Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kubo és a varázshúrok-Filmkritika

2017.11.28

Bár a Kubo és a varázshúrok című animációs mesefilmet egy évvel ezelőtt játszották a mozik, de úgy éreztem, billentyűzetet kell ragadnom, hogy bemutassam nektek ezt a lélegzetelállító csodát.

A Laika Stúdió szembe megy a megszokott mesék stílusával, nem csak a témáit, hanem a készítését tekintve. A stop motion báb techikával készülő egész estés mesefilmjeik ( Coralaine és a titkos ajtó, Toboztrollok) nélkülözik a Disneyre jellemző cukiságot, a túlzásba vitt humort, de cserébe minden korosztály számára élvezhetően ad egy sötétebb hangulatú világot, rengeteg csodával és mondanivalóval.

kuboszarnyak.jpg

 

Kubo története a misztikummal, és mágiával átszőtt középkori Japánba kalauzolja a nézőket. A főhős bár még gyermek, édesanyját nagy gonddal ápolja, és ő keresi meg a betevő falatot a falu piacterén nap, mint nap előadott történeteivel, a shamisenjének dallamaira megelevenedő papírmasékkal. Egy nap aztán rájön, hogy az anyjától hallott történetek nem kitalációk. A valóságban is létezett a nagy szamuráj harcos, az édesapja, és oka van annak, hogy Kubo sötétedés után miért nem maradhat a szabadban. Hogy megmentse életét, meg kell keresnie a varázserejű páncél három darabját, amivel legyőzheti nagyapját a Holdkirályt, és a mennyei világból származó két nagynénjét, akik el akarják venni tőle a másik szemét is, hogy közéjük tartozhasson.

kubopancel.jpg    kubonover.jpg    kubobaratokkal.jpg

Veszélyes kalandjai során megelevenedett kabalája, Majom, és egy elátkozott szamuráj, Bogár tartanak vele. Travis Knight rendező, és a stáb nem sajnálta az időt a lélegzetállító jelenetektől, van olyan hét perces jelenet, amit hat hónap alatt forgattak le. Csodás mese ez a családról, a gyermek, és felnőtt kapcsolatról, a felnőtté válásról, a halálról, a gyász feldolgozásáról, az önzetlenségről és a megbocsájtásról. Ezért sem szokványos mese ez, mert nagyon komoly, az élettel járó eseményeket és gondolatokat tár fel. A mély mondanivalót, és a néhol félelmetes látványvilágot-a nővérek kifejezetten azok- könnyed humorral képes ellensúlyozni. A mese központi eleme az emlékekben rejlő hatalmas erő köré épül. Azokból építkezik Kubo, és azok által képes győzedelmeskedni. Az emlékek a legbecsesebb kincseink, senki nem veheti el őket tőlünk, bölcsen felhasználva őket, erőt meríthetünk, és tanulhatunk belőlük. A mesefilm ezen kívül rávilágít a történetmesélés, és a saját történeteink fontosságára, megidézve a népmesék és a népi folklór hagyományait, lélegzetállító köntösbe bújtatva.

kuboszemjo.jpg    kubonagyap.jpg

Szekáry Zsuzsanna