Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Kultfilmek, amiket látnod kell! – Első rész

2018.11.15

Vannak olyan filmművészeti alkotások, amelyek különlegességük folytán azonnal kultfilmekké válnak, hála a forgatókönyvnek, az operatőri munkának, a rendezőnek és a színészi alakításoknak. Sorozatunk első részében ezekből a kihagyhatatlan filmekből szemezgetünk, elsőként a Trainspotting és a Harcosok klubja című filmeket ajánljuk a figyelmetekbe.

 

Trainspotting

 

trainspotting.jpg

 

Danny Boyle rendező egy antikváriumban akadt rá Irvine Welsh Trainspotting című regényére, amelyet miután elolvasott, azonnal tudta, hogy kincsre bukkant, amit meg kell filmesítenie. Bár a film jócskán eltér a könyvtől, az alaptörténet és a szereplők bemutatása elég volt a világsikerhez, amely nemcsak a rendezőt, de a könyv íróját és a benne játszó színészeket is piedesztálra emelte az 1996-os bemutató után.

Irvine Welsh kemény drogos volt, így reális képest fest le a szerhasználók életéről. Mark Renton (Ewan Mcgregor), Johhny Lee Miller (Beteg fiú), Spud (Ewan Bremner), Begbie (Robert Carlyle) és Tommy (Kevin Mckidd) az angliai Edinburgh-ben élnek a társadalom peremén. Lopnak, csalnak, hazudnak és Begbie kivételével heroinisták, akik saját életfilozófiával rendelkeznek a társadalomról, amiben élnek. Renton eszmefuttatása azóta is szállóigévé vált:

"Válaszd az életet. Válaszd a munkát. Válaszd a karriert. Válaszd a rohadt nagy TV-t. Válaszd a mosógépeket, kocsikat, CD lejátszókat és elektromos konzervnyitókat. -Renton- Válaszd az egészséget, az alacsony koleszterinszintet és a fogászati ellátást. Válaszd a fixkamatozású jelzálog-kölcsönt. Válassz első otthont, válaszd meg a barátaidat. Válassz szabadidőruhát és hozzáillő sporttáskát. Válassz egy háromszobás lakosztályt részletre egy ócska sorházban. -Beteg Fiú- Válassz DIY-t, és kérdezd meg egy vasárnap reggel, hogy ki a fene vagy. -Begbie- Terülj el egy fotelban, és nézd a lélekölő, agypusztító TV-s kvízjátékokat. -Spud- Tömd tele a szádat ócska, szemét ételekkel. Válaszd a végén a rothadást. Pisálj utoljára egy szánalmas otthonban. Élj pusztán zavar körülményként rohadék kölykeid számára, akiket azért nemzettél, hogy magadat helyettesítsd. -Tommy- Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni? Úgy döntöttem, hogy nem választom az életet. Mást választottam. Hogy mi az oka? Nincs semmi oka. Kinek van szüksége okokra, ha a heroint választotta?"

 

A Trainspotting műfaját tekintve fekete komédia és dráma, amely megrázó őszinteséggel mutatja be az angol munkásréteg kilátástalan helyzetét, a munkanélküliséget, az élet szürkeségét és a reménytelenséget. Nem szeretnék túl mélyen belemenni a cselekménybe, mert úgy gondolom, hogy ezt mindenkinek a saját szemével kell látnia, de kapunk bőven több szemszögből életfilozófiát, szembesülünk a drogfüggés okozta komoly problémákkal és az abból fakadó halállal, a magánnyal, fantasztikus és nyomasztó delíriumos álmokkal, csalódással, kiábrándultsággal, átveréssel, őrülettel, önzéssel, élettagadással és végül életigenléssel.

 

 

 

Harcosok klubja (Fight Club)

 

 

fight-club.jpeg

 

David Fincher rendező 1999-ben berobbant filmje azonnal egy nemzedék kultfilmjévé vált, aminek népszerűsége azóta is töretlen. A névtelen elbeszélő és egyben az egyik főszereplő (Edward Norton) egy autógyár biztosítási ügynökeként járja az országot. Egyedül él egy „juppiknak és nyugdíjasoknak épült ház garzonlakásában”, amit mániákusan tölt fel az IKEA bútoráruház legújabb termékeivel. Mivel inszomniában szenved, orvoshoz fordul gyógyszerekért, aki szenvedéseit nem tartja mérhetőnek például a hererákosok önsegítő csoportjának tagjaiéhoz, amit a névtelen meglátogat, majd rákap mindenféle betegséggel küzdők csoportjainak látogatására, amitől megnyugvásra lel. Ám ez nem tarthat sokáig, mert egy másik hazug is látogatja ezeket a csoportokat: a kattant, halál után sóvárgó Marla Singer (Helena Bohnam Carter), akivel különös kapcsolatot alakít ki.

 

A névtelen egyik lényegtelen útja során megismerkedik a repülőn a szabadszájú Tyler Durdennel (Brad Pitt). Miután arra ér haza, hogy leégett a lakása, először Marla-t hívja fel telefonon, de végül az újonnan megismert „barát adagot”, Tylert hívja, akivel egy átitalozott éjszaka és egy kiadós verekedés után azonnal össze is bútoroznak egy romos házba. Ezalatt a névtelen is teljes átváltozáson megy keresztül, életét az új barátjával vívott ökölcsaták és az általuk kialakított filozófia határozza meg, amelynek egyre több követője akad a legkülönbözőbb társadalmi rétegekből, ez pedig a titkos Harcosok klubja. Eleinte csak férfiakká válnak, majd kisebb-nagyobb tetteket hajtanak végre a kapitalista rendszer bosszantására, de Tylernek ennél sokkal nagyobb tervei vannak, a névtelen pedig egyre zavarodottabbá válik önmaga és barátja kilétét illetően.

 

A Harcosok klubja Chuck Palahniuk könyvéből készült kőkemény társadalomkritika, ami a fogyasztói társadalmat, a céltalanságot, a kiüresedést, az anyagi javak hajszolását („Amit birtokolsz, az birtokba vesz”), a család szentségének és egységének eltűnését, a férfiak elnőiesedését és a kapitalista hatalmat veszi górcső alá, nem éppen normális figurák szemüvegén át. Teszi mindezt úgy, hogy a mindenkit érintő problémákkal tökéletesen azonosulni tudjon a néző.

 

A színészek brillíroznak, a rendezés, a forgatókönyv Jom Uhls-nak és Chuck Palahniuknak hála végig leköt, a zene és Jeff Cronenweth operatőri munkája kiváló, amik együttesen létrehoztak egy kultikussá vált filmet.

 

 

 

Szekáry Zsuzsanna