Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Vérfagyasztó gyilkosságok a Temze mentén

2019.01.08

1888-at írunk, London lakossága, de legfőképp az utcalányok rettegésben élnek, mert egy rejtélyes sorozatgyilkos szedi áldozatait a nyomornegyedben. A Hasfelmetsző Jack néven elhíresült gyilkost sosem fogták el, a rendőrség mégis hamar lezárta az ügyet. Vajon miért? Ki lehetett a titokzatos gyilkos?

 

hasfelmetszo1.jpg

 

A rendőrséghez eljuttatott leveleiben magát Hasfelmetsző Jacknek nevező gyilkos első áldozata a negyvenkét éves prostituált, Mary Ann „Polly” Nichols volt, akinek augusztus 31-én éjjel vágta el a torkát a Whitechapel nyomornegyed egyik szűk sikátorában. Miközben a nő még élt, gyilkosa egy huszonöt centiméteres késsel felnyitotta a hasát. A gyilkos nem tétlenkedett sokáig, nyolc nap múlva ismét lecsapott a negyvenhét éves „Sötét Annie” Chapmanre, akit ugyanilyen módon küldött át a másvilágra. Ekkortájt leszúrtak még egy utcalányt, aki valószínűleg nem a Hasfelmetsző áldozata volt, de a közvélemény nyomására a rendőrség erősítést küldött a nyomornegyedbe, a londoni üzletemberek által támogatott Whitechapeli Polgárőrség pedig felduzzadt magándetektívekkel és önkéntesekkel. Ebben az időben a szegények gyűjtőhelye volt a környék, amelyben egymást érték a kocsmák, a bordélyházak és az ópiumbarlangok. A köztisztaság csapnivaló volt, rengetegen zsúfolódtak össze pici, lakásoknak csúfolt lukakban. A gyermekhalandóság nagyon magas volt, sok nő pedig az éhhalált csak a prostitúció nyújtotta szerény keresettel tudta elkerülni.

Hasfelmetsző Jack több levelet írt a rendőrségnek vörös tintával, amelyekben hencegett, hogy sohasem kapják el. A „Pokolból” írt egyik leveléhez egy emberi vesedarabot is mellékelt a következő sorokkal: „Ezt a fél vesét egy nőből szedtem ki. A másik felét megsütöttem és megettem.” Az orvosszakértők megállapították, hogy a gyilkos balkezes és jártas az anatómiában, ugyanis nagy szakértelemmel távolította el az áldozata testrészeit. A gyilkosságait este tizenegy és hajnali négy óra között követte el, de több támpont nem állt a nyomozók rendelkezésére. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a rendőrség rengeteg embert –henteseket, elmebeteg sebészeket, bűnözőket és szexuálisan deviáns alakokat – zaklatott, de a gyanúsítgatások eredménytelennek bizonyultak.

 

hasfelmetszo-2.jpg

 

Az egyre merészebb gyilkost szeptember 30-án éjfél után megzavarták, amikor a 45 éves Elizabeth „Hosszú Liz” Stide torkát vágta el. Ezt az áldozatot nem tudta megcsonkítani, viszont a halott egyik kezében egy fürt szőlőt, a másikban pedig édességet tartott. - Ezekhez a csemegékhez nem juthatott hozzá egy a negyedben élő szegény lakos-. A gyilkolásra gerjedt tettes negyvenöt perc múlva újra lecsapott, áldozata a 43 éves prostituált Catherine Eddowes volt. Hiába állt minden sarkon egy őrszem vagy rendőr, a feltehetően véres ruhájú gyilkosnak sikerült elmenekülnie.

Ezután Jack hat hétre visszavonult, de a nyomozás új irányt vett. A kettős gyilkosság éjjelén az egyik járőr feltartóztatott egy elegáns, finom beszédű urat, aki egy utcalánnyal beszélgetett, de a rendőr elengedte. A pletykák természetesen elterjedtek, hogy a gyilkos előkelő társaságból származik, a legfőbb gyanúsított majdnem egy évszázadon át Viktória királynő unokája, Clarence hercege volt, a későbbi VII. Edward király legidősebb fia, aki közismert volt labilis idegállapotáról. Érdekes egybeesés, hogy a herceget a gyilkosság után elmegyógyintézetbe vitték, ahol az 1892-ben bekövetkezett haláláig élt.

 

hasfelmetszo-herceg.jpg

Albert herceg portréja

 

A Hasfelmetsző utolsó gyilkosságát november 10-én követte el, ezúttal egy fiatal, 24 éves örömlány, Jane „Fekete Mary” Kelly volt, aki a szomszédok beszámolói szerint háromnegyed négykor hunyt el. Jack méltón búcsúzott, kihasználva áldozata félreeső lakását, miután elvágta a torkát, kibelezte, eltávolította a szívét és a veséjét, a testrészeket pedig körberakta a szobában. Hetekkel később a rendőrség a felháborodott közvéleményre fittyet hányva, lezárta a nyomozást. A Whitechapeli Polgárőrséggel ellenben bizalmasan közölték, hogy a gyilkos, miután beismerte tettét, a Temzébe ölte magát. Sokan inkább azt gyanították, hogy a rendőrség egy elvetemült tagja vagy a herceg miatt simította el az ügyet.

Az utolsó gyilkosság után valóban kifogtak egy férfit a folyóból, de a búcsúlevelét nem közölték. John Druitt egy arisztokrata orvoscsalád sarjaként jó kapcsolatot ápolt a felsőbb körökkel és valószínűleg tagja volt az arisztokratákból álló „Az Apostolok” nevezetű körnek. 1888. július 1-én Mrs. Druittot beszállították egy elmegyógyintézetbe. Hogy fia látogatni tudja, minden alkalommal át kellett haladnia a nyomornegyeden, ráadásul közismert volt a nőgyűlöletéről. A főállásban ügyvédként dolgozó férfin a testvére októberben a szellemi kimerültség és az abnormalitás jeleit fedezte fel, a kiegészítő keresetként szolgáló testnevelői állásából pedig november 30-án elbocsájtották. Egyesek véleménye szerint „Az Apostolok” vették rá az öngyilkosságra, vagy rendezték úgy, hogy ne essen folt a társaság nevén.

 

hasfelmetszo3.jpg

 

További érdekesség, hogy a Whitechapel-kerület térképén a gyilkossági helyszínek egy keresztet rajzoltak ki. A vér bűvöletében élő gyilkost 126 évig nem sikerült azonosítani, többen gyanakodtak a királynő orvosára is, Sir John Williamsre. Végül öt évvel ezelőtt, egy akkori gyanúsított leszármazottainak DNS-ét vizsgálva arra a megállapításra jutottak, hogy az elkövető egy lengyel származású fodrász, Aaron Kosminski volt. Ez természetesen nem győzte meg az összeesküvés elméletek híveit. A különösen kegyetlen Hasfelmetsző Jack legendája máig él, több film készült az ámokfutásáról, amelyekkel minden idők egyik legismertebb bűnelkövetőjévé vált.

Szekáry Zsuzsanna