Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Hét nővér-Filmkritika

2017.11.29

A történet a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol az emberiség nagy bajban van. A kílmaváltozás, és a túlnépesedés sújtotta Földön egyre nő az éhezők száma, a megváltozott időjárási viszonyok pedig kipusztították a legtöbb terményt, amire válaszul a tudósok egy ellenálló, és gyorsan szaporodó növénycsaládot fejlesztettek ki, de a természetbe való belepiszkálás nem várt mellékhatással járt: minden terhesség ikerszüléssel végződött. Hogy megakadályozzák a teljes gazdasági összeomlást, bevezetik az Egy gyermek törvényt, amely kimondja, hogy egy családnak csak egy gyermeke lehet, a testvéreket hibernálják addig, amíg nem köszönt be egy jobb kor.

seven.jpg

Ebbe a világba születik egy illegális klinikán hét egypetéjű lánytestvér, akiket a nagyapjuk (Willem Dafoe)nevel fel titokban, és tanít meg az életben maradásra. A kislányokat a hét napról nevezi el, a mindenhol jelenlévő szigorú ellenőrzések miatt viszont a külvilágban egy személyiségen, Karen Settaman-én kell osztozniuk. Harminc éven át problémamentesen telt az életük, amíg Hétfő el nem tűnik. A nővérek a keresésére indulnak, miközben a hivatal emberei a nyomukban vannak. Tommy Wirkola rendező nagyon ütős akciófilmet készített, kemény bunyós jelenetekkel, nem várt csavarokkal és rengeteg izgalommal, amit a 123 perces játékidő alatt végig képes fenntartani.

sevenjo.jpg       sisapjo.jpg

Noomi Rapace svéd színésznőt A tetovált lány filmek óta imádom, itt sem okozott csalódást, kiválóan játssza el a különböző személyiségeket, és a fájdalmas, megrázó pillanatokat. Glenn Close karaktere ellentmondásos, mert bár nem éppen a legjobb eszközökkel, de az emberiség pártján áll, az egészet, és nem az egyént nézve akarja megmenteni a bolygót a túlnépesedés okozta pusztulástól.

Nagyon tetszett a film alapötlete, mert valóban nyakunkon van a globális felmelegedés okozta éghajlatváltozás, drasztikus mértékben zsugorodnak az esőerdők, egyre kevesebb az édesvíz, nő az elsivatagosodott területek száma, a nyersanyagoknak pedig fogytán vagyunk. Kínában most is él az egy család-egy gyermek törvény, Egyiptomban is hatályban volt egy ideig, de eltörölték. Vajon mikor jön el az-az idő, amikor az emberiségnek drasztikus lépéseket kell tennie a fennmaradásért? Meddig tartható ez a folyamatosan romló tendencia? Hány embert képes eltartani a Földünk?

Szekáry Zsuzsanna