Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Házassági történet – Filmkritika

2020.02.04

A Netflix égisze alatt létrejött Házassági történet az idei Oscar-díjkiosztó gála egyik legnagyobb esélyese, ugyanis a legjobb film, a legjobb színész, a legjobb színésznő, a legjobb női mellékszereplő, a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb zene kategóriában indul a nagy presztizsű arany szobrocskákért. A rengeteg jelölést, az eddig megkapott különböző díjakat, valamint a kiemelkedő színészi gárdát látva nem volt kérdés, hogy látnom kell ezt a filmet.

 

hazassagi-2.jpg

Charile Barber (Adam Driver) egy alternatív, saját New-yorki színház elismert rendezője, ahol felesége, Nicole Barber (Scarlett Johansson) a vezető színésznő. Noah Baumbach rendező egyik ötletes bravúrja volt, hogy a nézők azáltal ismerik meg őket, hogy a házassági tanácsadásra írt egymás szeretett tulajdonságai által, nagyon bensőségesen jelennek meg. Sajnos a kapcsolat ekkora már menthetetlen, ugyanis Nicole-ban az évek alatt lassan tudatosult, hogy férje mellett képtelen megvalósítani saját álmait és nem tud kibontakozni a személyisége. Ezért, amikor lehetősége nyílik rá, hogy ismét visszatérhessen a Hollywoodi kamerák elé, nem habozik és elvállalja Kaliforniában egy sorozat főszerepét. Nicole beadja a válókeresetet és megkezdődik a harc a nyolc éves gyermekük felügyeleti jogáért.

A történet teljesen szokványosnak mondható, két ember elhidegül egymástól, annak ellenére, hogy mély érzelmeket táplálnak egymás iránt. Majd bár eleinte ügyvéd bevonása nélkül, békésen akarják lerendezni a válást, éppen az ellenkezője történik. De miért robbant mégis akkorát ez a film? Ez kétségkívül a rendezőnek, a forgatókönyvnek és a színészeknek köszönhető. Annyira bensőségesen mutatja be a szereplők életét, mindennapjaikat, apró rezdüléseiket, egymáshoz fűződő bonyolult és érzékeny viszonyaikat, amit filmkockákon nagyon ritkán látunk. Az egész annyira természetes, semmi megjátszott vagy eltúlzott nincs benne, mintha csak egy kulcslyukon át szemlélnénk a valóságos, jelen időben megtörténő eseményeket. Ehhez társulnak a történet során feltűnő, legkülönbözőbb személyiségek, a színházi társulat tagjaitól kezdve, Nicole művész családján át a különböző embertípusokat megjelenítő ügyvédekig.

A forgatókönyvet írta és a filmet Noah Baumbach rendezte, akit saját válásának története inspirált az alkotás létrehozására. A teljesen nyilvánvaló cselekményen túl nagyon finom, de erős metaforákkal mutatja be hogyan szakad el Adam a nemcsak a szűkebb, de a tágabb családjától is, miközben nemcsak ő, de felesége is szenved ettől a helyzettől. A túlfeszített állapot végül egy durva, érzelmektől fűtött veszekedésben csúcsosodik ki, hogy végül egy természetes ívet követve folytatódjon a cselekmény. Minden színész, kivétel nélkül hatalmasat alakít egy olyan történetben, ami bármelyikünkkel megeshet.

Erősen ajánlott film azoknak, akik nem akciófilmre, hanem valami sokkal mélyebb, emberi történetre vágynak.

 

 

Szekáry Zsuzsanna