Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Damnatorum-Filmkritika

2017.12.18

damnatorum1.jpg

 

Lehetséges Magyarországon saját tőkéből, támogatás és szakmai előképzettség nélkül jó filmet csinálni? A pofátlanul fiatal Ganzer Olivérnek és Ganzer Balázsnak sikerült! 2016. júniusától novemberig negyven alkalommal forgattak napi tizenkét órában, hogy rövidfilmjeik után, egy egész estés filmmel induljanak el a siker meredek útján. Ahogy Ganzer Olivér rendező-vágó fogalmaz, a filmet az alkotás öröméért készítették, és hogy berobbanjanak a köztudatba. Támogatás és kapcsolatok híján, a saját kezükbe kellett venniük az irányítást, mert testvérével hisznek abban, hogy tehetséggel, szorgalommal és kitartással önerőből is végig tudnak menni a szamárlétrán. Autodidakta módon sajátították el a filmkészítés alapjait, ami a Damnatorum megtekintése után, nagyon meglepő számomra, ugyanis a vágó és operatőri munka sok éves gyakorlatot és képzett profizmust sejtet. Az interneten hirdetett castingra lelkes amatőr színészek jelentkeztek, a film egyik főszereplője, a Jeromost alakító Nagy Dávid már tizenkét éves kora óta dédelgeti színészi ambícióit.

 

jerom.jpg

 

A történet Melissza (Takács Tirza) elrablásával indul, akinek kiszabadítására indul a nem éppen makulátlan múlttal rendelkező két fogadott testvére, Jeromos (Nagy Dávid) és Method (Fodor Bálint), szerelme Peti (Unger Donát), és a lány legjobb barátja Oszkár (Bognár Martin). A szövevényes, és nem mindennapi figurákkal teletűzdelt történet szálai végül a 11. kerületi maffiához vezetnek, miközben titokban személyes célok és érdekek húzódnak meg a színfalak mögött. A Damnatorum bővelkedik fekete humorban és erőszakban is, a magyar alkotások közül a másolást teljesen kizárva, az Argo című filmek jutnak róla eszembe. Aki kedvelte Balog Tibit és illusztris csapatát, biztosan nem fog csalódni a Ganzer Bros Pictures filmjében sem.

 

damna-szatmari-elemer.jpg     

 

A filmet alkotói társadalomkritikának szánták, amely görbe tükröt mutat a társadalomnak, rávilágít a fiatalok elzüllésére, amely a társadalom egészének romlásához vezet. Erős sokkhatással mutatja be, hogy mennyire nem lehet megbízni senkiben sem, mert mindenki másnak mutatja magát, mint ami, és csak a saját céljainak elérése vezérli. A szabályok is csak dísznek vannak, hiszen mindenki megszegi őket, és az emberek bárkin átlépnek, ha az érdekeik úgy kívánják. A készítők elsősorban ezekre az egyre súlyosbodó problémákra szeretnének rámutatni, ezáltal is felnyitni az emberek szemét a változtatásra. Nem állítom, hogy a Damnatorum technikailag teljesen hibátlan alkotás, de ennyi pénzből és ennyi gyakorlattal a maga nemében mestermű, láttam én már nem egy olyan nagy költségvetésű magyar filmet, ami sokkal kevésbé volt szórakoztató.

 

A film előzetesét itt tudjátok megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=aWJIxHy22aI&t=37s

 

 A filmet pedig itt:

https://videa.hu/videok/film-animacio/damnatorum-ganzer-bros.-pictures-akcio-amator-budapest-uXfqL3NaRd7vVwcY

 

Szekáry Zsuzsanna