Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Fátyol mögött-A goth szubkultúra

2018.08.23

Mikor elkezdtem ennek a cikknek a megírását, az volt a legfőbb kérdésem, hogy mi újat lehet elmondani a dark, goth szubkultúráról. Hiszen a stílus majd negyven éve, az 1980-as évek elején indult az Egyesült Királyságból, a postpunk válfajaként, de hazánkban is régóta jelen van a new wave és az underground, a goth szubkultúra megjelenése pedig nagyjából a rendszerváltás idejére tehető.

 

valentin_winter_dsc7031web-625x350.jpg

 

goth3.jpg

 

Ez alatt a négy évtized alatt a média időről időre felkapja a goth témát, bár a szubkultúra zártsága miatt elég sok félreértés él az emberek fejében. A goth például egyáltalán nem kötődik konkrét vallási, vagy politikai meggyőződéshez, az, hogy a tagjai hogyan gondolkodnak, abszolút az egyéntől függ. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a zord külső itt is érző szívet takar, hiszen nagyon sok művész van a tagjai közt, de szintén jellemző a mély gondolkodás, gazdag érzelemvilág. A divatban is visszaköszönnek a goth stílusjegyek, mint az erőteljes, füstös szemsmink, vérvörös ajkak, ruházatban pedig abszolút domináns a fekete szín, a nőiességet hangsúlyozó darabok, mint a fűző, anyaghasználatára pedig a szatén, a bársony és a csipke jellemző. A kiegészítőkre is nagy hangsúlyt fektetnek: ezüst ékszerek korlátlan mennyiségben, kesztyű, napernyő, legyező mind szerepel a goth hölgy ruhatárában. A goth urak sem panaszkodhatnak, a smink és ékszerek mellett, ha kedvük tartja, hordhatnak sétapálcát, zsabót, cilindert.

 

goth-men.jpg

 

 

wgt.jpg

 

 

Ám ahhoz, hogy az ember sikeresen alakítsa az Éjkirálynőt, vagy épp királyt, szükséges egyfajta attitűd, mert annál rosszabb, mint amikor a ruha viseli a gazdáját nem nagyon történhet egy goth-tal.

 

goth2.jpg

 

 

wgt2.jpg

 

A feltűnő külső egy nagy előnye, hogy a szubkultúra tagjai messziről felismerik egymást. Az összetartás, összetartozás amúgy is fontos ebben a relatíve kis létszámú közösségben, az pedig, hogy valaki nem vállalja teljes mértékben önmagát, azaz hétvégi goth, az egyik legnagyobb sértés.

 

steampunk.jpg

 

Sajnos mostanra mindegyik, a magyar szubkultúrához köthető klub (Fekete Lyuk, Voodoo, Gyáripari Romantika) bezárt, de talán épp ennek köszönhető, hogy a napokban megrendezett Országos Gothic Találkozó nagy sikert aratott. Külföldön viszont nagy hagyományokkal rendelkező, több ezres tömeget vonzó fesztiválokat tartanak: Németországban minden évben májusban kerül megrendezésre Lipcsében a Wawe-Gotic-Treffen, augusztusban Hildesheimben a M’era Luna, Lengyelországban pedig júliusban a Caste Party Festival, de a szubkultúra tagjainak az USA-ban, Romániában, Csehországban, Finnországban, Portugáliában, Ukrajnában, Írországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban is tartanak fesztiválokat.

 

goth.jpg

 

Végül pedig, hogy mi a goth üzenete? Legyen akár viktoriánus, steampunk, vagy new goth, a lényeg az, hogy ha engedjük, mindannyian egy varázslatos világ részei vagyunk.

 

Balláné Köteles Anna