Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Valentin nap eredete

2019.02.14

Minden évben február elejétől szívecskés cukiságok árasztják el a boltok polcait, képeslapok, virágok, bonbonok, díszpárnák, plüssállatok hirdetik, hogy közeleg február 14-e, a Bálint nap, - angolosan Valentin nap -, a szerelmesek és a szeretet napja. Az éttermek, hotelek, virágárusok, romantikus programok szervezői tobzódnak örömükben, hiszen igencsak megnő a bevételük ebben az időszakban.  Cikkünkben utánajárunk, hogy honnan ered ez a giccsbe hajló, ámde kedves ünnep.

 

Szent Bálint (Valentin, Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával küzdők védőszentje. Nálunk az angolszász és a német nyelvű országokkal ellentétben nem alakult ki jelentős egyházi kultusza. A keresztény kultúra szerint Szent Bálint Terni püspöke, a 14. században vált a jegyesek és a fiatal házasok védőszentjévé Franciaországban és Angliában.

A legenda szerint II. Claudius császár február 14-én kivégeztette keresztény hitéért, de előtte visszaadta börtönőre vak lányának látását, akinek búcsúüzenetet írt, az alábbi aláírással: A te Bálintod. Innen eredeztetik a klasszikus Bálint-napi üzenetküldéseket. A püspök azzal is kihívta maga ellene a császár haragját, hogy keresztény szokás szerint adott össze szerelmeseket, köztük a Római Birodalom katonáit is, és a friss házasokat a kertjében nőtt virágokkal ajándékozta meg.

 

szent-valentin.jpeg

 

Ahogy az megszokott, a Bálint nap ideje is egy ókori ünnep idejére, a Lupercalia nevű termékenységi ünnepre esik, amikor az ókori rómaiak Lupercus és Faunus isteneket ünnepelték, valamint a Rómát alapító testvérpárt, Romolust és Remust.

 

valentin-nap-2.jpg

Adam Elsheimer XVI. századi metszete a Lupercaliaról. Fotó: index

 

A Valentin nap ünneplése világszerte a huszadik század második felében terjedt el, Magyarországon a rendszerváltás után nyert teret. Bár sokan - egyáltalán nem alaptalanul - egy giccses ünnepnek tartják, de mégis fontos, mert felhívja a figyelmet a törődés és a szeretet fontosságára, amit egész évben gyakorolnunk kellene.

KultBumm