Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

„Irodalmi turkálók”

2019.03.24

irodalmi-turkalok-borito.jpg

 

Gondolom, ti is voltatok már vele sokszor úgy, hogy kellett volna pár könyv, de betérve egy Libri könyvesboltba rájöttetek, hogy a világirodalom remekeit nem a ti pénztárcátokhoz szabták. 

Bizony, egyszeri embernél cipő kell a gyereknek, oltás a kutyának, neked is egzisztálnod kellene azért, és pár könyvre otthagyni komoly tízezreket ilyenkor úri huncutságnak hathat. Ma már én sem vagyok napfényen élő egyetemista, de azért pár kör után a könyvesboltban még a viszonylag jó fizetésem mellett is egész méretes gombóc van a torkomban néhanapján, amikor a kasszánál állva próbalom kimatekozni, hogy vajon hány százalékát tapsoltam itt el nagyjából öt és fél perc alatt.

 

A gyerek kötelezőihez, aminek a nagy részét úgyis a sarokba vágná egy olvasás után persze remek alternatíva lehet egy kör Szabó Ervin központi könyvtárában, de azért egy olvasójegy nem oldja meg azt a problémát, hogy nyálcsorgatva nézünk képeket a közösségi oldalakon a csinosabbnál csinosabb magánkönyvtárakról, nálunk meg a hatalamas és számtalan könyv befogadására tervezett könyvespolcon a sok kacat mellett árválkodik néhány Ady, egy-két Edgar Allan Poe, és egy darab ereklyeként tisztelt példánya a Lolitának, na meg néhány olyan filléres regényke, amit még a nagymamánktól örököltünk, és rá se néztünk soha, ő is valószínűleg egy Nők lapja és egy Kiskegyed mellé dobta be a kosarába még nagyon régen fiatalasszony korában.

 

Nyilván a könyv érték, tehát a könyv drága. Ugyanakkor ambivalens érzéseim vannak ezzel kapcsolatban. Az olvasás is a felső tízezer sajátja? 

 

Vannak antikváriumok. Azok olcsóbbak, de némelyik még így is elég borsos tud lenni. Néhány napja viszont a Kálvin térnél kódorogva belefutottam egy olyan dologba, amiről régóta tudom, hogy létezik, de valahogy nem gyakran vettem szemügyre közelebbről. Ez a dolog egy könyvekkel megrakott, régi lovaskocsira hajazó kis pavilon volt. Szerencsére éppen volt időnk, ezért elkezdtük nézegetni a kínálatot. A képeken szereplő könyvek darabját 300 magyar forintért vásároltuk meg. A legdrágább könyvek az egész kis pavilonon 600 forintot kóstáltak. Nagyjából tíz könyvvel jöttünk végül haza, és 3000 forintnál épphogy többet fizettünk. Nem kell lángésznek lenni ahhoz, hogy az ember rájöjjön, egy Gogol vagy egy Stendhal ennél jóval többet ér. 

 

irodalmi-turkalok-jo.jpg       irodalmi-turkalok-3-jo.jpg

 

Ilyen kis pavilonok a város egyre több pontján találhatóak, hogy csak néhányat említsek: a Nyugati térnél, a Kálvin térnél, a Corvin-negyednél, és ha jól emlékszem, valahol Hűvösvölgyben is. 

 

Ha van rá lehetőségetek látogassatok el egybe! Ez a kis "irodalmi turkáló" nagyon sok boldog percet szerezhet nektek! 

 

Sophie