Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Húsz éves a Szex és New York

2018.06.14

Húsz évvel ezelőtt mutatták be az HBO sorozatát, a Szex és New Yorkot, amely bombaként robbant és egycsapásra kultikussá vált. A Candance Bushnell angol újságírónő könyvéből készült hat évad és a sorozatból készült két mozifilm, azóta is töretlen népszerűségnek örvend, az aranyköpések, jelenetek és ikonikus ruhák a mai napig közszájon forognak és mémek formájában terjednek az interneten. Cikkünk nosztalgikus visszaemlékezés és tisztelgés a sorozat valamint a belőle készült filmek előtt.

 

szexes.jpg

 

A történet négy New Yorkban élő harmincas szingli barátnő életét követi nyomon. Általuk bepillantást nyerhetünk a felső középosztály, az elit és az utca emberének életébe, problémáiba, szexuális életébe, állandó párkeresési gondjaiba, és a soha nem alvó New York kulturális-és party életébe.

 

szex-es2.jpg

 

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) újságíróként dolgozik, van egy állandó rovata a New York Star magazinban, amelyben megtörtént esetek alapján szexuális-és párkapcsolati problémákról ír, később pedig a neves Vouge magazin is alkalmazza. Carrie cipőmániás, hajlandó többszáz dollárt is kiadni egyetlen pár tűsarkúért. Az azóta világhírűvé vált Manolo Blahnik márka is neki köszönheti a sikerét. A kissé problémás Carrie sokáig kereste a „Nagy Ő”-t, akivel Mr. Big (Chris Noth) személyében össze is gabalyodott párszor a sok „Kis Ő” között, míg végre révbe értek.

 

carrie.jpg

 

Miranda Hobbes (Cynthia Nixon) egy nagyon józan gondolkodású, mások és maga felé is sok elvárást támasztó kemény ügyvédnő, aki sokáig kereste a nőiességét és akinek a négy barátnő közül a legnagyobb gondot okozott az érzelmei kifejezése. Miranda keményen és sokat dolgozik, bevásárolta magát egy ügyvédi irodába és saját lakást vett az előkelő Upper West Side-on. Bár rettentően gyermek ellenes volt, egy számára nem túl komoly kapcsolatból Steve Brady bártendertől gyermeke született, majd miután ráeszmélt, hogy Steve-t mégiscsak neki szánta az ég, összeházasodtak.

 

mirandaj.jpg

 

Charlotte York (Kristin Davis) egy episzkopális úrilány, aki nem beszél csúnyán, nem próbál ki extrém dolgokat az ágyban és gyermekkora óta a legfőbb vágya, hogy férjhez menjen. Bár Charlotte szép, okos és egy menő galériát vezet, mégis rettentően naiv, ami miatt sok párkapcsolati csalódáson esik át, míg egy romantikus jelenetben rá nem talál a szerelem Dr. Trey MacDougal (Kyle MacLachlan) személyében. A túl hamar kötött házasság persze nem zökkenőmentes és Charlotte végül feladja a megmentéséért vívott küzdelmet. De semmi sem történik véletlenül, ugyanis válóperes ügyvédjében Harry Goldenblattban (Evan Handler) találja meg az igazi társat, akivel örökbe fogadnak egy kínai kislányt, majd születik egy közös gyermekük is.

 

charlotte-charlotte-york-12011833-300-450.jpg

 

Samantha Jones (Kim Cattrall) egy kemény, szabadszájú, céltudatos, szexcentrikus nő, aki saját PR céget vezet. Samantha a szexbe szerelmes, ő szolgáltatja a legpikánsabb sztorikat és beszólásokat a történetben. Öt évre mégis lehorgonyoz az eredetileg pincér Smith Jerrod (Jason Lewis) mellett, akit ő tesz Hollywood új filmcsillagává. Egyedül ő marad hű a sorozat elejétől bemutatott karakteréhez, mert végül mégis a függetlenséget választja.

 

samantha-jones-cowgirl-1.png

 

A sorozat befejezése után négy évvel, 2008-ban a rajongók legnagyobb örömére kijött az első mozifilm Szex és New York címmel. Nem okozott csalódást, minden ott folytatódott, ahol a sorozat abbamaradt, olyan volt, mintha több részt gyúrtak volna össze egy mozifilmmé. Imádtuk!

 

sex-and-movie1.jpg

 

A rá két évre bemutatott Szex és New York 2 című mozifilm viszont a rajongók szemében is borzasztóan gagyira sikeredett, jobb lett volna, ha nem készül el. Évekig tervben volt a nagy visszatérés egy harmadik filmmel, ami a Samanthát alakító Kim Cattrall miatt nem jött tető alá, mert korára való tekintettel nem vállalta a szexfaló karakter újbóli megformálását. Az e körül kirobbant nyilvános viták, pletykák és a színészek üzengetései alapján viszont nem Cattrall kora, hanem a stúdió felé támasztott egyéb elvárásai miatt nem lett harmadik mozifilm, ami a karaktere nélkül elképzelhetetlen lenne.

 

sex-andthe-2.jpg

 

A Szex és New York sikerét az is bizonyítja, hogy számos híres színész ugrott be egy-egy mellékszerep kedvéért, például Lucy Liu, David Duchovny, Matthew McConaughey, Bradley Cooper vagy az énekes Jon Bon Jovi. Bár a romantikus vígjátéksorozat tele van humorral, a legnagyobb divatmárkák jóvoltából szebbnél szebb ruhákkal és kiegészítőkkel, sok női lelkizéssel és vívódással, mégis rengeteg mély témát érint: a szabad szexualitást, a nők karrierizmusát vagy annak feladását egy férfi miatt, a meddőséget, az abortusz kérdését, a gyermekvállalással járó változásokat, a társadalom nők felé támasztott megkövesedett elvárásait, a hűtlenséget, az érzelmi függőséget, a kirekesztést, a felelőtlenséget és megannyi komoly problémát, amelyekkel az ember élete során szembesül. Tehát a Darren Star által fémjelzett Szex és New York a maga vicces és olykor bugyuta módján kőkemény görbetükröt mutat a társadalomnak anélkül, hogy erőszakosan le akarná nyomni a néző torkán a konzekvenciákat.

 

Szekáry Zsuzsanna