Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

A Mötley Crüe sztori - Filmkritika

2019.04.07

A rocktörténelem egyik leghírhedtebb bandája, a Mötley Crüe tollba mondta élete történetét, amelyből aztán idén márciusban a Netflix jóvoltából berobbant a tévéképernyőre az azonos című megfilmesített alkotás, a The Dirt, magyarul A Mötley Crüe sztori. Mellbevágó, nyers, polgárpukkasztó, igaz történet. Filmkritika.

 

the-dirt-1.jpg

 

Szerencse, hogy nem a mozikba szánták a négy glam metál arc történetét, mert így nem lett kiherélve az alkotás, belefért a rengeteg szex, drog, rock and roll kendőzetlen ábrázolása, ami a magját alkotja egy világhírű zenekar életének. A Jackass-filmeket jegyző Jeff Tremaine rendező azonnal egy vad buli képsoraival nyit, Nikki Shixx felgyújtja a kezét, Tommy Lee pedig orálisan kielégít egy csajt, hogy mindenki lássa a világszámot, ahogy több méteres spriccelős orgazmust produkál.

Aztán megismerjük a két zenész teljesen eltérő gyermekkorát, majd a banda megalakulásának történetét. A lakk csízmás zenészek első klubkoncertje verekedésbe fullad, ami előrevetíti a zenekar balhés éveit. Egyre nagyobb koncertek és turnék követi kegymást menedzserrel és lemezkiadással, de a nagy sikernek ára van, amire Ozzy Osbourne is figyelmezteti őket egy közös turnéjukon. Hozzá fűződik a film egyik legdurvább jelenete, amely hűen tükrözi Ozzy botrányos hírnevét. A hotel medencéjénél először a hátsójából kilógó pénzt kínálgatja, majd felnyalja nemcsak a saját, de Nikki Shixx húgyát, majd kokain helyett hangyákat szippant fel az orrába.

Igen, ilyen ez a film, nem finomkodik, ennyi cicit még egy pornófilmben sem látni, a kokain és az alkohol pedig szinte minden képkockán jelen van, a szétvert, felgyújtott hotelek pedig már csak hab a tortán. A menedzserük, Doc MCGhee egy kiszólás erejéig fel is világosítja a nézőt: „Korábban a Scorpionst, a Bon Jovit, a Skid Row-t, a Kiss-t menedzseltem. A legnagyobb faszságokat is átéltem már mindenféle mentálisan beteg emberrel, de semmi sem hasonlítható ahhoz, amit a Mötley Crüe-vel éltem át. Ők nem olyanok voltak, mint más bandák, akik azért balhéztak, mert azt hitték, hogy egy rock sztárnak ezt kell csinálnia. A Mötley Crüe azért balhézott, mert ők voltak a Mötley Crüe.”

 

the-dirt-2.jpg

 

Bár vannak olyan részek a filmben, amik nem fedik a valóságot – Nikki és Tommy első találkozása, Vince Neil bekerülése a bandába, majd későbbi könnyű visszaédesgetése, Doc MCGhee tetoválása – de többségében a film produceri teendőit is ellátó zenészeinek életeseményeit láthatjuk hangulatos koncertekkel és szerencsétlenségekkel. Itt sajnos meg kell említenem a színészi képességek hiányát. Vince Neilt két nagy tragédia is sújtotta: ittasan halálos kimenetelű autóbalesetet okozott, majd egy betegség következtében elveszítette a kislányát. Daniel Webber viszont egyáltalán nem volt képes hitelesen visszaadni azt a fájdalmat és gyötrődést, amin az énekes valójában átment. A másik ellenérzéseket kiváló alakítás a Nick Marsot megszemélyesítő Iwan Rheonhoz fűződik, de nem is a színészi játékával volt gond, hanem azzal, hogy képtelen voltam elvonatkoztatni a Trónok harca-beli karakterétől, Ramsay Boltontól, főleg, hogy itt is egyfajta furcsa kívülállót alakít. Szerintem semmiképpen nem volt szerencsés őt választani a komoly gerincbetegséggel küzdő gitáros szerepére. Douglas Booth viszont jól hozza a dühös, érzelmeitől rettegő, majd azokkal és heroinfüggőségével is megbirkózó Nikki Shixxet. A Tommy Lee bőrébe bújt, rapperként ismert Machine Gun Kelly pedig jól hozza a vidám, szerelmes típusú, de minden balhéban részt vevő dobost.

 

the-dirt-3.jpg

 

A Mötley Crüe sztori 1995-ig dolgozza fel az együttes pályafutását. Egészében véve jó film, jó ötlet volt a kiszóló monológok használata, jó a rendezés és az operatőri munka, a képsorok izgalmasak és meghökkentők, amik által egy nagy hatású együttes legmeghatározóbb korszakába nyerünk tabuk nélküli betekintést.

Szekáry Zsuzsanna