Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Csak a bűnözők tetováltak? – Híres emberek mintákkal

2019.02.10

A nyugati kultúrában még manapság is rengeteg sztereotípia él a tetovált emberekkel kapcsolatban, miszerint akinek a bőrét tetoválások díszítik, arra biztos a börtönben kerültek a minták, tehát bűnöző, vagy ha nem is az, de mindenképpen egy züllött, tanulatlan ember. Mivel Magyarországon jelentős kultusza és/vagy divatja alakult ki a tetováltatásnak, ezért egyre több vezető beosztású emberen köszönnek vissza a minták, nagy cégek recepciósain is rendre feltűnnek, ahogy élsportolókon és még történelmi személyiségeken is.

Európában a tetoválások nagyon elterjedtek voltak a kereszténység térnyerése előtt, elég csak az 5300 éves gleccsermúmia, Ötzi bajelhárító és egészségmegőrző mintáira, vagy a vikingek tetoválásaira gondolnunk. A tetoválások európai embereken való újra felbukkanása először akkor kezdődött, amikor megnyíltak a világtengerek és a tapasztalt hajósok az egzotikus tájakról először az ottani, majd a saját jelentéstartalommal bíró mintákkal tértek haza. Manapság pedig ott tartunk, hogy szinte minden sarkon tetováló szalonba botlunk és bárkinek díszítheti valamilyen minta a testét, amellyel kifejezésre juttathatja az identitását, a vallási hovatartozását, a gondolatait, az érzéseit, vagy általuk örökre emlékezhet számára örömteli vagy fájdalmas pillanatokra.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül, a negatív sztereotípiák eloszlatásának céljából mutatunk be olyan híres embereket, akik cseppet sem bűnözői karrierjükről ismertek.

 

Magyarország kormányzójának, Horthy Miklósnak a bal karján díszelgett egy méretes, zöld sárkány.

 

horty1-800x533.jpg

Fotó: 24.hu

 

A tragikusan elhunyt  II. Miklós cár Japánban készült tetoválása.

 

ii-miklos-car.jpg

Fotó:multkor.hu

 

IX Frigyes dán uralkodó 1954-ben. 

 

ix-firgyes.jpg

Fotó:multkor.hu

 

Churchillnek, az "Angol Bulldognak" egy horgony minta díszítette a bal alkarját. 

 

churchill.jpg

 

Ausztria Császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja egy vasmacskát tetováltatott a vállára, ezzel is borsot törve az udvar orra alá.

b_erzsebet-kiralyne.jpg

Fotó: erdelyinaplo.ro

 

 Egyes források szerint a legnagyobb magyar, Széchenyi István bal alkarján egy szívecske és szerelmének neve volt látható.

szechenyi-770x470.png

Fotó:körkép.sk

 

Andrew Jackson, az Amerikai Egyesült Államok hetedik elnöke, egy nagy méretű tomahawk tetoválást viselt a belső combján.

andrew-jackson.jpg

Fotó:History101

 

Az arizonai szenátor, Garry Goldwalter szívén viselte az indiánok sorsát, ezért az indián kultúra megőrzéséért létrejött Smoki People szervezet tiszteletére csináltatott egy félholdat és négy pöttyöt.

barry-goldwhiter.jpg

Fotó: offline.hu

 

George Orwell író egy ideig Burmában dolgozott rendőrként, ahol minden ujjpercére egy-egy kék pöttyöt tetováltatott, ami a helyiek hite szerint megóv a bajtól.

orwell.jpg

Fotó: tattoo.com

 

Angelina Jolie Oscar-és Golden Globe -díjas amerikai színésznő, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának különmegbízottja, korábbi jószolgálati nagykövet testét szintén számos tetoválás ékesíti. 

angelina-jolie.jpg

Fotó: ripost.hu

 

Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok, világbajnok, Európa-bajnok, világkupagyőztes és magyar bajnok rövidpályás gyorskorcsolyázó testét szintén több motívum díszíti. 

liu-shaolin.jpg

Fotó:blikk.hu

 

 

KultBumm