Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Teltház a Színkavalkád Művészeti Egyesület Női Lelkek című kiállításmegnyitóján

2019.06.03

 

2019. június 1-én, este hét órától vette kezdetét a Fahéj Kávézóban a Színkavalkád Művészeti Egyesület Női Lelkek című kiállítása, melyet irodalmi felolvasások színesítettek Szonday Szandra és Léder Ágota jóvoltából.

A teltházas estet Szekáry Zsuzsanna, az egyesület elnöke nyitotta meg, aki tájékoztatta a jelenlévőket, hogy a Színkavalkád Művészeti Egyesület elsősorban festészettel, rajzolással és grafikával foglalkozó kezdő és haladó, elsősorban autodidakta művészeket összefogó barátokból álló csoport. Céljuk kellemes, kulturált módon egymást segítve fejlődni, alkotótáborokban, és közös kiállításokon részt venni, valamint műveikkel önkifejezni, örömet okozni, vagy éppen elgondolkodtatni másokat.

 

megnyitom.jpg

 

„Mostani kiállításunkon ezúttal női alkotóink munkáin keresztül mutatjuk be a női lélek sokszínűségét és mélységeit. Mi jár egy 21. századi képzőművésznő fejében és mi kavarog a lelkében? Hogyan és milyen eszközökkel jeleníti meg ezeket a vásznon?

Szépség, csodák, vágyak, különös világok és nem mindennapi alakok öltenek testet hét teljesen különböző alkotó – Bese Bernadett, Eszes Renáta, Kovács-Tóth Noémi, Kopriva Nikolett, Pusztiné Szekeres Ágnes, Szekáry Zsuzsanna, Vőnek Adrienn – keze nyomán, melyeknek segítségével a látogatók betekintést nyerhetnek abba a bonyolult és megfoghatatlan szellembe, amit női léleknek nevezünk.” – tájékoztatott Szekáry Zsuzsanna, majd pár szóval bemutatta a kiállítókat.

Bese Bernadett 1996-ban született Révkomáromban, Szlovákiában. Az általános iskolát és a gimnáziumot ott végezte. Ezután a nyitrai Konstantin Filozófus Egyetemen kezdtem meg tanulmányait képzőművészeti nevelés és matematika szakon. A művészet mindig is része volt az életének, rajzszakkörre járt, zongorázni és gitározni tanult, emellett novellákat is ír. Az elmúlt négy év során az egyetemnek köszönhetően a legkülönbözőbb művészeti formákban próbálhatta ki magát. A szívéhez legközelebb az akrilfestés került. Az elmúlt egy év legfontosabb feladata volt, hogy megtalálj saját stílusát. Legnagyobb hatással a huszadik század eleje volt rá, kedvenc alkotóim Vincent van Gogh, Claude Monet és Georges Braque. Képeit jellemzően farostlemezre, kartonra vagy vászonra készíti. Legtöbbet a kék és indigó színeket használja. Misztikus témákon kívül az általa írt prózákhoz is előszeretettel készít illusztrációkat. Az egyetem mellett novembertől az udvardi művészeti alapiskolában tanít, nagyon élvezi a gyerekekkel való munkát.

 

bese-bernadett-festmenyei.jpg

Bese Bernadett festményei

 

Eszes Renáta érdeklődési köre nagyon szerteágazó. Elvégzett egy vallásfilozófia mester szakot és egy Kulturális antropológia szakot. Állítása szerint egész jó bármixer, vezetett már teaházat, jelenleg egy IT cégnél dolgozik. Hobbiból nyelveket tanul, hat nyelven tud megszólalni. Anno táncolt, énekelt, rajzolt, festett és régen verseket is írt. Próbálkozott modellkedéssel, most a fotózással ismerkedik. „ Igazából nem tartom magam művésznek, de azt gondolom, hogy ez nem is baj...szerintem a művészet nem a kivételes kevesek sajátja. Nem azért énekelünk, mert szép a hangunk, hanem azért, hogy kifejezzük, hogy boldogok vagy szomorúak vagyunk. Nekem ez egyfajta terápia, magamnak csinálom. Ha tehetném, minden fakezűnek és botfülűnek ecsetet meg hangszert adnék a kezébe, csak azért, hogy egy kicsit boldogabbak legyenek.”

 

eszes-festmenyei.jpg

Eszes Renáta festményei

 

Kopriva Nikolett 1996-ban született, otthona Munkács. Jelenleg Budapesten esztétika mesterszakos hallgató. Első publikációi 2015-ben jelentek meg Kárpátalján az Együtt irodalmi folyóiratban, azóta több helyen is megjelentek versei és prózái a HelikonMagyar Napló, Irodalmi Jelen vagy a Pannon Tükör oldalain. Idén az Irodalmi Jelen Debüt-díjjal jutalmazta. Szabadidejében sétál, fest vagy információt gyűjt. 

