Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A legnagyobb showman-filmkritika

2017.12.30

A film cselekménye igaz történeten alapul, de a történetek, az emberi kapcsolatok és a látványvilág már a készítők fantáziáját dicséri. Elkövettem azt a hibát, hogy cirkuszrajongóként hagytam, hogy teljesen elragadjon a film trailere, és nem néztem utána, hogy pontosan mit látok majd a mozivásznon. Ami számomra negatívum, de másoknak pozitívum, hogy az alkotás műfaját tekintve musical, tehát érzéseiket bár szerencsére beszélnek is, legtöbbször dalban és táncban mondják el a szereplők. Én személy szerint jobban értékeltem volna a kevesebb éneklést, mert ha musicalt szeretnék látni, akkor inkább a színházat választom. Ennek ellenére kétségtelen, hogy a dallamok fülbemászóak, a páros és tömegjelenetek koreográfiái pedig profik és látványosak. Michael Gracy először ült a rendezői székbe, és le a kalappal, hogy egy ilyen látványos és nagy költségvetésű filmet ilyen profin összerakott. A főszereplőt, Phineas Taylor Barnumot alakító Hugh Jackman számára nem volt ismeretlen a musicales vonal, mert nem csak a filmvásznon, (Nyomorultak) hanem a színházi deszkákon is megcsillogtatta tánc és ének tudását Ausztráliában és a londoni West Enden is, alakításaiért számos díjat besöpörve.

 

the_greatest_showman_poster.png

 

A történet Barnum viszontagságos gyermekkorával kezdődik. A szegény szabó fiaként megismeri élete szerelmét Charity-t, akivel társadalmi különbségeik ellenére egymásba szeretnek, és bár az élet elsodorja őket egymástól, szerelmük töretlen marad. Felnőve a lány ( Michelle Willimas) apjának tiltása ellenére összeházasodnak, és két kislányukkal szerény, de boldog életet élnek. Eközben Barnum egy szebb és varázslatosabb életről álmodik családja számára, ezért a banknál cselhez folyamodik, és sikerül hitelhez jutnia, amiből megvesz egy múzeumot, ami tele van zsúfolva érdekességekkel. A történet itt egyezik a valósággal, mert a valódi Barnum 1841-ben valóban megvásárolta Scudder Amerikai Múzeumát. A film története aztán rögtön el is kanyarodik a valóságtól, mert a Hugh Jackman által megformált karakter nagy ötlete a valósággal ellentétben nem vonzott tömegeket, ezért hirdetések és falragaszok útján mindenféle különleges alakot-farkas fiút, szakállas énekesnőt, tetovált embert, albínó ikerpárt, óriást, apró kisembert, sziámi ikerpárt és artistákat- gyűjt maga köré, akiket nem csak mutogat, hanem egy családdá kovácsolva őket, komplett produkciókra tanított be.

 

legjo.jpg

 

A különleges műsorszámok tömegeket vonzanak, de egyre több lesz a rosszakaró is, akik képtelenek elfogadni a furcsa embereket és a színesbőrűek szerepeltetését a színpadon. Miközben Barnum egyre gazdagabbá válik és a társadalmi ranglétrán is egyre feljebb kerül, felismeri, hogy a még nagyobb sikerek, és a magasabb társadalmi rétegek eléréséhez társulnia kell egy boldogtalan, a társadalmi konvenciók között tengődő fiatal arisztokratával, Philip-el (Zac Afron), aki befolyását latba vetve még Viktória angol királynő előtt is fellépteti a nem mindennapi társulatot. A film itt is utal a valódi történetre, mert a kis Napóleon, ( eredetileg Hüvelyk Matyi, Barnum távoli unokatestvére) többször is fellépett a királyi fenség előtt, valamint a készítők a filmben nem féltek több direkt és indirekt célzással utalni az igazi Barnum legnyűgöző reklám és szenzációhajhász ötleteire.

 

leg2.jpg

 

Egy musical alapfeltétele a szerelmi szál, amiből A legnagyobb showman hármat is szolgáltat kellő drámával, boldogsággal és szépséggel. A sok megpróbáltatás és küszködés után a szereplők sorsa természetesen happy enddel végződik. Rá lehet sütni a történetre, hogy klisés, de attól még nagyon szép értékeket közvetít: ne adjuk fel az álmainkért vívott harcot, képesek legyünk újra és újra talpra állni, ne a külsőségek alapján ítéljünk, mert attól, hogy valaki más, mint mi, nem jelenti azt, hogy rossz is, harcoljunk a szerelmünkért, álljunk ki magunkért, merjünk saját magunk dönteni a sorsunkról. Összességében A nagy showman egy látványos és szórakoztató film remek színészekkel, elbűvölő látványvilággal, cirkuszi produkciókkal, kedves történettel egy nagyratörő emberről, aki nem félt megvalósítani az álmait.

 

Szekáry Zsuzsanna