Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Coco-Filmkritika

2017.12.16

Zene, család, összetartás, árulás, szeretet, túlvilág, álmok. A Pixar ismét nagyot alkotott.

 

Egy kedves barátnőm ajánlására néztem meg a Pixar Stúdió legújabb egész estés mesefilmjét. Sem a barátnőm ízlésében, sem a Pixar munkájában nem kellett csalódnom, mert a film hozta a stúdiótól elvárt szintet, a kedves, de nem bugyuta szereplőket, és a szívmelengető, de még sem klisés történetet. Lee Unkrich rendező-forgatókönyvíró kiváló választás volt, mert nem csak kellő tapasztalattal rendelkezik az animációs mesék terén ( Toy Story 1,2,3, Egy bogár élete), hanem kiváló eszközökkel, sallangok nélkül képes megjeleníteni a szereplők lelki világának apró rezdüléseit is.

A történet egy mexikói kisvárosban játszódik, ahol megismerjük a Rivera család történetét, akik generációk óta cipőkészítéssel foglalkoznak, és talán az egyedüli családként Mexikóban, szívből gyűlölik a zenét. Ellentétben a történet főhősével, a kis Miguellel, aki titkokban él-hal a zenéért, és nagy álma, hogy maga is híres mariachi zenész legyen, mint a példaképe, a városka leghíresebb szülötte, Ernesto de la Cruz.

 

cofajo.jpg     coccc.png

Mexikóban teljesen más a halottak kultusza, és a halottak napja, mint Európában. November első két napján otthon és a közintézményekben is oltárokat emelnek a halottaik tiszteletére, ételeket és italokat ajánlanak fel nekik, táncos és zenés mulatságokat, felvonulásokat tartanak, és sokan még a temetőben is éjszakáznak, mert hitük szerint a holtak lelkei ilyenkor visszatérnek a földre, és ismét találkozhatnak velük. Miguel eme jeles napon veszik össze a családjával, akik egy régi családi ügy miatt hallani sem akarnak a tehetséges fiú zenei karrierjéről. Végül az események különös fordulatot vesznek, és Miguel élőként a másvilágon találja magát, ahonnan csak halott rokonainak áldásával térhet vissza az élők közé.

 

cocc.png    coco-film-pixar-14.jpg

A film készítőinek kutatómunkájának, és fantáziájának hála varázslatosra sikerült a mi világunkéhoz hasonló, de még is teljesen eltérő másvilág ábrázolása, ahol nem csak a hivatali rendszerben fedezhetünk fel párhuzamot a mi világunkkal, de az eltérő társadalmi helyzetek, és tragikus sorsok által is. A film nem fél olyan témákkal foglalkozni, mint az elmúlás, a csalárdság, a csalás, a magány és a hűtlenség. A nem csak gyermekeknek szóló mesefilm alapja a család szentsége és egysége, amit a szeretet és az emlékek tartanak össze, a tanulság pedig, hogy soha ne adjuk fel a küzdelmet és a reményt, hogy valóra váltsuk az álmainkat.

 

cococsontjo.jpg

    

Szekáry Zsuzsanna