Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Sokrétű kikapcsolódás Martonvásáron

2020.09.24

Budapesttől mindössze fél órányi autó-és vonatútra helyezkedik el Martonvásár, melynek legnagyobb látványossága a Brunszvik-kastély és a hozzá tartozó, közel hetven hektáros angolkert. Itt található a Beethoven Emlékmúzeum és az Agroverzum Tudományos Élményközpont. A Fejér megyei kulturális-és természeti csoda tartalmas kikapcsolódást nyújt az egész család számára.

 

26428182_2023770_07b968e9318a92005b0125da4c7c6a35_wm.jpg

A mesterséges tó partján álló neogótikus kastély impozáns látványt nyújt. Fotó: femina.hu

 

A kastélyba és az impozáns angolkertbe az Agroverzum látogatóközpontján keresztül vezet az út, ahol agrár-és természettudományi témákban mélyedhet el a látogató a két szintes, több teremből álló, interaktív kiállításokon. Az új ismeretekkel felvértezve, az épületből kilépve elénk tárul a lenyűgöző, ősfás park és a csúcsíves, nagy ablakos, karcsú tornyokkal, támpillérekkel és fiatornyokkal ékesített hófehér kastély.

Kastélytörténet

Brunszvik Antal Mária Teréziától kapta a grófi rangot és a martonvásári birtokot, ahol a család virágzó gazdaságot épített ki. 1783 és 1785 között ifj. Brunszvik Antal földszintes barokk kúriát építtetett, melyhez egy barokk stílusú kápolnát is építettek. A Szent Anna templomban jelenleg is rendszeresen tartanak miséket, keresztelőket, esküvőket.  

Brunszvik Ferenc az 1820-as években klasszicista stílusban építette át a kúriát, amelyre emelet is került. A kastély 1870-ben nyerte el fiának, Brunszvik Gézának köszönhetően mai, neogótikus formáját. 1893-ban József Károly Lajos főherceg vette meg tőle, aki négy év múlva eladta Dreher Antal sörgyárosnak, aki egészen 1945-ig volt a kastély tulajdonosa. A II. világháború utolsó évében hadi kórházként működött. 1953 óta a Magyar Tudományos Akadémia fennhatósága alá tartozik.

 

brunszvik-kastely_es_szent_anna_plebaniatemplom-1170x878.jpg

A kastélyhoz tartozó barokk stílusú templomban aktív vallási élet zajlik. Fotó: vjm.hu

 

Mocsaras pusztából lenyűgöző angolpark

Az 1954 óta természetvédelmi területté nyilvánított kastélyparkban közel négyszáz féle lombhullató és örökzöld fás szárú növényfaj él, többek között juhar, platán, tulipánfa, amerikai szivarfa, balkáni vadgesztenye, tölgy, ősmamutfenyő, kőris vagy mocsári ciprus.

 

martonvasar_kardos-16.jpg

A kastélypark minden évszakban gyönyörű. Fotó: Kardos Ildikó

 

A Szent László patak vizének felduzzasztásával egy tavat hoztak létre, amelynek közepén egy sziget található, ahol nyaranta szabadtéri Beethoven zenei esteket rendeznek annak emlékére, hogy a zeneszerző többször is vendégeskedett a kastélyban. De a szigetnek van egy igencsak figyelemre méltó lakója is: valószínűleg már az 1800-as évek elején megvetette gyökereit az a mocsári ciprus, amely négy métert meghaladó törzsköbméretével és álló cseppkövekre emlékeztető léggyökereivel impozáns látványt nyújt. A Heinrich Nebbien által tervezett parkban sünök, nyestek, vidrák, vízi-és énekesmadarak, valamint néha őzek is élnek.

 

image_000117_big.jpg

Minden látogató a csodájára jár az öreg mocsári ciprusnak. Fotó: martonvasar.hu

 

Beethoven emlékezete

 

beet.jpg

A Beethoven emlékmúzeum bejárata. A kiállításon betekintést nyerhetünk Beethoven intim levelezéseibe is.

 

A kastély nagy része nem látogatható, ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományi Kutatóközpontjának ad otthont. Viszont idén nyáron egy teljeskörű felújítást követően került újra átadásra az épületben található Beethoven Emlékmúzeum. Az állandó kiállítás sajnos kevés tárgyi emléket vonultat fel, de azért van köztük néhány figyelemreméltó darab, például Beethoven hajtincse, egy zeneszoba, valamint a Brunszvik család több mint hatszáz darabot számláló, tekintélyes könyvtárának néhány megmaradt darabja. Korhű ruhákat is megcsodálhat a látogató, viszont véleményem szerint sokkal jobban mutattak volna próba-vagy viaszbabákon, mint ide oda fellógatva.

A kiálltás a tárgyi hiányosságait elképesztő lexikális, és a mai modern muzeológiai elvárásoknak megfelelő, interaktív technikai repertoárral pótolja. A kiállításon számos zeneművet hallgathatunk meg a már életében elismert zeneszerzőtől, próbára tehetjük tudásunkat, megismerjük a Brunszvik család történetét és tagjait, valamint Beethoven és a család női tagjai közötti bensőséges kapcsolatára is fény derül. A múzeumra egy igen kedves úr vigyáz, aki segítőkészen végigvezeti a látogatókat a tárlaton, és megmutatja az interaktív eszközök használatát.

A sok séta és a gyönyörű látnivalók alaposan kifárasztják az embert, ezért ajánlott szendvicsekkel felpakolva érkezni és a hangulatos tó partján, az ősfák árnyas lombjai alatt elkölteni az otthoni csemegéket.

Szekáry Zsuzsanna

 

Készült a Nemzeti Tehetséggondozó Nonprofit Kft. támogatásával.

ntgn-logo.jpg