Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„A divat változik, a stílus örök.”

2017.11.23

 

Gabrielle Bonheur „Coco” Chanel neve örökre összeforrt a letisztult stílussal, és a finom eleganciával. 1883. augusztus 19-én látta meg a napvilágot, a franciaországi Saumur-ban. Édesapja vándorkereskedő, édesanyja varrónő volt, Gabrielle négy testvérével nem élt fényes anyagi körülmények között. Miután édesanyja tuberkolózisban meghalt, apjuk magukra hagyta gyermekeit, hogy Amerikában próbáljon szerencsét. Gabrielle két lánytestvérével együtt az aubazine-i árvaházba került. Tizennyolc évesen a moulinsi Notre-Dame intézetbe került, ahol megtanult varrni, majd majd 1903-tól a Maison Grampayre-nél kezdett el dolgozni, babaruhákat, és kelengyéket varrt.

 Öt évvel később Vichybe költözött a bácsikájához, ahol színésznőként és sanzonénekesnőként tündökölt. Ebben az időszakban ragadt rá a Coco becenév, a Qui qu'a vu Coco dans l'Trocadéro? című nagysikerű  dalának köszönhetően. Ismertségének, és személyiségének hála rengeteg vagyonos férfi versengett a kegyeiért, szeretője, Etienne Balsan vezette be a felsőbb társadalmi rétegekbe. Ez a románc nem bizonyult hosszú életűnek, de Gabrielle ismét szerelemre lobbant egy gazdag bankár fia, Arthur Capel iránt. A férfi támogatásával, 1910-ben Párizsban megnyitotta első üzletét az elegáns, és úri környéken, a 21 rue Cambon alatt, majd a sikeren felbuzdulva két újabb üzletet nyitott Deauville-ben, és Biarritzban. 1918-ban nyitotta meg harmadik üzletét a Cambon utcában, ahol már nem csak kalapokat, hanem ruhákat, ékszereket, szépségápolási termékeket és a legendás Chanel N°5 parfümöt is árultak. A második emeleten volt Coco lakása, amiben most Karl Lagerfeld világhírű divattervező alkot. A Chanel N°5 az első mesterségesen megalkotott parfüm volt, készítőjével, Ernest Beaux-val Coco a Francia Riviérán töltött vakációján ismerkedett meg.

Ruháinak tervezésénél a praktikumot, az egyszerűséget és a letisztult eleganciát részesítette előnyben. Mint mondta, „Az elegancia feltétele, az akadálytalan mozgás lehetősége.” Az amerikai és európai hölgyek bolondultak a kényelmes ruháiért, valamint egyedi tervezésű ékszereiért. Ő hozta divatba az azóta is örök darabnak számító hamis gyöngyfüzéreket. 1926-ban mutatta be arany gombokkal díszített fekete női ruháit, melyeket az addig férfiaknak fenntartott tweed és gabardin anyagokból készített. Ezzel is igazi forradalmat indított el, a „modern nők egyendruháját”. Ő hozta divatba a rövid frizurát, az ingruhát, az estélyi stólát, valamint szintén hozzá köthető a női nadrágok megjelenése is. A gazdasági világválság nem viselte meg a Chanel birodalmat, 1935-ben négyezer alkalmazottat foglalkoztatott. Viszont 1939-ben, miután kitört a II. világháború, kénytelen volt bezárni a divatházakat, és először vidékre, majd Svájcba menekült német katonatiszt szeretője miatt, mert általa kollaboránsnak tekintették. France Hal Vaughan újságíró Egy ágyban az ellenséggel, Coco Chanel titkos háborúja című könyvében azt írja, hogy Coco-t 1940-ben valóban beszervezte a német titkosszolgálat. 1954-ben megnyitotta műhelyét a rue Cambon-on, melynek első kollekcióját nem aratott nagy sikert, de az első férfi parfümjüknek, a Pour Monsieur-nak, a láncos szteppelt táskának, és a fekete orrú szandál piacra dobásának köszönhetően ismét elismerték alkotói munkáját. Az akkori szex szimbólum, Marilyn Monroe kijelentésének hála, miszerint éjszaka csak pár csepp Chanel N°5 parfümöt visel, nők ezrei tolongtak a különleges illatért. Olyan híres emberek rajongtak a termékeiért, mint Jaqueline Kennedy, Grace Kelly, Ingrid Bergman, Marlene Dietrich, Romy Schneider, Audrey Hepburn. Szerelmei között akadt orosz nagyherceg, és angol westminsteri herceg is, de soha nem volt hajlandó férjhez menni, élete végéig a kisasszony megszólítást várta el környezetétől. Barátai között tudhatta többek között Salvador Dali, és Pablo Picasso festő géniuszokat, Igor Stravinsky orosz zeneszerzőt, Paul Morand írót, a sokoldalú művészt, Jean Cocteau-t és a Cári Orosz Balett igazgatóját, Szergej Pavlovics Gyagilev-et.

A divatvilág egyik legkiemelkedőbb alakja 1971. január 10-én távozott az élők sorából, de forradalmi ötletei, és merészsége által alakja örökké fennmarad.

 

Szekáry Zsuzsanna

cocojo.jpgcocojo2.jpgcocojo3.jpgcocojo4.jpgcocojo5.jpgcocojo6.jpgcocojo7.jpgcoco-chanel.jpg