 

kopriva-nikolett-festmenyei.jpg

Kopriva Nikolett festményei

 

Kovács-Tóth Noémi Budapesten született 1988-ban. Először a fekete-fehér billentyűk ragadták magával, hiszen 15 éven keresztül zongorázni tanult, majd rájött, hogy hivatása az írás, és a számítógép billentyűzetére tért át. Újságírói ambíciónak eleget téve sikerrel végezte el a BKF-et, majd mester-szakon a Corvinust, miközben végig a szakmájában dolgozott. Elnyerte az Év újságírója díjat, önálló blogját rendszeresen szemlézi az Index, időközben pedig megjelent két könyve is (Robert de Niro és Quentin Tarantino életéről).
Mivel szenvedélye a tánc, négy évig mellékállásban zumbaoktatóként tevékenykedett, illetve hastánc-produkciókkal lépett fel koncerteken, egy versenyen pedig második helyezést ért el.
Három éve büszke édesanya, jelenleg a Falatozz.hu ételrendelő portál marketing/PR-osa, valamint a szeretlekmagyarorszag.hu Múlt rovatának egyik újságírója.
A festészet mindig vonzotta, nem csupán befogadóként, hanem alkotóként egyaránt. Akrilképeit már több belvárosi galéria is bemutatta, az Én Magyarországom című pályázaton pedig különdíjat nyert Hungarobot című képével, amelyet a Szimpla Kertben állítottak ki. Specialitása a szürreális humor, a horror és az erotika ötvözése.   

 

kovacs-toth-festmenyei.jpg

Kovács-Tóth Noémi festményei

 

Pusztiné Szekeres Ágnes gyermekkora óta rajzol. Eleinte fekete-fehér, és színes ceruzarajzokat, főleg portrékat készített, később kipróbált más technikákat is, például az akvarellt, az akrilt és olajat.2006-ban indította el akkor még egyszemélyes instrumentális, elektronikus, gothic és monumentális témákat játszó zenei projektjét Cyber Saint néven.  Jelenleg számítógépes grafikával és designnal foglalkozik. Emellett a szabadkézi rajzolás, és a zeneszerzés tölti ki az életét. Mostanában főleg illusztráció stílusban készít állatportrékat, de szürreális és szimbolikus képeket is fest. Ez a kilencedik kiállítása.

 

pusztine-festmenyei.jpg

Pusztiné Szekeres Ágnes festményei

 

 

Szekáry Zsuzsanna kulturális újságíróként dolgozik. 1986-ban született Budapesten, gyermekkora óta érdeklik a művészetek, többek között a festészet, a szobrászat, a kerámia- és porcelánművészet, az ötvösművészet és a komolyzene. Egyéni stílusára hatással volt az ókori egyiptomi képzőművészet, a középkori freskófestészet, az impresszionizmus, az absztrakt stílus és a különböző népek mitológiai történetei. Festményeit mindig egyedi módon, saját ötletei által inspirálva készíti el vászonra, ritkábban farostlemezre akril festékkel. Ez a hetedik kiállítása, jelenleg az első verseskötetén dolgozik.

szekary-festmenyei.jpg

Szekáry Zsuzsanna festményei

 

Vőneki Adrienn 1990-ben született Szegeden. Gyermekkora óta vonzza az önkifejezés minden formája korlátok nélkül. Szakmáját tekintve ruhakészítő és textilrajzoló, ezért egyedi, korhű ruhakészítéssel foglalkozik, jelenleg a KREA Design Iskola grafikus szakának hallgatója. A festés mellett verseket és novellákat ír, épp első novelláskötetén dolgozik. Olajfestményeit főleg színes, megragadó álmai, meditatív víziói ihlették, vagy egy-egy érzés, szó, mondat, természeti elemek és népies ruhaköltemények inspirálta vízió testesül meg a vásznain. Alkotásai szimbolikus, olykor szolidan szürreális hangulatot idéznek. Ez a negyedik kiállítása.

voneki-festmenyei.jpg

Vőneki Adrienn festményei

 

A tagok bemutatása után Léder Ágota olvasott fel különleges atmoszférájú verseiből, majd Szonday Szandra költő örvendeztette meg a megjelenteket verseivel és egy novellájával.

 

leder-agi-felolvas.jpg                 szandra-felolvas.jpg

Léder Ágota és Szonday Szandra felolvasás közben

 

Az est tárlatvezetéssel és jó hangulatú, kötetlen beszélgetéssel folytatódott.

 

csoportkep.jpg

Csoportkép a kiállítókról: Eszes Renáta, Kovács-Tóth Noémi, Szekáry Zsuzsanna, Pusztiné Szekeres Ágnes, Bese Bernadett. 

 

csalad.jpg    vendegek-2.jpg

 

vendegek-7.jpg    vendegek-8.jpg  

 

vendegek.jpg 

 

  vendegek3.jpg

 

vendegek4.jpg  vendegek5.jpg

 

festmenyek.jpg

 

festmenyek2.jpg

 

festmenyek-3.jpg

 

festmenyek-4.jpg

 

KultBumm