást utánozzák és idegesítik. Jó játék volt, ami teljesen elvarázsolt és megmaradt bennem, akárcsak a pillanatokra feltűnő tipikus gyermekkori álomképek, mint a hintaló vagy a légies tündér sziluettje. Ezekkel az előadók mind arra figyelmeztetik a felnőtt nézőket, hogy ne veszítsék el a gyermeki énjüket és az álmaikat.

Ezekkel állíthatjuk párhuzamba a következő jeleneteket, amik korunk felnőttjeinek élethelyzetét és lelkiállapotát mutatják be. Rohanó világunkban állandó társunk a magány, de ha találunk valakit, aki ezt enyhítené – ez esetben egy életre kelt ruhafogas személyében –, elfordulunk tőle, hiszen annyi halaszthatatlan dolgunk van. Nincs időnk megélni a varázslatot, a szeretetet, képtelenek vagyunk megállni és figyelni az igazán fontos dolgokra. Nem véletlenül játszódik a jelenet egy pályaudvaron, mert az életünk utazásokból áll, feladattól feladatig, embertől emberig. De a célok és a sikerek hajhászása mit sem ér, ha végül egyedül maradunk és csak gurítjuk magunk előtt a nagyra nőtt terheinket és a fájdalmunkat, hogy aztán – ahogy az utolsó látványos jelenetben –, elsodorjon minket az élet hóvihara.

 

slava4.jpg

 

De ha így is történt, még mindig nincs veszve semmi, mert visszanyúlhatunk a bennünk élő gyermekhez, leporolhatjuk magunkról a vihar nyomait és játszhatunk hatalmas labdákkal és lufikkal, ahogy tette ezt az előadás után az a több, mint nyolcszáz néző, akik feledve gondokat, bajokat, magas tisztségeket, önfeledten játszottak. Jó volt ismét gyermeknek lenni, köszönjük ezt a csodát Slava Poluninnak és társainak! Nagy adag útravalót kaptunk, amit igyekszünk bölcsen és önfeledten használni további életünk során.

Szekáry Zsuzsanna

 

Forrás: fnc.hu