Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Aquaman – Filmkritika

2018.12.27

Decemberben mutatták be a DC Comics legújabb filmes képregény adaptációját, az Aquamant. Jason Momoa főszereplésével az eddigi legütősebb DC film került a mozivászonra.

 

aquaman-borito.jpg

 

Ha választani kell a DC és a Marvel képregény adaptációk között, az utóbbi magasan viszi a prímet, de mivel szuperhős rajongó vagyok és az Aquaman ígéretes trailerrel jött ki, beültem a moziba, és a Superman vagy az Igazság ligája filmekkel ellentétben nem jöttem ki csalódottan a moziból. Will Beall forgatókönyvírónak hála egy szépen felépített történetet kapunk: harminchárom évvel ezelőtt Thomas Curry (Temuera Morrison) világítótorony őr egy sebesült nőt talál a parton, akivel hamar egymásba szeretnek. A nő Atlanna (Nicole Kidman), a vízi világ, Atlantisz királynője, aki egy kényszerházasság elől menekült. A két világ szerelméből gyermek születik, de a kis család boldogsága nem tarthat örökké, és Atlanna sem futhat el a neki szánt sors elől. Hogy megmentse szerelmét és gyermeküket, visszatér Atlantiszba, hogy teljesítse a kötelességét.

 

aquaman-nicole.jpg

 

Az igencsak daliás férfivá cseperedett Arthur Curry (Jason Momoa) Aquaman néven segít az embereken –karakterét megismerhettük a Batman Superman ellen – Az igazság hajnala és az Igazság Ligája című filmekből -, de most az egész világ sorsa múlik rajta. A hidrokinetikus erővel rendelkező Mera hercegnő (Amber Heard) a segítségét kéri, mert Atlantisz királya Marius Orm (Patrick Wilson) a tengerek hét királyságának egyesítésével a szárazföldi emberek elpusztítását tervezi. Ebben hamar partnerre talál Mera apjában, Néreusz királyban (Dolph Lundgren), Aquamant viszont csak Mera és Orm tábornoka, Nuidis Vulko (Williem Dafoe) segíti, aki még gyermekként megtanította harcolni és elsajátítani különleges atlantiszi képességeit.

 

aquaman-mera.jpg

 

Aquaman mivel a világ megmentése a cél, kihívja öccsét, Ormot egy párbajra, amelyet elveszít és menekülni kényszerül az Arille a kis hableány kinézetű Mera-val. A béke csak akkor valósulhat meg, ha felkutatnak egy talán nem is létező, legendás ereklyét.

James Wan rendezésében folyamatosan megy a cselekmény, nincsenek ellaposodott részek vagy unalmas párbeszédek, a látványos vízi világ pedig minden képzeletet felülmúl. Mesebeli teremtmények és csodálatos környezet hívja fel a néző figyelmét az elhangzott párbeszédeken túl arra, hogy az emberiség milyen káros tevékenységet gyakorol a tengerek élővilágára a kőolaj szennyezéssel, a rengeteg műanyag szeméttel és a túlhalászással. Ezért a tarthatatlan helyzetért a tenger élőlényei visszavágnak. Nagyon fontos, égető problémára mutat rá a film a szokásos nem baj, ha más vagy, merj lépni és hinni magadban maszlagon kívül.

 

aquaman-lenyek.jpeg

 

Kétlem, hogy Jason Momoa karaktere nélkül is ennyire sikeres lenne ez a film, ami két hét alatt már több, mint a dupláját visszahozta a költségvetésének. Momoa csibészes mosolya, szerethető karaktere, erőteljes kisugárzása és ősi, férfi alfahím megjelenése sok csillogó szemű nőt vonz a mozikba. Számomra üdítően hatott Williem Dafoe-t pozitív szerepben látni és akciósztár szerepei után az impozáns vízi csikón lovagló Dolf Lundgrent is örömmel láttam viszont a vásznon, Nicole Kidman pedig tökéletes választás volt a harcos anyakirálynő szerepére, aki Temuera Morrisonnal meghatóan tárja elénk az igaz, de cseppet sem szirupos, inkább megható szerelmet.

 

aquaman2.jpg

 

Az Aquaman kétség kívül az eddigi legjobban sikerült DC film, ami pörgős cselekményével és lenyűgöző vízi látványvilágával tökéletesen alkalmas arra, amire a legtöbb embernek szüksége van: hogy két órára elfelejtsen minden problémát és stresszt, és átadja magát a mozi nyújtotta élménynek.

Szekáry Zsuzsanna