Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Római vakáció - Michelangelo rejtelmei

2018.12.18

"Utas vagyok csak ebben a világban, egészen magánosan vándorló utas, aki megnézhet mindent, amit látni módjában van, de semmit magával el nem vihet, semmit félre nem tehet, semmihez hozzá nem kötözheti magát, bármennyire is megszerette ezt, vagy amazt." Wass Albert

Rómába, négy napos villámlátogatásra vetett a sorsom november végén. Egész évben készültem elutazni, nézegettem az utazási irodák ajánlatait, de nehezen akart összejönni, már le is mondtam róla. A közeli kisváros fürdőjébe járok úszni szeptember óta, ahol november elején megismerkedtem egy kedves nyugdíjas párral. Elkezdtünk beszélgetni, megismerni egymást. Ili nem kertelt sokat, öt perc után bejelentette, hogy az ő bakancslistáján Róma a következő állomás. Leesett az állam. Az enyémen is! - mondtam elképedve. Szóval megbeszéltük, hogy még a hónap folyamán le kellene utaznunk, mert közeledik a tél.

 

romai-vakacio-pieta.jpg

 

November 23-án délután, már a kisbusz szállított bennünket a Fiumicino reptértől a szállásunkig, a Termini pályaudvar közvetlen közelében lévő Siracusa Hotelhez. Ili felkészült a római látványosságokból, az én feladatom a logisztika megszervezése volt. A recepción megvásároltuk a Róma-pass utazási bérletet, majd az elkövetkező napokban bejártuk a város turisztikai látványosságait. Sok mindent sikerült megnéznünk, talán a Pantheon épülete volt az egyetlen, ami kimaradt.

 

romai-vakacio-sixtus.jpg

 

Rám a legnagyobb hatást a Mózes szobor, a Piéta és természetesen az 1508 és 1512 között festett, 540 négyzetméter területű Sixtus-kápolna freskói tették.  Olyannyira, hogy hazaérkezvén elkezdtem olvasni Michelangelo Buonarroti regényes életrajzát és a Youtube-on is megnéztem néhány videofilmet az életéről. Megtudtam például, hogy Isten a híres teremtés-freskón a kápolna tetején, a kagylóban valóban az emberi agyban ül, vagy, hogy a Piéta nőalakja túl fiatal ahhoz, hogy Mária (a szűz) legyen. A Sixtus-kápolnában található pápa képén az egyik angyal csipiszt mutat a pápának, ami, ha a pápa észre vette volna, azonnali inkvizícióval és halállal járt volna az alkotóra nézve. A kápolna mennyezeti freskósorozatában található "Kiűzetés a paradicsomból" című freskón Éva Ádám ágyékánál található fejét ha elfordítjuk 180 fokban jobbra, akkor érdekes pozíciót kapunk... A kápolna festményein található sok mezítelen alak is kérdéseket vet fel bennem a pápaság prűdségével kapcsolatban... A híres Mózes szobor szarvai és a Nikodémusz szobrába rejtett alteregó mondanivalója is elgondolkodtató... Mondanom sem kell, hogy természetesen maga Michelangelo, az élete, jelleme a legnagyobb rejtély számomra. A Mediciek fedezték fel és tették nagy szobrásszá, neoplatonikus neveltetésben részesítve, ezután a pápáknak kellett dolgoznia egész életében. Nagy ellentmondás és feszültség áll fenn a két tábor és eszmerendszer között! A zseni alkotó azonban túljár a pápa eszén és kódolva belerejti műveibe a saját lázadó (gnosztikus, neoplatonista, humanista) eszméit. A személyéről keveset tudunk. Fiatal inasévei alatt az egyik irigy társa betörte az orrát, amiért csúnyának tartotta magát. Apja kezdetben nem helyeselte művészi törekvéseit. Lehet, hogy homoszexuális volt, lehet, hogy nem. Egy művészettörténész még azt a kérdést is felvetette, hogy cölibátusban élte le életét. Szerintem ez az extremitás nem valószínű. Szerette a meztelen férfitestet, erről tanúskodnak képei és szobrai.(A firenzei Dávid szobrot is jó lenne egyszer élőben megnézni.) Azt azonban, hogy vajon milyen ember lehetett valójában Michelangelo, már soha, senki nem fogja megtudni. Csupán alkotásait szemlélve töprenghetünk el a zseni életéről és képzelhetjük őt el magunknak olyannak, amilyennek szeretnénk.

 

romai-vakacio-borito.jpg

 

 Számomra Róma és Michelangelo mostantól elválaszthatatlanok egymástól. Természetesen Róma sokkal több élményt nyújt a látogatónak, mint a reneszánsz képzőművészet, ezért érdemes többször visszatérni és más rejtelmek nyomába eredni.

 

Részletes angol nyelvű videó a Sixtus-kápolna freskóival

 

Szabó Erika