Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Lords of Chaos – A sötétség gyermekei - filmkritika

2019.05.20

Május 2-án mutatták be a hazai mozik a híres-hírhedt Mayhem norvég black metal zenekar történetét feldolgozó horror-dráma-életrajzi filmet, Lords of Chaos – A sötétség gyermekei címmel.

 

lords-of-borito.jpg

 

A moziplakáton Igaz és hazug történetek alapján… olvasható, ami előrevetíti, hogy bár a történet váza az igazságon alapul, nem minden feltétlenül úgy történt, ahogy a mozivásznon viszontlátjuk. A Mayhem zenekar amellett, hogy a tradicionális black metal úttörőjének számított, már a kezdetektől hírhedtté vált a botrányairól; én is először ezek kapcsán szereztem tudomást róluk egy ismerősömtől. A film rendezője, a svéd Jonas Akerlund avatott szakértője a black metal szcénának, ugyanis egy éven át volt a black metalt játszó Bathory zenekar dobosa. Majd olyan híres zenekaroknak és énekeseknek készített videoklipeket, mint a Roxette, a Metallica, Christina Aguilera, a Rammstein, a U2, Pink, Lady Gaga, Britney Spears, a Duran Duran, Madonna, és Akerlund nevéhez fűződik a The Prodigy együttes Smack My Bitch Up című kultikussá vált videoklipje is. Ezért nem meglepő, hogy a film több helyen a videoklipek világát idézi, melyeknek profi megvalósítása csak emel a film képi-és hangulati világán.

 

lords-of-2.jpg

 

A Lords of Chaos cselekménye 1987-ben kezdődik Osloban, amikor a 17 éves, szuggesztív személyiség, Euronymus (Rory Culkin) Mayhem néven megalapítja saját bandáját, amihez a norvég Dead (Jack Kilmer) személyében még magánál is durvább alakot talál, aki betölti a zenekar énekesi posztját. Dead nevéhez híven a halál megszállottja, aki nagyban hozzájárult a zenekar imázsának kialakításához olyan „apróságokkal”, mint, hogy saját vérével telítette be a koncerteken első sorokban tomboló rajongókat, vagy a fellépő ruháját elásta a föld alá, hogy az elmúlás szagát árassza. Dead súlyos depresszióban szenvedett, amely végül öngyilkosságba torkollt, amelyet nem által realisztikusan és megrázóan bemutatni a film. Nem véletlen tehát a 18-as karika, a film állandó borús hangulatát jócskán fűszerezik véres jelenetek, vad tivornyák és templomégetések.

 

lords-of-dead.jpg

 

 

lords-of-1.jpg

 

Rory Culkin és a Varg Vikernest alakító Emory Cohen színészi játéka élethű, Varg jellemfejlődése egészen félelmetes. Amit viszont kritikaként fel kell rónom a készítőknek, hogy némely jeleneteknél komplett idiótának állítják be, holott nem volt az fiatalon sem, Euronymust pedig hozzá képest inkább jófiúnak próbálják lefesteni, holott ez sem igaz. Valamint nem esik szó a black metal szellemi hátteréről sem, így a kívülállók számára leginkább az jöhet le erről a stílusról, hogy jómódban unatkozó, részeges, őrjöngő, műveletlen, sátánista fiatalok tömörülése, holott teljesen mást képvisel ez a szcéna. Bár hosszan lehetne még sorolni a kisebb-nagyobb ferdítéseket, de számomra ezek voltak a leginkább zavaróak.

A Lords of Chaos több szempontból is magyar vonatkozással bír: a film nagy részét Magyarországon forgatták, a színészeket a zenei jelenetekre a magyar Bornholm black metal zenekar tagjai, Sallai Péter és Juhász Dávid készítették fel, valamint a Mayhem másik énekesét, Csihar Attilát, a fia, Csihar Arion személyesít meg a filmvásznon. További érdekesség a filmmel kapcsolatban, hogy a Metallica ManUNkind című klipjét szintén a forgatásokon vették fel, amit később a metal szcéna nem tudott hová tenni, mert sokan a Mayhem kigúnyolásának gondolták, holott ez inkább tiszteletadás.

 

lords-of-4.png

 

Összegezve a Lords of Chaos – A sötétség gyermekei egy megrázó és erős film bravúros operatőri munkával, meghökkentő és polgárpukkasztó jelenetekkel, amiket a néző nem felejt el egyhamar. Bár megosztó, de kétségkívül hiánypótló alkotás a mozifilmek szürke tengerében.

Szekáry Zsuzsanna